Taidesauna

Serlachius-museot saa taidesaunan

Suomalaiseen saunaan uuden arkkitehtonisen näkökulman tuova Taidesauna avataan kesällä 2022 Serlachius-museo Göstan rantaan. Taidesauna-nimitys on omiaan tälle arkkitehtuuriltaan ainutlaatuiselle saunarakennukselle, joka kätkee sisälleen sekä taidetta että designia.

Taidesaunan suunnittelusta vastaa sama arkkitehtikolmikko, joka piirsi Serlachius-museo Göstan paviljongin: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. Suomalaisena arkkitehtikumppanina projektissa toimii Pekka Pakkanen. Arkkitehtikolmikko luonnehtii saunan suunnitteluajatusta seuraavasti: 

“Uusi taidesauna jatkaa tunnelmaa, jonka aistii jo Serlachius-museo Göstassa. Siellä elämys ei rajoitu vain taiteen katsomiseen, vaan museokävijöitä ympäröi tuokioiden virta, jossa maisema, taide ja arkkitehtuuri sulautuvat toisiinsa. Uudessa saunatilassa tämä kokemus saa uuden, vieläkin hienovireisemmän ja kotoisamman ulottuvuuden. Uusi taidesauna liittyy myös osaksi maisemaa ja ympäristöä ilman että ihminen kokee olevansa uudessa rakennuksessa, joka on kuin pienoisversio museosta.”

Arkkitehtuurin, maiseman ja taiteen syleilyssä

Saunan arkkitehtuurin lähtökohtana on horisontaalinen linja, jonka alapuoli on kiveä ja yläpuoli on puuta ­– sauna sijoittuu tuon linjan alapuolelle. Sauna kätkeytyy rantaan laskeutuvaan rinteeseen ja sulautuu maisemaan kohoten maastosta vähäeleisesti. Rakennuksen betonipintaa rytmittää pystyurien jatkumo. Viherkatto liittää rakennuksen ympäristöönsä. 

Sisätiloja leimaa taiteen, maiseman ja arkkitehtuurin vuoropuhelu. Graniitti- ja puupinnat vuorottelevat rytmikkäästi: oleskelutilan sisäkaton kaarevat tammiholvit pehmentävät kivipintojen suoraviivaisia linjoja. Tilojen sijoittelu johdattaa saunakävijän matkalle valon, luonnon ja taiteen syleilyyn. Matkan määränpäässä odottaa pyöreä löylyhuone. Sen pehmeä tunnelma syntyy kattoon saakka ulottuvien lämpöhaapalauteiden ruskean eri sävyinä hohtavasta pinnasta.  

Saunan arkkitehtuurin ja sisustuksen suunnittelussa on painotettu muotojen ja materiaalien ajattomuutta ja laadukkuutta. Sisustuksen kotimainen ja kansainvälinen design tarjoaa kiinnostavia kosketuspintoja sekä kuvaannollisesti että konkreettisesti.

Suomalaista ja kansainvälistä taidetta ja designia

Saunassa taide näyttäytyy paitsi teoksissa myös käyttöesineissä. Satu Rautiaisen suurikokoinen maalaus Lintujen juomapaikka nähdään saunarakennuksen eteistilan seinällä. Teoksen aihe toistuu saunan pyyhkeissä ja laudesuojissa, jotka Rautiainen on suunnitellut maalauksensa pohjalta. Saunan oleskelutilan taideteokset ovat Anni Rapinojan ja Jussi Gomanin. Suihkutiloissa voi tarkasti katsomalla huomata Eric O.W. Ehrströmin saunojat. Ulkotiloissakin nähdään taidetta, muun muassa Tuula Lehtisen mosaiikkiteos.  

Saunan sisustuksessa nähdään huonekaluja kansainvälisiltä huippusuunnittelijoilta, kuten Òscar Tusquets, Patricia Urquiola, Jasper Morrison ja Faye Toogood. Myös suomalaisille tutut suunnittelijat, muun muassa Eero Aarnio, Alvar Aalto ja Lisa Johansson-Pape, ovat edustettuina saunamaailmassa. Nuoren polven palkitun puuseppämestarin Antrei Hartikaisen kädenjälki näkyy sekä oleskelutilan sivupöydän muodoissa että saunan löylykauhassa ja -kiulussa, jotka Hartikainen on suunnitellut varta vasten Serlachiuksen Taidesaunaan.

Saunaelämyksiä tilauksesta ja tilaamatta

Saunan löylyistä pääsee nauttimaan sekä tilauksesta että yleisöpäivinä. Yleiset saunavuorot ovat tarjolla kaikille halukkaille kesämaanantaisin.

Ryhmät voivat varata saunaillan ruokatarjoiluineen. Halutessanne saunan arkkitehtuuri, taide ja design esitellään teille pienellä opastetulla kierroksella. Saatte oppaalta erityiset Taidesaunan pyyhkeet ja pefletit ja neuvot saunatuokionne sujumiseen. Voitte aloittaa tai päättää tilaisuutenne ruokailulla kauniissa olohuoneessa, jonne saa tarjolle vaikkapa päivän kalansaalista suoraan savu-uunista tai naudan häränseläkettä saunan grillistä – tai molemmat. Totta kai myös kasvis- ja vegaaniset vaihtoehdot ovat tilattavissa.

Nautitte pyöreän löylyhuoneen tunnelmallisista löylyistä ja vilvoittelupihan mosaiikkisuihkusta, voitte pulahtaa laajan terassialueen poreilevaan altaaseen tai viereiseen Melasjärveen. Saunomisen lomassa maistuvat virvokkeet ja saunasnackit terassin upean kivipöydän ääressä.

Saunalla voi kestitä isojakin ryhmiä seuraavissa tiloissa:

  • Kahdet erilliset pukuhuoneet ja suihkutilat, joissa kummassakin kolme suihkua
  • Pyöreä löylyhuone 15 saunojalle
  • Kesät talvet palveleva taiteellinen ulkosuihku
  • Poreileva palju noin seitsemälle
  • Terassilla taivasalla komean kivipöydän ääressä ruokailee 24 henkilöä 
  • Olohuoneen tammiholvien alle pöydän ääreen mahtuu kerralla 24 henkilöä 
  • Kokoustekniikka

Varaa saunaelämys ryhmällesi! p. 03 488 6801 tai myynti@serlachius.fi