Haze

Lorna Simpsonin ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa

Serlachius-museo Gösta 13.5.2023—8.10.2023

Yhdysvaltalaista Lorna Simpsonia (s. 1960) pidetään yhtenä oman aikamme vaikutusvaltaisimmista nykytaiteilijoista. Hän tuli 1980-luvulla tunnetuksi käsitteellisistä teoksista, joissa hän yhdisti valokuvaa ja tekstiä. Monialainen taiteilija työskentelee valokuvan, maalauksen, kollaasien ja veistosten parissa ja haastaa perinteisen näkemyksen muistista, identiteetistä, sukupuolesta, rodusta ja historiasta.

Simpsonin näyttely Haze esittelee poikkileikkauksen hänen monipuolisesta tuotannostaan painottaen varsinkin monumentaalisten jäämaalausten sarjaa. Serlachius-museoiden näyttely on hänen ensiesiintymisensä Suomessa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä sveitsiläisen Kunstmuseum Thunin kanssa, ja sen on kuratoinut Laura Kuurne.

Afroamerikkalainen kuvasto sekoittuu sujuvasti pohjoisemman kylmiin sävyihin – ainakin suomalaisin silmin katsottuna. Valtava veistos lumipallon päällä istuvasta naisesta saa tuntumaan talvelta. (Keskisuomalainen 13.5.2023)

Simpson törmäyttää kuva-aiheita, jotka sinänsä ovat tuttuja, mutta jotka yhdessä muuttuvat kiusoittelevan monimielisiksi. Göstan teosten äärellä on jatkuvasti olo, että on saamassa otteen jostain, joka kuitenkin lopulta lipeä käsistä. (Helsingin Sanomat 15.7.2023)

Lorna Simpson, Ice 8, 2018, muste ja akryyli gessolla pohjustetulle puulle (osakuva teoksesta), ©Lorna Simpson. Yksityisomistuksessa. Kuva: James Wang

Esite

Lue lisää Lorna Simpsonin taiteesta Haze-näyttelyn esitteestä.