Video-opastukset

Video-opastukset Serlachius-museoihin

Voit aloittaa vierailusi Serlachius-museoihin video-opastusten parista. Tutustu Göstan kartanoon ja Gustaf-museoon oman oppaamme mukana. Taiteilijat kertovat näyttelyesittelyissä taiteestaan omin sanoin. Videotarinat puolestaan antavat taustatietoa kierroksellesi taidemuseo Göstan kartanossa tai yksittäisissä näyttelyissä. Tutustu myös videotarinoiden teoskohtaisiin esittelyihin.


OPASTUSKIERROKSET

Opastus kartanon taiteeseen

Virtuaalinen näyttelyopastus vie tällä kertaa meidät Serlachius-museo Göstan kartanoon. Suunnittelija Tarja Haikara esittelee kiintoisan poiminnan taidesäätiön kokoelmien helmistä ja avaa hieman myös teosten mielenkiintoisia taustoja.

Opastus Serlachius-museo Gustafiin

Gustaf tarinoi Suomen paperiteollisuuden historiasta, Serlachiuksista ja taiteesta. Tässä valkoiseksi taloksi nimetyssä rakennuksessa Serlachius-konsernin keskushallinto toimi yli 50 vuotta. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö hankki rakennuksen omistukseensa vuonna 2000.

Näkökulmia näyttelyyn Banksy. A Visual Protest

Maailman kuuluisimman katutaiteilijan, Banksyn, sodanvastaiset teokset ottavat kantaa yhteiskunnan epäkohtiin, kritisoivat kulutusyhteiskuntaa ja kaupallisuutta. Grafiikan lisäksi näyttelyssä on esillä julisteita, esitteitä ja levynkansia, jotka toistavat Banksyn katutaiteen kuvastoa.

NÄYTTELYESITTELYT

Santeri Tuori: Posing Time

Aika on läsnä Santeri Tuorin teoksissa, kuvaapa hän luontoa tai ihmisiä. Tuori tunnetaan erityisesti valokuvaa ja videokuvaa yhdistelevistä teoksistaan, jotka hän rakentaa pala palalta ja kerros kerrokselta. Hänen näyttelynsä Posing Time on esillä Serlachius-museo Göstassa 27.3.2021–6.3.2022.

Haastattelija: kuraattori Tarja Talvitie
Kuvaus ja leikkaus: Olli Huttunen

Simon Patterson: Päästä varpaisiin

Päästä varpaisiin -näyttely esittelee brittitaiteilija Simon Pattersonin taidetta laajassa näyttelyssä Serlachius-museo Gustafissa. Käsitteelliseksi pop-taiteilijaksi kutsuttu Patterson käyttää monipuolisesti erilaisia tekniikoita jäsentäen yhteistä historiaamme erilaisten karttojen, kaavioiden ja listojen avulla. Näyttelyn avajaiset korvasi tämä esittelyvideo.

TEOSESITTELYT

Anselm Kiefer: Väinämöinen Ilmarinen

Saksalainen Anselm Kiefer (s. 1945) käsittelee kookkaissa teoksissaan teemoja, jotka viittaavat niin historiaan ja mytologiaan kuin filosofiaan ja kirjallisuuteen. Kiefer luki Kalevalaa jo 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa, mutta on viime vuosina palannut jälleen teoksen pariin ja inspiroitunut sen runoista. Tämä käy ilmi myös maalauksen Väinämöinen Ilmarinen nimestä. Väinämöinen Ilmarinen on ensimmäinen Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan hankittu Kieferin maalaus.

VIDEOTARINAT

Kaksi nuorta mobiiliopastuksella Serlachius museossa

Videotarinat

Museoiden videotarinat tarjoavat runsaasti kiinnostavaa tietoa, joka antaa taustaa ja syventää vierailua. Tarinoissa kerrotaan Serlachius-museoiden historiasta, arkkitehtuurista, näyttelyistä, keskeisistä teoksista sekä Serlachius-sukuisista patruunoista.

Voit lukea älypuhelimellasi museon infotaululla, näyttelyssä tai teoksen yhteydessä olevan QR- eli kuviokoodin. Voit tutustua opastuksiin myös oheisesta linkistä.