Pohjavirtaus – lisätietoa

27.03.2023

Pirjetta Brander: Pohjavirtaus

Näyttely Pohjavirtaus esittelee retrospektiivisen otannan Pirjetta Branderin teoksista, jotka perustuvat liikkeeseen ja viivaan. Laaja-alaisen taiteilijan teoksia yhdistää piirtämisen lisäksi värikäs parodia ja nauru. Näyttelyn nimi viittaa yleisesti tunnettuihin ikäviin tai pahoihin asioihin, joita harvoin lausutaan ääneen. Etsiessään totuutta Brander luotaa arkielämän, hierarkian, vallan ja välinpitämättömyyden kerrostumia. Pirjetta Brander tekee piirustuksia, maalauksia, grafiikkaa, animaatioita, installaatioita ja viime aikoina kiviveistoksia. Teoksissaan vuosilta 1996–2023 hän kartoittaa olemisen tapoja. 

Tuorein teos Tyhjyys piirtää käytävätilan seinään geometrisen spiraalin – muodon, joka toistuu kaikkialla maailmakaikkeuden rakenteissa. Branderin varhaisten piirustusten lukuisat absurdit yksityiskohdat puolestaan kuljettavat katsetta paperin pinnalla. Teokset, esimerkiksi Rottakuningas, houkuttelevat katsomaan tarkkaan. Ne valottavat satiirisesti maailmaa ja hyvän elämän edellytyksiä eri lähtökohdista. 

Viime aikoina pandemia on raivannut tilaa myös hitaammille menetelmille. Perinteisellä kuivaneulatekniikalla toteutettu Kihisevä tyhjä -teossarja kuvaa metsäpolun varrelta löytyvää kasvien runsautta. Vedoksissa näkyy, että piste ja viiva kerrallaan tyhjälle laatalle on rakentunut yllätyksellinen, sävykäs ja tarkka kuva maailmasta, kasveista sekä aluskasvillisuuden rakenteista, jotka kihisevät elämää. Piirrosanimaatiossa Puutarha. Nykyinen versio paratiisista tehdas suoltaa liukuhihnalle tavaraaTeollinen viittaus antaa ymmärtää, että ilmastokatastrofi on johdonmukainen seuraus ihmisen toiminnasta, ja siitä että ihmiset eivät tahdo luopua korkeasta elintasostaan.

Pyörivät alustat pistävät myös graniitti- ja marmoriveistokset liikkeeseen ja nostavat esiin Branderille tärkeän veistosten omaperäisen muodon. Branderin veistoksia on pysyvästi esillä Mäntässä Veistospihassa, jonka hän perusti vuonna 2020.