Vinkkejä vierailulle

Serlachius-museo Gustaf aula.

Korona-ajan vierailut

Serlachius-museot pyrkii tekemään vierailustanne mahdollisimman turvallisen. Henkilökuntamme ohjaa tarvittaessa kävijöitä eri tiloihin. Muistutamme riittävästä etäisyydestä toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaamme ja hyvästä käsihygieniasta. Siivousta on tehostettu, ja useissa pisteissä eri puolilla museoita on tarjolla käsidesiä.

Toivomme myös asiakkailtamme vastuullisuutta vierailulla. Pyrittehän omalta osaltanne pitämään riitävästi etäisyyttä seurueenne ulkopuolisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaamme. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä vierailunne aikana.

Banksy, Love Is in the Air, 2003, serigrafia, yksityiskokoelma. Kuva: 24 Ore Cultura.

Banksy. A Visual Protest -näyttelyyn varaukset

Katutaiteilija Banksyn ajattelun mukaisesti Serlachius-museoihin ei ole näyttelyn aikaan 15.5.–10.10.2021 pääsymaksua. Museoiden kävijämääriä joudutaan kuitenkin rajoittamaan jonkin verran. Näyttelyvierailun voi varata oheisesta kalenterista. Se antaa oikeuden tutustua myös museoiden muihin näyttelyihin.

HUOMAA! Näyttelyn varauskalenteri elää koko ajan. Lisäksi otamme näyttelyyn joka päivä useita kymmeniä vieraita myös ilman varausta.

Yleisöopastukset

Serlachius-museoissa järjestetään kesä-elokuussa yleisöopastuksia sunnuntaisin seuraavasti: klo 13 taidemuseo Göstassa, klo 14 Gustaf-museossa ja klo 15 Göstassa.

Opastukset on suunnattu niille kävijöille, jotka tulevat museoihin omatoimisesti mutta haluavat tutustua näyttelyihin opastetusti. Opastukset kestävät 45 minuuttia ja niiden aikana tutustutaan museoiden näyttelyihin sekä museoiden ja Serlachiusten historiaan. Opastukset ostetaan ennakkoon ja niiden hinta on 5 €/hlö.


Nuoret mobiiliopastuksella Serlachius museon pihapiirissä

Video-opastukset ja videotarinat

Aloita museovierailusi video-opastuksella. Opastus nostaa esiin kiinnostavia yksityiskohtia museokäyntisi taustaksi. 

Videotarinoissa puolestaan on tarjolla runsaasti lisätietoa Serlachius-museoiden historiasta, arkkitehtuurista, näyttelyistä, keskeisistä teoksista sekä Serlachius-sukuisista patruunoista.

Lapset Serlachius museon lainapyörän selässä

Lainaa polkupyörä tai soutuvene

Voit lainata hauskoja Jopo-pyöriä molemmista museoistamme todistamalla henkilöllisyytesi. Pyörällen pääset siirtymään mukavasti Serlachius-museoiden välisen noin kolmen kilometrin matkan. Samalla tutustut Mäntän muihinkin matkailukohteisiin. Pyörää ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Lainattu polkupyörä palautetaan jompaan kumpaan museoomme niiden aukioloaikoina.

Taidemuseo Göstasta voit myös lainata soutuveneen todistamalla henkilöllisyytesi. Nauti kesäisestä veneretkestä Melasjärvellä ja palauta vene jälleen Göstaan museon aukioloaikana.

Elokuvaesitys Serlachius museossa

Elokuvaesitykset

Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali
Salissa esitetään 15.5.–10.10.2021 dokumenttia Banksy. A Visual Protest, jonka kesto on runsaat 16 minuuttia.

Huomaa! Dokumenttia ei esitetä Mäntän Musiikkijuhlien aikaan 2.–7.8.2021 ja jo ennen sitä, kun salia valmistellaan konsertteihin ja taiteilijat harjoittelevat salissa

Gustaf-museon auditorio
Serlachiuksen tarina johdattelee katsojat humoristisesti metsäyhtiö G.A. Serlachiuksen vaiheisiin. Elokuvan kesto on 30 minuuttia. Esityskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Kaikki näytökset ovat maksuttomia. Elokuvia ei esitetä, jos sali on varattu yksityistilaisuuteen tai muuhun tapahtumaan.

Serlachius museon parkkialue

Pysäköinti

Molemmissa Serlachius-museoissa on erilliset pysäköintialueet. Invapaikat sijaitsevat museoiden sisäänkäyntien läheisyydessä: taidemuseo Göstassa kartanon edessä ja Gustaf-museossa rakennuksen päädyssä lähellä vaaleaa puutaloa.

Lataa akkusi taiteen ja luonnon äärellä! Sähköautojen latauspiste löytyy Serlachius-museo Göstan parkkipaikalta. Lautauspisteessä on kolme 22 kW latausasemaa kiinteällä Type 2 -kaapelilla ja yksi 22 kW latausasema Type 2 pistorasialla. Latauspiste on asiakkaiden vapaassa käytössä eikä edellytä tunnistautumista.

Lapset valokuvaamassa taidemuseo Göstan kartanossa

Lemmikkieläimet, kuvaaminen ja laukut

Sisälle museoihin ei saa tuoda mitään lemmikkieläimiä. Poikkeuksena ovat vain opas- ja avustajakoirat.

Valokuvaaminen on sallittua molemmissa museoissa ilman salamaa yksityiseen käyttöön.

Päällysvaatteet ja isot laukut, myös isokokoiset käsilaukut jätetään vaatesäilytystiloihin. Museoissa on ahtaita näyttelytiloja, joissa käsilaukku saattaa osua taideteoksiin. Asiakkaiden käyttöön löytyy molemmissa museoissa lukollisia kaappeja tätä varten.

Pyörätuoliasiakas Serlachius-museot

Esteettömyys

Taidemuseo Göstan paviljonki on esteetön ja kartano pääsääntöisesti esteetön. Göstan paviljongista löytyy inva-WC. Paviljongissa on myös induktiosilmukat pääaulassa, Kivijärvi-salissa, näyttelytiloissa ja ravintolassa.

Gustaf-museon sisätilat on mitoitettu pyörätuolilla kuljettaviksi. Inva-WC löytyy museon alakerrasta. Gustafin sisäänkäynti liikuntarajoitteisille sijaitsee rakennuksen päädyssä, vastapäätä vaaleaa puutaloa ja lähellä inva-pysäköintiä. Käänny henkilökunnan puoleen tullessasi Gustaf-museoon invaluiskaa pitkin.

Molemmissa museoissa on vieraiden käyttöön pyörätuoleja, lastenrattaita, taittotuoleja ja muita apuvälineitä. Henkilökuntamme auttaa kaikin tavoin vierailunne aikana. Avustajat pääsevät museoihin ja Serlachius-bussiin maksutta. Serlachius-museot on vammaiskorttikohde.

Kuvatulkkaus Claude Monet'n Heinäsuova ilta-auringossa (1891)

Kuvailutulkkaukset ja teosesittelyt viittoen

Serlachius-museoiden muutamista keskeisistä teoksista on tehty kuvailutulkkauksia näkörajoitteisia varten. Kuulorajoitteisille on samoista teoksista viittomakieliset esittelyt. Teokset ovat Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossa (1891), Akseli Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää (1887), Albert Edelfeltin Porilaisten marssi (1892) sekä Gunnar Berndtsonin Taiteentuntijoita Louvressa (1879).

Näkörajoitteisille on lisäksi tarjolla 3D-tulostetut pienoismallit taidemuseo Göstasta ja Gustaf-museosta. Niihin voi tutustua Göstan pedatilassa.

Pariskunta soutuveneessä Serlachius museon rannassa

Tekemistä ja kokemista

Serlachius-museoissa on näkemistä ja kokemista koko päiväksi. Nauti näyttelyiden ja niihin liittyvien toimintapisteiden lisäksi Göstan puistosta ja ympäröivästä luonnosta. Lainaa polkupyörä tai vene ja vietä päivä luonnon helmassa tai Mäntän matkailunähtävyyksiin tutustuen. Tai tee piknik-retki Göstan puistoon tai Taavetinsaaren kallioille.

Majoitustila Rapukartanossa Vilppulassa

Majoitusvinkit

Mänttä-Vilppulassa riittää nähtävää vaikka useammaksi päiväksi. Varaa aikaa ja tutustu taidekaupungin tarjontaan rauhassa. Tarjolla on monipuolista majoitusta patruunahenkisestä Mäntän Klubista ArtHotel Honkahoviin tai keskustan viihtyisästä Hotelli Alexanderista erämaahotelli Koivulahden Rapukartanoon.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia useimmin toistuviin kysymyksiin, jotka koskevat suunnitteilla olevaa retkeä Serlachius-museoihin. Mukana on myös kysymyksiä, joita tehdään vierailun aluksi ja Mänttä-Vilppulan muihin palveluihin liittyen.