Elena Näsänen, Yö ja päivä, 2022, osakuva videoteoksen stillkuvasta; Pirjetta Brander, Garden. Contemporary version of paradise, 2009, yksityiskohta animaatiosta; Lorna Simpson, Haze, 2019, muste ja silkkipaino gessolla pohjustetulle lasikuidulle. © Lorna Simpson. Taiteilijan ja Hauser & Wirthin omistuksessa. Kuva: James Wang; Rita Jokiranta, Life As It Flees, 2017, 5-kanavainen videoinstallaatio, yksityiskohta. Kuva: Rita Jokiranta; Lennart Segerståle, Kelohonka, 1916, viivasyövytys ja akvatinta. Kuva: Sampo Linkoneva.

Tiedote 24.10.2022

Serlachius-museoiden näyttelyt 2023 – Lorna Simpsonin näyttely ensi kertaa Suomeen

Yhdysvaltalaisen Lorna Simpsonin näyttely Haze nähdään Serlachius-museoissa kesällä 2023. Simpsonia pidetään yhtenä oman aikamme vaikutusvaltaisimmista käsitetaiteilijoista. Serlachius-museoiden näyttely on hänen ensiesiintymisensä Suomessa. 

Lorna Simpson, Haze 13.5.–8.10.2023 Serlachius-museo Gösta

Lorna Simpson (s. 1960) on tullut tunnetuksi teoksista, joissa hän yhdistää valokuvaa ja tekstiä. Monialainen taiteilija työskentelee valokuvan, maalauksen, kollaasien ja veistosten parissa haastaen perinteisen näkemyksen muistista, identiteetistä, sukupuolesta, rodusta ja historiasta. Näyttely esittelee poikkileikkauksen hänen monipuolisesta tuotannostaan painottaen varsinkin monumentaalisten jäämaalausten sarjaa. Näyttelyn on kuratoinut Laura Kuurne, ja se tuotettu yhteistyössä Kunstmuseum Thunin sekä galleria Hauser & Wirthin kanssa. 

Tästä näyttelyyn:  https://serlachius.fi/näyttely/haze/

Minna Henriksson & Ahmed Al-Nawas, Genesis 4.2.–19.11.2023 Serlachius-museo Gustaf

Näyttelyvuoden aloittaa Minna Henrikssonin (s. 1976) ja Ahmed Al-Nawasin (s. 1980) näyttely Genesis, joka nivoutuu vahvasti Serlachius-suvun patruunoihin ja molemmissa Serlachius-museoissa esillä oleviin Lennart Segerstrålen (1892–1975) seinämaalauksiin. Niissä jokin taivaallinen voima tai henkilö saa aikaiseksi syntymän, genesiksen. Gustaf-museossa avautuva laaja näyttely pyrkii tarjoamaan vaihtoehtoisen kuvauksen Serlachius-yhtiön perustamisesta. 

Lue lisää: https://serlachius.fi/näyttely/genesis/

Elena Näsänen, Yö ja päivä 25.3.2023­–3.3.2024 Serlachius-museo Gösta

Vahvojen naistaiteilijoiden esiintyminen Serlachius-museoissa jatkuu 2023. Elena Näsäsen (s. 1968) videoinstallaatiossa lomittuu yhteen kaksi kohtausta eri puolilta ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevaa Eurooppaa. Yö ja päivä käsittelee ilmastonmuutoksen seurauksia: muuttoliikettä, globaalia eriarvoistumista ja siitä seuraavaa syyllisyyttä. Installaatio on leikattu osittain samoista kohtauksista kuin Näsäsen tänä vuonna valmistunut lyhytelokuva Myrsky, joka on parhaillaan nähtävänä Yle Areenassa.

Lisää näyttelystä: https://serlachius.fi/näyttely/yo-ja-paiva/

Pirjetta Brander, Pohjavirtaus 25.3.–3.9.2023 Serlachius-museo Gösta

Pirjetta Branderille (s. 1970) taiteen tekeminen on pohjavirran luotaamista. Hän kuvaa usein epämiellyttäviä totuuksia aistien ja ymmärryksen rajamailta. Branderin taiteen perusta on tiedon hankkiminen. Teoksillaan hän kartoittaa maailmassa olemisen tapoja ja pohtii, kuinka olemista on mahdollista sietää. Näyttelyn teokset perustuvat liikkeeseen ja viivaan. Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan piirustuksia, grafiikkaa, animaatiota ja veistoksia vuosilta 1996–2023. Näyttelyn kuraattori on Laura Kuurne.

Lue lisää: https://serlachius.fi/näyttely/pohjavirtaus/

Anna Estarriola, 23.9.2023–3.3.2024 Serlachius-museo Gösta

Anna Estarriola (s. 1980) toteuttaa syksyllä 2023 taidemuseo Göstaan installaation, jolla ei ole vielä nimeä. Estarriola tunnetaan kiehtovista veistoksistaan ja mediainstallaatioistaan. Työskentelyssään taiteilija yhdistää kuvanveistoa, liikkuvaa kuvaa, performanssia, ääntä ja elektroniikkaa luoden tunnepitoisesti latautuneita kuvia, kohtauksia ja tilanteita. Estarriolan teokset tarkastelevat usein kohtaamisia inhimillisen ja ei-inhimillisen, tutun ja tuntemattoman sekä elollisen ja ei-elollisen olemassaolon välillä. Näyttelyn kuratoi Petra Lehtoruusu.

Tästä näyttelyyn: https://serlachius.fi/näyttely/anna-estarriola/

CATCH 4.11.2023–14.4.2024 Serlachius-museo Gösta

Mitä me voimme saada talteen virtaavasta elämästä? Catch-sanalla tarkoitetaan muun muassa liikkuvan kohteen kiinniottoa, tarttumista, huomaamista ja ymmärtämistä. Se voi merkitä myös löytöä tai huomiota. Näyttelyn teoksissa maailma on liikkeessä. Ohikiitävien hetkien kohdalle on haluttu pysähtyä ja pyritty vangitsemaan niistä fragmentteja. Näyttelyssä ovat mukana muun muassa taiteilijat Rita Jokiranta, Vappu Rossi, Janna Syvänoja, Hanna Vihriälä ja Hanna Saarikoski. Kuraattorit ovat Laura Kuurne ja Eeva Ilveskoski.

Lue lisää: https://serlachius.fi/näyttely/catch/

Lisätiedot: 
Pauli Sivonen, Serlachius-museoiden johtaja, p. 050 566 1355, pauli.sivonen@serlachius.fi
Laura Kuurne, Kokoelma- ja näyttelypäällikkö, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi

Kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Tiedotteet ja kuvat: https://serlachius.fi/media/

Teostiedot oheisessa kuvassa:
Elena Näsänen, Yö ja päivä, 2022, stillkuva videoteoksesta
Pirjetta Brander, Garden. Contemporary version of paradise, 2009, yksityiskohta animaatiosta
Lorna Simpson, Haze, 2019, muste ja silkkipaino gessolla pohjustetulle lasikuidulle. © Lorna Simpson. Taiteilijan ja Hauser & Wirthin omistuksessa. Kuva: James Wang
Rita Jokiranta, Life As It Flees, 2017, 5-kanavainen videoinstallaatio, yksityiskohta. Kuva: Rita Jokiranta
Lennart Segerståle, Kelohonka, 1916, viivasyövytys ja akvatinta, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot