Pohjavirtaus

Pirjetta Branderin teoksia vuosilta 1996–2023

Serlachius-museo Gösta 25.3.2023—3.9.2023

Pirjetta Branderille taiteen tekeminen on pohjavirran luotaamista. Hän kuvaa usein totuuksia aistien ja ymmärryksen rajamailta. Hän tarkastelee elämää jättämättä pois epämiellyttäviä ilmiöitä, joiden olemassaolon tiedämme mutta joita emme halua ajatella tai ainakaan sanoa ääneen. Branderin taiteen perusta on tiedon hankkiminen. Teoksillaan hän kartoittaa maailmassa olemisen tapoja ja pohtii, kuinka olemista on mahdollista sietää.

Näyttelyn teokset perustuvat liikkeeseen ja viivaan: piirrosanimaatiossa tehdas suoltaa liukuhihnalle tavaraa. Yksityiskohtia pursuavissa piirustuksissa on villiä surrealismia ja absurdia huumoria. Toisaalla huolellisesti tutkitut kasviaiheiset piirrokset kihisevät tiivistynyttä elämää. Näyttely esittelee monipuolisen taiteilijan piirustuksia, grafiikkaa, animaatiota ja veistoksia vuosilta 1996–2023. Näyttelyn kuraattori on Laura Kuurne.

“Näyttelyn teemoja ovat musta-valkoisuus, viiva ja liike, spiraali sekä erilaiset tekemiset ja metodit. Taiteessa kaikki on mahdollista, elämässä ei. Teoksissa voi sekoittaa ja rinnastaa rajattomasti aiheita, ajatuksia, hahmoja, aikakausia, tunteita ja mielipiteitä”, Brander pohtii. (Keskisuomalainen 5.4.2023)

Haastattelu

Katso Pirjetta Branderin haastattelu Serlachius-kanavalta.

Lisätietoa

Lue lisää Pohjavirtaus-näyttelystä. Löydät videotarinan täältä tekstimuodossa.

Esite

Tutustu Pohjavirtaus-näyttelyn esitteeseen.