Moment

Anna Estarriolan installaatio

Serlachius-museo Gösta 23.9.2023—3.3.2024

Anna Estarriolan uusi installaatio Moment muuttaa näyttelytilan laajennetuksi hetkeksi puutarhassa tai kasvihuoneessa, jossa kultivoidaan luonnottomia ihmeitä. Äärimmilleen vääntynyt hahmo tasapainoilee yli-inhimillisesti hiustensa varassa kohoamisen ja luhistumisen välillä, ja murisevat olennot odottavat maassa. 

Teos pohtii ihmiskunnan kaipuuta kohti äärettömyyttä, sitä mikä ei ole vielä mahdollista. Estarriola rinnastaa taiteellisen luomisen luonnon kiertokulkuun ja vihjaa loiston hetkeen sisältyvästä väistämättömästä tuhosta. Kuinka kauan on mahdollista pysyä painovoimaa uhmaavassa asennossa? Kuinka paljon luontoa ja ihmisyyttä voi kontrolloida, muuttaa ja ylittää ennen kuin niiden rajat tulevat vastaan?

Helsingissä asuva ja työskentelvä Anna Estarriola (s. 1980) tunnetaan oudon kiehtovista veistoksistaan ja mediainstallaatioistaan. Teoksissaan taiteilija yhdistää kuvanveistoa, liikkuvaa kuvaa, performanssia, ääntä ja elektroniikkaa luoden tunnepitoisesti latautuneita kuvia, kohtauksia ja tilanteita.

Moment-installaatiossa Estarriola kehittelee edelleen aiemmasta tuotannostaan tuttuja teemoja ja vastinpareja kuten performatiivisuus, toiseus, voima ja epäonnistuminen sekä rajallisuus ja ikuisuus. Näyttelyn kuraattori on Petra Lehtoruusu.

Pysäytetty hetki, jossa akrobaatti pysyy vielä ilmassa. Vain hiuskarvan varassa. Maassa murisevat madonoloiset hahmot. Kenties muinaisolennot, kenties valmiina nakertamaan ihmisenkin osaksi ikuisuutta. Tai sitten madot ovat olentoja tulevaisuudesta.
Keskisuomalainen 30.9.2023

Esite

Haastattelu

Kuva ylhäällä: Anna Estrarriola, Moment, yksityiskohta, 2023. Kuva: Sampo Linkoneva