Vinkkejä vierailulle

Aluekartat

Tutustu oheisesta sovelluksesta Serlachius Kartanon ja Pääkonttorin alueisiin ja palveluihin. Klikkaa sisälle sovellukseen. Löydät sieltä tiivisti esitettynä keskeisiä tietoja museoista ja palvelujamme.

Nuoret mobiiliopastuksella Serlachius museon pihapiirissä

Video-opastukset ja videotarinat

Aloita museovierailusi video-opastuksella. Opastus nostaa esiin kiinnostavia yksityiskohtia museokäyntisi taustaksi. 

Videotarinoissa puolestaan on tarjolla runsaasti lisätietoa Serlachiuksen historiasta, arkkitehtuurista, näyttelyistä, keskeisistä teoksista sekä Serlachius-sukuisista patruunoista.

Lapset Serlachius museon lainapyörän selässä

Lainaa polkupyörä tai soutuvene

Voit lainata hauskoja Jopo-pyöriä molemmista museoistamme todistamalla henkilöllisyytesi. Pyörällen pääset siirtymään mukavasti niiden välisen noin kolmen kilometrin matkan. Samalla tutustut Mäntän muihinkin matkailukohteisiin. Pyörää ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Lainattu polkupyörä palautetaan jompaan kumpaan museoomme niiden aukioloaikoina.

Serlachius Kartanolta voit lainata myös soutuveneen todistamalla henkilöllisyytesi. Nauti kesäisestä veneretkestä Melasjärvellä ja palauta vene museon aukioloaikana.

Elokuvaesitys Serlachius museossa

Elokuvaesitykset

Serlachius Kivijärvi-sali
Kurkistuksia taidekokoelmaan esittelee Serlachiuksen kokoelmateoksia ja tarinoita niiden takana. Elokuva kestää 15 minuuttia. Tuotanto dlc-media.

Kaikki näytökset ovat maksuttomia. Elokuvia ei esitetä, jos sali on varattu yksityistilaisuuteen tai muuhun tapahtumaan.

Serlachius museon parkkialue
Sähköautojen latauspaikat Serlachius-museot

Pysäköinti

Serlachius Kartanolla ja Pääkonttorilla on erilliset pysäköintialueet. Invapaikat sijaitsevat sisäänkäyntien läheisyydessä: Kartanolla vanhan osan edessä ja Pääkonttorilla rakennuksen päädyssä lähellä vaaleaa puutaloa.

Sähköautojen latauspisteitä löytyy molempien museoiden parkkipaikoilta. Serlachius Kartanolla on asiakkaille yhteensä kahdeksan maksullista latauspaikkaa. Maksu tapahtuu korttien lähimaksulla tai verkossa: lataus.leppakoski.fi. Voit myös tarkistaa latauksen hinnan em. sivulta.

Pikalatauspaikkoja (DC) on neljä, joista kolme CCS-liittimellä ja yksi CHAdeMo-liittimellä. Latauksen hinta näissä on 20 snt/min + aloitusmaksu 30 snt. Maksimilatausteho on 60 kW/latauspiste, joka puolittuu, jos pisteessä on kaksi autoa.

Peruslatauspaikkoja (AC) on neljä Type 2 -pistorasialla. Lataamiseen tarvitaan oma kaapeli. Latauksen hinta on 25 snt/kWh + aloitusmaksu 30 snt. Latausteho on 22 kW

Serlachius Pääkonttorin latauspisteessä on kaksi 22 kW latausasemaa Type 2 -pistorasialla. Latauspiste sijaitsee museon tehtaan puoleisella pysäköintialueella. Latauksen hinta on 25 snt/kWh + aloitusmaksu 30 snt.


Lapset valokuvaamassa taidemuseo Göstan kartanossa

Lemmikkieläimet, kuvaaminen ja laukut

Sisälle museoihin ei saa tuoda mitään lemmikkieläimiä. Poikkeuksena ovat vain opas- ja avustajakoirat.

Valokuvaaminen on sallittua ilman salamaa yksityiseen käyttöön.

Päällysvaatteet ja isot laukut, myös isokokoiset käsilaukut jätetään vaatesäilytystiloihin. Museoissa on ahtaita näyttelytiloja, joissa käsilaukku saattaa osua taideteoksiin. Asiakkaiden käyttöön löytyy lukollisia kaappeja tätä varten.

Pyörätuoliasiakas Serlachius-museot

Esteettömyys

Serlachius on vammaiskorttikohde ja meillä on Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki. Se kertoo, että olemme sitoutuneet kehittämään esteettömyyttämme ja saavutettavuuttamme. Serlachius Kartanon laajennusosa on esteetön ja vanha puoli pääsääntöisesti esteetön. Tiloista löytyy inva-WC. Useimmissa laajennusosan tiloissa on myös induktiosilmukat.

Serlachius Pääkonttorin sisätilat on mitoitettu pyörätuolilla kuljettaviksi, ja sieltä löytyy inva-WC. Sisäänkäynti liikuntarajoitteisille sijaitsee rakennuksen päädyssä, vastapäätä vaaleaa puutaloa ja lähellä invapysäköintiä. Käänny henkilökunnan puoleen, kun tarvitset invaluiskaa.

Molemmissa museoissa on vieraiden käyttöön pyörätuoleja ja muita apuvälineitä. Henkilökuntamme auttaa kaikin tavoin vierailunne aikana. Avustajat pääsevät museoihin ja Serlachius Art & Sauna Expressin kyytiin maksutta.

Esteettömyysesitteet

Kuvatulkkaus Claude Monet'n Heinäsuova ilta-auringossa (1891)

Kuvailutulkkaukset ja teosesittelyt viittoen

Saavutettava museokierros käsittää Serlachius Kartanon pihaa, päätiloja ja Veistospuistoa esittelevät kuvailut. Serlachiuksen taidekokoelman muutamista keskeisistä teoksista on tehty kuvailutulkkauksia näkörajoitteisia varten. Kuulorajoitteisille on samoista teoksista viittomakieliset esittelyt. Teokset ovat Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossa (1891), Akseli Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää (1887), Albert Edelfeltin Porilaisten marssi (1892) sekä Gunnar Berndtsonin Taiteentuntijoita Louvressa (1879).

Näkörajoitteisille on lisäksi tarjolla 3D-tulostetut pienoismallit Serlachius Kartanosta ja Pääkonttorista. Niihin voi tutustua Serlachius Kartanon pedatilassa.

Pariskunta soutuveneessä Serlachius museon rannassa

Tekemistä ja kokemista

Serlachiuksella on näkemistä ja kokemista koko päiväksi. Nauti näyttelyiden ja niihin liittyvien toimintapisteiden lisäksi Veistospuistosta ja ympäröivästä luonnosta. Lainaa polkupyörä tai vene ja vietä päivä luonnon helmassa ja Taidekaupungin matkailunähtävyyksiin tutustuen. Tee piknik-retki Veistospuistoon tai Taavetinsaaren kallioille!

Majoitustila Rapukartanossa Vilppulassa

Majoitusvinkit

Mänttä-Vilppulassa riittää nähtävää vaikka useammaksi päiväksi. Varaa aikaa ja tutustu Taidekaupungin tarjontaan rauhassa. Tarjolla on monipuolista majoitusta patruunahenkisestä Mäntän Klubista ArtHotel Honkahoviin tai keskustan viihtyisästä Hotelli Alexanderista erämaahotelli Koivulahden Rapukartanoon.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia useimmin toistuviin kysymyksiin, jotka koskevat suunnitteilla olevaa retkeä Serlachiukselle. Mukana on myös kysymyksiä, joita tehdään vierailun aluksi ja Mänttä-Vilppulan muihin palveluihin liittyen.