Mainioita paikkoja

Göstan viinitupa

Älä ohita taidemuseokäynnilläsi Göstan kartanon helmeä, viinitupaa. Tuvan hämyisessä tunnelmassa voit ihailla Irina Bäcksbackan vasta 16-vuotiaana loihtimia maalauksia.  Voit varata tupaan ryhmälle myös pientä purtavaa tai viinitastingin tästä. Tutustu tuvan ja kartanon arkkitehtuuriin alla olevasta linkistä.

Kultainen huvimaja

Serlachius-museo Göstalla kannattaa jaloitella puiston viereisessä saaressa, jossa nököttää Kultainen huvimaja. Se rakennettiin taidemuseolle Marita Liulian Kultakausi-näyttelyyn ja löysi uuden elämän saaresta. Kesällä huvimaja on hämyisä lukunurkkaus kaikille kävijöille. Ympäri vuoden ravintola Gösta järjestää tilauksesta siellä pieniä kekkereitä tai tarjoaa siellä ravintolaruokailun aluksi tunnelmallisen alkupalahetken lyhtykävelyineen.

Lemmenpolku

Lemmenpolku on järven rantaa seuraileva metsäpolku, jota pitkin pääsee noin 2,5 kilometrin matkan museolta toiselle. Se on varmasti tarjonnut kauniit kulissit lemmekkäille kohtauksille jo vuosikymmenten ajan. Göstalta Gustafia lähestyttäessä polun varrelle jää Tennispaviljonki ja Arthotel Honkahovi, polun loputtua pellon jälkeen näkyy kaupungin venelaituri, kadun vierellä tehtaan seinää ja puisto-osuudella Mäntän kirkko.  

Tennispaviljonki

Mäntän Tennispaviljonki ja tenniskentät olivat joskus jokamiehen  ulottumattomissa. Aikanaan pelaamaan pääsivät vain metsäyhtiön ylemmät virkailijat. Sympaattinen paviljonki on Heimo Kautosen suunnittelema ja valmistui 1950. Pistä pelit pystyyn ja varaa kenttä oheisesta linkistä tai varaa tennistunti tai ohjelmallinen tilaisuus, jossa pelataan tennistä 1950-luvun tapaan. 

Alex kauppa & kahvila

Keskellä Mänttää toimii kahvila, jonka kyljessä voi tehdä trendikkäitä naisten vaateostoksia. Vai onko kyseessä kauppa, jonka kyljessä voi haukata salaatteja ja burgereita luomuna ja lähilihalla höystettynä. Tutustu oheisesta linkistä lisää.

Mäntän kirkko

Mäntän vuonna 1928 valmistunut kirkko paljastaa rakennuttajansa puumerkin, metsäyhtiö G. A. Serlachiuksen logon urkuparven pyöröikkunassa. Kirkon sisätiloja koristavat Hannes Autereen puureliefit ja Taito Oy:n valaisimet, alttaritauluun Alvar Cawén ikuisti mänttäläisen neidon Joenniemen kartanon lampaiden ympäröimänä.  Mäntän kirkkoon pääsee kesällä 2020 tutustumaan vain sopimalla opastuksesta etukäteen Mänttä-Vilppulan seurakunnan tai Serlachius-museoiden kanssa.

Aleksanterin linna Serlachius-residenssi työtila

Aleksanterin linna

Serlachius-museo Gustafin vieressä Mäntän keskustassa sijaitseva Aleksanterin linna on Serlachiuksen residenssitaiteilijoiden työskentelytila. Siellä järjestetään kesällä 2020 näyttelyitä.

Hannu Lukinin näyttely 10.–28.6. ke-su klo 12–18.
Janne Laineen näyttely 8.7.–2.8. ke-su klo 12–18.
Krister Gråhnin ja Hannamari Matikaisen näyttely 5.–23.8. ke-su klo 12–18.
Minna Soraluoman ja Henrik Härkösen projektit esillä syyskuussa. Ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Mäntän kuvataideviikot Pekilossa

Maamme suurin jokavuotinen nykytaidekatselmus Mäntän kuvataideviikot on peruttu kesältä 2020. Pekilon tarjontaan ei valitettavasti pääse tutustumaan tänä kesänä.

Päivölän Gellaria

Kesägalleriassa nähdään taidetta kellarissa, joka aikanaan kuului G.A. Serlachius Oy:ssä 1920-luvulta lähtien vaikuttaneen yli-insinööri Warner Silfversparren taloon. Talo tuhoutui 20.1.1940 pommituksessa.

Mäntänvuori ja Viinitupa Vuorenmaja

Mäntänvuori kuvastaa paikallista isottelua: kyseessä on toki aikamoinen mäennyppylä, mutta vaatii mielikuvitusta muuttaa se vuoreksi. Täällä suojelualueella voi ihastella koskematonta metsää, kiivetä näkötorniin ja käydä metsäkirkossa. Vuoren harjalla nököttää Gösta Serlachiuksen rakennuttama, vuonna 1928 valmistunut ulkoilumaja, jossa toimii tunnelmallinen viiniitupa. Se tarjoaa sveitsiläistyyppisiä makunautintoja.

Myllyranta

Myllyrannassa toimi aikanaan metsäyhtiön mylly ja sen vieressä sijaitsivat veturitallit. Nyt Keurusselän rannan vanhoissa veturitalleissa voi tehdä ostoksia ja shoppailla vaatteita, sisustus- ja lahjatavaraa sekä ruokaa ja virvokkeita.