Vinkkejä vierailulle
Serlachius-museoiden aluekartat
Tutustu oheisesta sovelluksesta Serlachius-museo Göstan ja Gustafin alueisiin ja palveluihin. Klikkaa sisälle sovellukseen. Löydät sieltä tiivisti esitettynä keskeisiä tietoja museoista ja palvelujamme.
Video-opastukset ja videotarinat
Aloita museovierailusi video-opastuksella. Opastus nostaa esiin kiinnostavia yksityiskohtia museokäyntisi taustaksi.
Videotarinoissa puolestaan on tarjolla runsaasti lisätietoa Serlachius-museoiden historiasta, arkkitehtuurista, näyttelyistä, keskeisistä teoksista sekä Serlachius-sukuisista patruunoista.
Lainaa polkupyörä tai soutuvene
Voit lainata hauskoja Jopo-pyöriä molemmista museoistamme todistamalla henkilöllisyytesi. Pyörällen pääset siirtymään mukavasti Serlachius-museoiden välisen noin kolmen kilometrin matkan. Samalla tutustut Mäntän muihinkin matkailukohteisiin. Pyörää ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Lainattu polkupyörä palautetaan jompaan kumpaan museoomme niiden aukioloaikoina.
Taidemuseo Göstasta voit myös lainata soutuveneen todistamalla henkilöllisyytesi. Nauti kesäisestä veneretkestä Melasjärvellä ja palauta vene jälleen Göstaan museon aukioloaikana.
Elokuvaesitykset
Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali
Kurkistuksia taidekokoelmaan esittelee Serlachiuksen kokoelmateoksia ja tarinoita niiden takana. Elokuva kestää 15 minuuttia. Tuotanto dlc-media.
Gustaf-museon auditorio
Serlachiuksen tarina johdattelee katsojat humoristisesti metsäyhtiö G.A. Serlachiuksen vaiheisiin. Elokuvan kesto on 30 minuuttia. Esityskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.
Kaikki näytökset ovat maksuttomia. Elokuvia ei esitetä, jos sali on varattu yksityistilaisuuteen tai muuhun tapahtumaan.

Pysäköinti
Molemmissa Serlachius-museoissa on erilliset pysäköintialueet. Invapaikat sijaitsevat museoiden sisäänkäyntien läheisyydessä: taidemuseo Göstassa kartanon edessä ja Gustaf-museossa rakennuksen päädyssä lähellä vaaleaa puutaloa.
Sähköautojen latauspisteitä löytyy molempien museoiden parkkipaikoilta. Taidemuseo Göstan lautauspisteessä on yhteensä kahdeksan maksullista latauspaikkaa. Maksu tapahtuu korttien lähimaksulla tai verkossa: lataus.leppakoski.fi. Voit myös tarkistaa latauksen hinnan em. sivulta.
Pikalatauspaikkoja (DC) on neljä, joista kolme CCS-liittimellä ja yksi CHAdeMo-liittimellä. Latauksen hinta näissä on 20 snt/min + aloitusmaksu 30 snt. Maksimilatausteho on 60 kW/latauspiste, joka puolittuu, jos pisteessä on kaksi autoa.
Peruslatauspaikkoja (AC) on neljä Type 2 -pistorasialla. Lataamiseen tarvitaan oma kaapeli. Latauksen hinta on 25 snt/kWh + aloitusmaksu 30 snt. Latausteho on 22 kW
Gustaf-museon latauspisteessä on kaksi 22 kW latausasemaa Type 2 -pistorasialla. Latauspiste sijaitsee museon tehtaan puoleisella pysäköintialueella. Latauksen hinta on 25 snt/kWh + aloitusmaksu 30 snt.
Lemmikkieläimet, kuvaaminen ja laukut
Sisälle museoihin ei saa tuoda mitään lemmikkieläimiä. Poikkeuksena ovat vain opas- ja avustajakoirat.
Valokuvaaminen on sallittua molemmissa museoissa ilman salamaa yksityiseen käyttöön.
Päällysvaatteet ja isot laukut, myös isokokoiset käsilaukut jätetään vaatesäilytystiloihin. Museoissa on ahtaita näyttelytiloja, joissa käsilaukku saattaa osua taideteoksiin. Asiakkaiden käyttöön löytyy molemmissa museoissa lukollisia kaappeja tätä varten.

Esteettömyys
Serlachius-museot on vammaiskorttikohde ja meillä on Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki. Se kertoo siitä, että olemme sitoutuneet kehittämään esteettömyyttämme ja saavutettavuuttamme. Taidemuseo Göstan paviljonki on esteetön ja kartano pääsääntöisesti esteetön. Göstan paviljongista löytyy inva-WC. Useimmissa paviljongin tiloissa on myös induktiosilmukat.
Gustaf-museon sisätilat on mitoitettu pyörätuolilla kuljettaviksi, ja sieltä löytyy inva-WC. Gustafin sisäänkäynti liikuntarajoitteisille sijaitsee rakennuksen päädyssä, vastapäätä vaaleaa puutaloa ja lähellä invapysäköintiä. Käänny henkilökunnan puoleen tullessasi Gustaf-museoon invaluiskaa pitkin.
Molemmissa museoissa on vieraiden käyttöön pyörätuoleja ja muita apuvälineitä. Henkilökuntamme auttaa kaikin tavoin vierailunne aikana. Avustajat pääsevät museoihin ja Serlachius-bussiin maksutta.
Esteettömyysesitteet
Kuvailutulkkaukset ja teosesittelyt viittoen
Serlachius-museoiden muutamista keskeisistä teoksista on tehty kuvailutulkkauksia näkörajoitteisia varten. Kuulorajoitteisille on samoista teoksista viittomakieliset esittelyt. Teokset ovat Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossa (1891), Akseli Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää (1887), Albert Edelfeltin Porilaisten marssi (1892) sekä Gunnar Berndtsonin Taiteentuntijoita Louvressa (1879).
Näkörajoitteisille on lisäksi tarjolla 3D-tulostetut pienoismallit taidemuseo Göstasta ja Gustaf-museosta. Niihin voi tutustua Göstan pedatilassa.
Tekemistä ja kokemista
Serlachius-museoissa on näkemistä ja kokemista koko päiväksi. Nauti näyttelyiden ja niihin liittyvien toimintapisteiden lisäksi Göstan puistosta ja ympäröivästä luonnosta. Lainaa polkupyörä tai vene ja vietä päivä luonnon helmassa tai Mäntän matkailunähtävyyksiin tutustuen. Tai tee piknik-retki Göstan puistoon tai Taavetinsaaren kallioille.
Majoitusvinkit
Mänttä-Vilppulassa riittää nähtävää vaikka useammaksi päiväksi. Varaa aikaa ja tutustu taidekaupungin tarjontaan rauhassa. Tarjolla on monipuolista majoitusta patruunahenkisestä Mäntän Klubista ArtHotel Honkahoviin tai keskustan viihtyisästä Hotelli Alexanderista erämaahotelli Koivulahden Rapukartanoon.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Täältä löydät vastauksia useimmin toistuviin kysymyksiin, jotka koskevat suunnitteilla olevaa retkeä Serlachius-museoihin. Mukana on myös kysymyksiä, joita tehdään vierailun aluksi ja Mänttä-Vilppulan muihin palveluihin liittyen.