Vinkkejä vierailulle

Serlachius-museo Gustaf aula.

Korona-ajan vierailut

Serlachius-museot pyrkii tekemään vierailustanne mahdollisimman turvallisen. Henkilökuntamme ohjaa tarvittaessa kävijöitä eri tiloihin. Muistutamme riittävästä etäisyydestä toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaamme ja hyvästä käsihygieniasta. Siivousta on tehostettu, ja useissa pisteissä eri puolilla museoita on tarjolla käsidesiä.

Toivomme myös asiakkailtamme vastuullisuutta vierailulla. Pyrittehän omalta osaltanne pitämään riitävästi etäisyyttä seurueenne ulkopuolisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaamme. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä vierailunne aikana.

Nuoret mobiiliopastuksella Serlachius museon pihapiirissä

Video-opastukset ja videotarinat

Aloita museovierailusi video-opastuksella. Opastus nostaa esiin kiinnostavia yksityiskohtia museokäyntisi taustaksi. 

Videotarinoissa puolestaan on tarjolla runsaasti lisätietoa Serlachius-museoiden historiasta, arkkitehtuurista, näyttelyistä, keskeisistä teoksista sekä Serlachius-sukuisista patruunoista.

Lapset Serlachius museon lainapyörän selässä

Lainaa polkupyörä tai soutuvene

Voit lainata hauskoja Jopo-pyöriä molemmista museoistamme todistamalla henkilöllisyytesi. Pyörällen pääset siirtymään mukavasti Serlachius-museoiden välisen noin kolmen kilometrin matkan. Samalla tutustut Mäntän muihinkin matkailukohteisiin. Pyörää ei saa luovuttaa toiselle henkilölle. Lainattu polkupyörä palautetaan jompaan kumpaan museoomme niiden aukioloaikoina.

Taidemuseo Göstasta voit myös lainata soutuveneen todistamalla henkilöllisyytesi. Nauti kesäisestä veneretkestä Melasjärvellä ja palauta vene jälleen Göstaan museon aukioloaikana.

Elokuvaesitys Serlachius museossa

Elokuvaesitykset

Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali
Paviljonki – rakennus taiteelle esittelee Göstan paviljongin rakentamisprojektia. Elokuvan kesto on 53 minuuttia. Tekstitetty suomeksi / englanniksi.
Kurkistuksia Serlachiuksen taidekokoelmaan kertoo taidesäätiöstä ja sen avainteoksista. Kesto 15 minuuttia. Tekstitetty englanniksi.

Gustaf-museon auditorio
Serlachiuksen tarina johdattelee katsojat humoristisesti metsäyhtiö G.A. Serlachiuksen vaiheisiin. Elokuvan kesto on 30 minuuttia. Esityskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Kaikki näytökset ovat maksuttomia. Elokuvia ei esitetä, jos sali on varattu yksityistilaisuuteen tai muuhun tapahtumaan.

Serlachius museon parkkialue

Pysäköinti

Molemmissa Serlachius-museoissa on erilliset pysäköintialueet. Invapaikat sijaitsevat museoiden sisäänkäyntien läheisyydessä: taidemuseo Göstassa kartanon edessä ja Gustaf-museossa rakennuksen päädyssä lähellä vaaleaa puutaloa.

Sähköautojen latauspisteitä löytyy molempien museoiden parkkipaikoilta Latauspisteet ovat asiakkaiden vapaassa käytössä eivätkä edellytä tunnistautumista.

Taidemuseo Göstan lautauspisteessä on kolme 22 kW latausasemaa kiinteällä Type 2 kaapelilla ja yksi 22 kW latausasema Type 2 pistorasialla.

Gustaf-museon latauspisteessä on kaksi 22 kW latausasemaa Type 2 pistorasialla. Latauspiste sijaitsee museon tehtaan puoleisella pysäköintialueella.


Lapset valokuvaamassa taidemuseo Göstan kartanossa

Lemmikkieläimet, kuvaaminen ja laukut

Sisälle museoihin ei saa tuoda mitään lemmikkieläimiä. Poikkeuksena ovat vain opas- ja avustajakoirat.

Valokuvaaminen on sallittua molemmissa museoissa ilman salamaa yksityiseen käyttöön.

Päällysvaatteet ja isot laukut, myös isokokoiset käsilaukut jätetään vaatesäilytystiloihin. Museoissa on ahtaita näyttelytiloja, joissa käsilaukku saattaa osua taideteoksiin. Asiakkaiden käyttöön löytyy molemmissa museoissa lukollisia kaappeja tätä varten.

Pyörätuoliasiakas Serlachius-museot

Esteettömyys

Taidemuseo Göstan paviljonki on esteetön ja kartano pääsääntöisesti esteetön. Göstan paviljongista löytyy inva-WC. Paviljongissa on myös induktiosilmukat pääaulassa, Kivijärvi-salissa, näyttelytiloissa ja ravintolassa.

Gustaf-museon sisätilat on mitoitettu pyörätuolilla kuljettaviksi. Inva-WC löytyy museon alakerrasta. Gustafin sisäänkäynti liikuntarajoitteisille sijaitsee rakennuksen päädyssä, vastapäätä vaaleaa puutaloa ja lähellä inva-pysäköintiä. Käänny henkilökunnan puoleen tullessasi Gustaf-museoon invaluiskaa pitkin.

Molemmissa museoissa on vieraiden käyttöön pyörätuoleja, lastenrattaita, taittotuoleja ja muita apuvälineitä. Henkilökuntamme auttaa kaikin tavoin vierailunne aikana. Avustajat pääsevät museoihin ja Serlachius-bussiin maksutta. Serlachius-museot on vammaiskorttikohde.

Kuvatulkkaus Claude Monet'n Heinäsuova ilta-auringossa (1891)

Kuvailutulkkaukset ja teosesittelyt viittoen

Serlachius-museoiden muutamista keskeisistä teoksista on tehty kuvailutulkkauksia näkörajoitteisia varten. Kuulorajoitteisille on samoista teoksista viittomakieliset esittelyt. Teokset ovat Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossa (1891), Akseli Gallen-Kallelan Talonpoikaiselämää (1887), Albert Edelfeltin Porilaisten marssi (1892) sekä Gunnar Berndtsonin Taiteentuntijoita Louvressa (1879).

Näkörajoitteisille on lisäksi tarjolla 3D-tulostetut pienoismallit taidemuseo Göstasta ja Gustaf-museosta. Niihin voi tutustua Göstan pedatilassa.

Pariskunta soutuveneessä Serlachius museon rannassa

Tekemistä ja kokemista

Serlachius-museoissa on näkemistä ja kokemista koko päiväksi. Nauti näyttelyiden ja niihin liittyvien toimintapisteiden lisäksi Göstan puistosta ja ympäröivästä luonnosta. Lainaa polkupyörä tai vene ja vietä päivä luonnon helmassa tai Mäntän matkailunähtävyyksiin tutustuen. Tai tee piknik-retki Göstan puistoon tai Taavetinsaaren kallioille.

Majoitustila Rapukartanossa Vilppulassa

Majoitusvinkit

Mänttä-Vilppulassa riittää nähtävää vaikka useammaksi päiväksi. Varaa aikaa ja tutustu taidekaupungin tarjontaan rauhassa. Tarjolla on monipuolista majoitusta patruunahenkisestä Mäntän Klubista ArtHotel Honkahoviin tai keskustan viihtyisästä Hotelli Alexanderista erämaahotelli Koivulahden Rapukartanoon.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia useimmin toistuviin kysymyksiin, jotka koskevat suunnitteilla olevaa retkeä Serlachius-museoihin. Mukana on myös kysymyksiä, joita tehdään vierailun aluksi ja Mänttä-Vilppulan muihin palveluihin liittyen.