Mainioita paikkoja

Viinitupa

Älä ohita vierailullasi Serlachius Kartanon helmeä, Viinitupaa. Sen hämyisessä tunnelmassa voit ihailla Irina Bäcksbackan vain 16-vuotiaana loihtimia maalauksia. Voit varata tupaan ryhmälle myös pientä purtavaa tai viinitastingin tästä. Tutustu tuvan ja kartanon arkkitehtuuriin alla olevasta linkistä.

Kultainen huvimaja

Serlachius Veistospuistossa kannattaa jaloitella viereisessä saaressa, jossa nököttää kultainen huvimaja. Se rakennettiin taidemuseolle Marita Liulian Kultakausi-näyttelyyn ja löysi uuden elämän saaresta. Ravintola Gösta järjestää tilauksesta siellä pieniä kekkereitä tai tarjoaa siellä ravintolaruokailun aluksi tunnelmallisen alkupalahetken lyhtykävelyineen.

Lemmenpolku

Lemmenpolku on järven rantaa seuraileva metsäpolku, jota pitkin pääsee noin 2,5 kilometrin matkan museolta toiselle. Se on varmasti tarjonnut kauniit kulissit lemmekkäille kohtauksille jo vuosikymmenten ajan. Serlachius Kartanolta Pääkonttorille kuljettaessa polun varrelle jää Tennispaviljonki ja Arthotel Honkahovi, polun loputtua pellon jälkeen näkyy kaupungin venelaituri, kadun vierellä tehtaan seinää ja puisto-osuudella Mäntän kirkko.  

Tennispaviljonki

Mäntän Tennispaviljonki ja tenniskentät olivat joskus jokamiehen ulottumattomissa. Aikanaan pelaamaan pääsivät vain metsäyhtiön ylemmät virkailijat. Sympaattinen paviljonki on Heimo Kautosen suunnittelema ja valmistui 1950. Pistä pelit pystyyn ja varaa kenttä oheisesta linkistä tai varaa tennistunti tai ohjelmallinen tilaisuus, jossa pelataan tennistä 1950-luvun tapaan. Nyt Tennispaviljongilla voi pelata myös padelia upouudella kentällä.

Alex kauppa & kahvila

Keskellä Mänttää toimii kahvila, jonka kyljessä voi tehdä trendikkäitä naisten vaateostoksia. Vai onko kyseessä kauppa, jonka kyljessä voi haukata salaatteja ja burgereita luomuna ja lähilihalla höystettynä. Tutustu oheisesta linkistä lisää.

Mäntän kirkko

Mäntän vuonna 1928 valmistunut kirkko paljastaa rakennuttajansa puumerkin, metsäyhtiö G. A. Serlachiuksen logon urkuparven pyöröikkunassa. Kirkon sisätiloja koristavat Hannes Autereen puureliefit ja Taito Oy:n valaisimet, alttaritauluun Alvar Cawén ikuisti mänttäläisen neidon Joenniemen kartanon lampaiden ympäröimänä. Mäntän kirkko on avoinna ryhmille tilauksesta.

Aleksanterin linna Serlachius-residenssi työtila

Serlachius Residenssi

Serlachius Pääkonttorin vieressä Mäntän keskustassa sijaitseva rakennus on vanha apteekki, joka toimii on Serlachiuksen Residenssin galleriana ja työtilana. Siellä järjestetään näyttelyitä, joihin on vapaa pääsy.

Mäntän kuvataideviikot Pekilossa

Maamme suurin jokavuotinen nykytaidekatselmus Mäntän kuvataideviikot järjestetään näyttelykeskus Pekilossa. Kesällä 2023 Kuvataideviikkojen kurattoreina toimivat Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus.

Kuvataideviikkojen taiteilijoiden teoksia nähdään näyttelykeskus Pekilon lisäksi usein myös Serlachius Kartanon edustalla sijaitsevassa Taavetinsaaressa.

Päivölän Gellaria

Kesägalleriassa nähdään taidetta kellarissa, joka aikanaan kuului G. A. Serlachius Oy:ssä 1920-luvulta lähtien vaikuttaneen yli-insinööri Warner Silfversparren taloon. Talo tuhoutui 20.1.1940 pommituksessa.

Mäntänvuori ja Viinitupa Vuorenmaja

Mäntänvuori kuvastaa paikallista isottelua: kyseessä on toki aikamoinen mäennyppylä, mutta vaatii mielikuvitusta muuttaa se vuoreksi. Täällä suojelualueella voi ihastella koskematonta metsää, kiivetä näkötorniin ja käydä metsäkirkossa. Vuoren harjalla nököttää Gösta Serlachiuksen rakennuttama, vuonna 1928 valmistunut ulkoilumaja, jossa toimii tunnelmallinen viiniitupa. Se tarjoaa sveitsiläistyyppisiä makunautintoja.

Myllyranta

Myllyrannassa toimi aikanaan metsäyhtiön mylly ja sen vieressä sijaitsivat veturitallit. Nyt Keurusselän rannan vanhoissa veturitalleissa voi tehdä ostoksia ja shoppailla vaatteita, sisustus- ja lahjatavaraa sekä ruokaa ja virvokkeita.

Art House Brander

Taiteilija Pirjetta Branderin Art House Branderin veistospihassa Mäntän keskustassa (Virtasalmentie 22) on esillä taiteilijan Intiassa tekemiä graniittiveistoksia. Vapaa pääsy.