VASTUULLISUUS SERLACHIUKSELLA

Vastuullisuus ja kestävän kehityksen mukainen toiminta ovat Serlachiuksen keskeisiä arvoja. Uskomme avoimuuteen, yhdenvertaisuuteen ja moniarvoisuuteen. 

Sertifioitu ympäristöjohtamisjärjestelmä

Serlachiuksella on käytössä säännöllisesti sertifioitava ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjohtamisjärjestelmä. Maailmanlaajuisesti tunnustettu sertifikaatti myönnettiin vuonna 2021. Mittaamme toimintamme ympäristövaikutuksia ja olemme sitoutuneet jatkuvaan parantamiseen. 

Sustainable Travel Finland -merkki

Visit Finland on myöntänyt Serlachiukselle Sustainable Travel Finland -merkin vuonna 2021. Merkki myönnetään kriteerit täyttävälle matkailualan toimijalle, joka voi sen avulla viestiä kestävästä toiminnastaan kansainvälisille matkailijoille.

Lapset Serlachius-museoiden puistossa

Vastuullisuus sisällöissämme

Ajankohtaisia vastuullisuusteemoja, kuten ilmastonmuutosta, metsien ja lajiston tilaa sekä sosiaalisia kysymyksiä, käsitellään säännöllisesti näyttelyissämme, tapahtumissamme, julkaisuissamme ja koululaisohjelmissamme.

Museoilta voi hankkia ohjelmapalveluita, jotka tutustuttavat lihasvoimin lähiluontoon ja metsien merkitykseen. Kaikissa luontoon suuntautuvissa palveluissamme käytämme valmiita reittejä.

Naiset ajaa Jopoilla Serlachius-museossa.

Vastuullinen matkailu

Panostamme vastuulliseen liikkumiseen järjestämällä edestakaisia Serlachius Art & Sauna Express -bussivuoroja Tampereelta Mänttään ja takaisin. 

Museoillamme on useita sähköautojen latauspaikkoja.
 
Kannustamme liikkumaan lihasvoimin. Lainaamme asiakkaillemme polkupyöriä, joilla on helppoa ja hauskaa liikkua museorakennusten välillä ja koko Taidekaupungissa. Lainaamme maksutta myös kävelysauvoja sekä soutuvenettä.

Serlachius-museo Gustaf

Siirrymme ympäristöä säästävään maalämpöön

Suuren osan Serlachiuksen ilmastopäästöistä aiheuttaa lämmitysenergia. Teimme merkittävän ympäristöinvestoinnin talvella 2023–24, kun Serlachius Pääkonttorilla siirryttiin maalämpöön ja -jäähdytykseen. Myös Serlachius Taidesauna hyödyntää maalämpöä.

Kierrätys kunniassa

Hyödynnämme kierrätysmateriaaleja muun muassa teoskuljetusten ja verkkokauppatilausten pakkauksissa sekä yleisöpalveluissa. Käytämme näyttelyrakenteita ja -materiaaleja uudestaan ja luovutamme tarpeettomaksi käynyttä tarpeistoa uusiokäyttöön.

Kastelemme puistopuutarhat järvivedellä. Tiloissamme on vettä säästävät vesikalusteet. Esimerkiksi museo-olosuhteiden edellyttämässä sisäilman kostutuksessa siirrymme parhaillaan vettä säästäviin korkeapainesumutuskostuttimiin.

Museokaupan kestävät ratkaisut

Serlachiuksen museokaupan tuotevalikoimassa suositaan kotimaisia ja lähellä valmistettuja tuotteita. Tunnemme tuotteiden alkuperän ja tuemme käsityöyrittäjiä.

Ohjenuoramme on laadukkuus; laadukkaalla tuotteella on pitkä käyttöikä ja sen voi tarvittaessa korjata. Tuotteita on saatavilla vastuullisista ja kierrätetyistä raaka-aineista valmistettuina.

Emme kääri ostoksia muoviin. Verkkokauppatilausten pakkaamisessa kierrätämme museolle saapuneita, jo kertaalleen käytettyjä pakkausmateriaaleja.

Ravintola Gösta tarjoilua

Lähiruokaa lautasella

Serlachiuksen tiloissa toimii Ravintola Gösta, jonka tarjonta perustuu lähellä tuotettuihin, puhtaisiin raaka-aineisiin. Ravintolan ruokalistat ovat kala- ja kasvispainotteisia ja tarjolla on vegaanisia vaihtoehtoja.

Ateriat ja ruokalistat laaditaan niin, että hävikki varastoinnissa, valmistuksessa ja lautasella on mahdollisimman pieni. Kuljetuslogistiikka suunnitellaan huolellisesti. Ravintola välttää kertakäyttöastioiden ja -pakkausten käyttöä.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta

Serlachius on turvallinen ja suurelta osin saavutettava kohde myös liikunta- ja aistirajoitteisille. Voit tutustua esteettömyysinfoon verkkosivuillamme.

Toimimme Serlachiuksen yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti syrjintää, rasismia sekä vähemmistöfobioita vastaan – kaikki ihmiset ovat meille yhtä arvokkaita ja tervetulleita. Olemme osa We Speak Gay -yhteisöä ja Gay Travel Finland -matkailuverkostoa. Tuotamme sukupuolten tasa-arvoon innostavia all-female -matkailupaketteja.

Palvelumme ja tapahtumamme tuottavat iloa ja oppia harvaan asutulla alueella, jonka asukkailla on matkaa kasvukeskusten runsaan kulttuuritarjonnan pariin.

Nainen keinussa taidemuseo Göstan puistossa

Yhteistä hyvää yksityisin varoin

Vuonna 1933 perustettu Gösta Serlachiuksen taidesäätiö pitää Mäntässä yllä museotoimintaa. Toimintansa ylläpitämiseksi säätiö hoitaa varallisuuttaan ja hyödyntää vastuullisia sijoituskohteita.

Serlachius vaikuttaa monin tavoin paikallisyhteisönsä talouteen: kävijät jättävät alueen vähittäiskauppaan, majoitus- ja ravitsemustoimintaan sekä muihin palveluihin miljoonia euroja vuosittain. Olemme yksi paikkakunnan suurimpia työllistäjiä ja teemme hankintoja paikallisilta yrityksiltä aina kiinteistönhoidosta pientarvikkeisiin.

Serlachius-museo Göstan lainattava soutuvene

Ympäristöpolitiikkamme

Meille Serlachiuksella vastuu ympäristöstä on sydämen asia. Haluamme pitää huolta ympäristöstä yhtä huolellisesti ja pitkäjänteisesti kuin vaalimme taidekokoelmaamme sekä yhtä rohkeasti ja laadukkaasti kuin tuotamme näyttelyitä ja palvelemme asiakkaita.