Vinkkejä vierailulle

Serlachius-museo Gustaf aula.

Korona-ajan vierailut

Serlachius-museot ovat avoinna viranomaisten suosituksia noudattaen. Henkilökuntamme ohjaa tarvittaessa kävijöitä eri tiloihin sallittujen asiakasmäärien ylittyessä.

Pyrimme tekemään vierailustanne mahdollisimman turvallisen. Muistutamme turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Siivousta on tehostettu, ja useissa pisteissä eri puolilla museoita on tarjolla käsidesiä.

Toivomme myös asiakkailtamme vastuullisuutta vierailulla. Pyrittehän omalta osaltanne pitämään huolen turvaväleistä. Edellytämme myös, että käytätte vierailunne aikana kasvomaskia.

Tasatuntituokiot ja yleisöopastukset

Serlachius-museoissa järjestetään aina aukiolopäivinä lyhyitä tasatuntituokioita kello 11–17. Museon asiakaspalvelun henkilökunta kertoo niissä museoista ja esillä olevista näyttelyistä. Tasatuntituokiot sisältyvät pääsymaksuun.

Heinä-elokuussa järjestetään yleisöopastuksia sunnuntaisin seuraavasti: klo 13 Göstassa, klo 14 Gustafissa ja klo 15 Göstassa. Opastukset on suunnattu niille kävijöille, jotka tulevat museoihin omatoimisesti mutta haluavat tutustua näyttelyihin opastetusti. Opastukset kestävät 45 minuuttia ja niiden aikana tutustutaan museoiden näyttelyihin sekä museoiden ja Serlachiusten historiaan. Opastuksen hinta on 2 €/hlö, ja se maksetaan sisäänpääsymaksun yhteydessä.

Nuoret mobiiliopastuksella Serlachius museon pihapiirissä

Äänitarinat

Äänitarinat tarjoavat runsaasti kiinnostavaa tietoa, joka antaa taustaa ja syventää museovierailua. Opastuksissa kerrotaan Serlachius-museoiden historiasta, arkkitehtuurista, näyttelyistä, keskeisistä teoksista sekä Serlachius-sukuisista patruunoista.

Voit lukea älypuhelimellasi museon infotaululla, näyttelyssä tai ulkona olevan veistoksen yhteydessä olevan QR- eli kuviokoodin. Voit tutustua opastuksiin myös alla olevasta linkistä.

Museovierailullasi voit lainata molempien museoidemme lippukassalta tablettitietokoneen, jolla pääset tutustumaan äänitarinoihin.

Lapset Serlachius museon lainapyörän selässä

Lainaa polkupyörä tai soutuvene

Voit lainata hauskoja Jopo-pyöriä molemmista museoistamme todistamalla henkilöllisyytesi. Pyörällen pääset siirtymään mukavasti Serlachius-museoiden välisen noin kolmen kilometrin matkan. Samalla tutustut Mäntän muihinkin matkailukohteisiin. Pyörää ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Lainattu polkupyörä palautetaan jompaan kumpaan museoomme niiden aukioloaikoina.

Taidemuseo Göstasta voit myös lainata soutuveneen todistamalla henkilöllisyytesi. Nauti kesäisestä veneretkestä Melasjärvellä ja palauta vene jälleen Göstaan museon aukioloaikana.

Elokuvaesitys Serlachius museossa

Elokuvaesitykset

Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali
Paviljonki – Rakennus taiteelle kertoo Serlachius-museo Göstan paviljongin rakentamisesta. Videon kesto on noin 50 minuuttia.

Kurkistuksia Serlachiuksen taidekokoelmaan esittelee taidekokoelman klassikkoteoksia ja vähän historiaakin. Videon kesto on 10 minuuttia.

Gustaf-museon auditorio
Serlachiuksen tarina johdattelee katsojat humoristisesti metsäyhtiö G.A. Serlachiuksen vaiheisiin. Elokuvan kesto on 30 minuuttia. Esityskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Kaikki näytökset ovat maksuttomia. Elokuvia ei esitetä, jos sali on varattu yksityistilaisuuteen tai muuhun tapahtumaan.

Serlachius museon parkkialue

Pysäköinti

Molemmissa Serlachius-museoissa on erilliset pysäköintialueet. Invapaikat sijaitsevat museoiden sisäänkäyntien läheisyydessä: taidemuseo Göstassa kartanon edessä ja Gustaf-museossa rakennuksen päädyssä lähellä vaaleaa puutaloa.

Sähköautojen latauspiste sijaitsee taidemuseo Göstan paikoitusalueella. Lautauspisteessä on kaksi pistorasiaa, joiden latausvirta on 32 ampeeria. Latauspiste on asiakkaiden vapaassa käytössä.

Lapset valokuvaamassa taidemuseo Göstan kartanossa

Lemmikkieläimet, kuvaaminen ja laukut

Sisälle museoihin ei saa tuoda mitään lemmikkieläimiä. Poikkeuksena ovat vain opaskoirat.

Valokuvaaminen on sallittua molemmissa museoissa ilman salamaa yksityiseen käyttöön.

Päällysvaatteet ja isot laukut, myös isokokoiset käsilaukut jätetään vaatesäilytystiloihin. Museoissa on ahtaita näyttelytiloja, joissa käsilaukku saattaa osua taideteoksiin. Asiakkaiden käyttöön löytyy molemmissa museoissa lukollisia kaappeja tätä varten.

Pyörätuoliasiakas Serlachius-museot

Esteettömyys

Taidemuseo Göstan paviljonki on esteetön ja kartano pääsääntöisesti esteetön. Göstan paviljongista löytyy inva-WC. Paviljongissa on myös induktiosilmukat pääaulassa, Kivijärvi-salissa, näyttelytiloissa ja ravintolassa.

Gustaf-museon sisätilat on mitoitettu pyörätuolilla kuljettaviksi. Inva-WC löytyy museon alakerrasta. Gustafin sisäänkäynti liikuntarajoitteisille sijaitsee rakennuksen päädyssä, vastapäätä vaaleaa puutaloa ja lähellä inva-pysäköintiä. Käänny henkilökunnan puoleen tullessasi Gustaf-museoon invaluiskaa pitkin.

Molemmissa museoissa on vieraiden käyttöön pyörätuoleja, lastenrattaita, taittotuoleja ja muita apuvälineitä. Henkilökuntamme auttaa kaikin tavoin vierailunne aikana. Avustajat pääsevät museoihin ja Serlachius-bussiin maksutta. Serlachius-museot on vammaiskorttikohde.

Kuvatulkkaus Claude Monet'n Heinäsuova ilta-auringossa (1891)

Kuvailutulkkaukset ja teosesittelyt viittoen

Serlachius-museoiden muutamista keskeisistä teoksista on tehty kuvailutulkkauksia näkörajoitteisia varten. Kuulorajoitteisille on samoista teoksista viittomakieliset esittelyt. Teokset ovat Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossa (1891), Akseli Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää (1887), Albert Edelfeltin Porilaisten marssi (1892) sekä Gunnar Berndtsonin Taiteentuntijoita Louvressa (1879).

Näkörajoitteisille on lisäksi tarjolla 3D-tulostetut pienoismallit taidemuseo Göstasta ja Gustaf-museosta. Niihin voi tutustua taidemuseo Göstan pedatilassa.

Pariskunta soutuveneessä Serlachius museon rannassa

Tekemistä ja kokemista

Serlachius-museoissa riittää nähtävää ja koettavaa vaikka koko päiväksi. Varaa aikaa nauttiaksesi näyttelyiden ja niihin liittyvien toimintapisteiden lisäksi Göstan puistosta ja ympäröivästä luonnosta. Lainaa polkupyörä tai vene ja vietä päivä luonnon helmassa tai Mäntän matkailunähtävyyksiin tutustuen. Tai tee piknik-retki Göstan puistoon tai Taavetinsaaren kallioille.

Majoitustila Rapukartanossa Vilppulassa

Majoitusvinkit

Mänttä-Vilppulassa riittää nähtävää vaikka useammaksi päiväksi. Varaa aikaa ja tutustu taidekaupungin tarjontaan rauhassa. Tarjolla on monipuolista majoitusta patruunahenkisestä Mäntän Klubista ArtHotel Honkahoviin tai keskustan viihtyisästä Hotelli Alexanderista erämaahotelli Koivulahden Rapukartanoon.