Ajankohtaista

Serlachius-museoiden virtuaalinäyttely Itse Toisena avautui 

10.8.2022

Serlachius-museot on saanut uuden virtuaalisen näyttelytilan, jossa voi tutustua taidesäätiön kokoelmateoksiin omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Itse Toisena -näyttelyn on toteuttanut teknologiatalo Arilyn ja kuratoinut Aura Seikkula.

Näyttely on osa Arilynin Virtual Art Gallery -toimintaa. Se on maksuton ja sen voi katsoa tietokoneelta, mobiilisti ja VR-lasien selaimilla. Näyttelyyn pääsee Serlachius-museoiden verkkosivuilta ja suoraan osoitteesta: https://visit.virtualartgallery.com/serlachius

Itse Toisena esittelee Serlachiuksen taidekokoelman klassikkoja ja nykytaidetta. Virtuaalinen näyttelytila on saanut vaikutteita taidemuseo Göstan paviljongin arkkitehtuurista mutta ei pyri olemaan täysin identtinen rakennuksen kanssa. 

”Huomiomme tilan suunnittelussa ja sen rakentamisessa Göstan puurakenteisen paviljongin muotokieltä ja tilallisuutta. Antoisaa näiden tilojen rakentamisessa sekä niihin näyttelyiden kuratoimisessa on mahdollisuus kaikkien fyysisten lainalaisuuksien välttämiseen”, näyttelyn kuraattori Aura Seikkula sanoo. 

Kuraattori on käyttänyt hyväkseen myös virtuaalisen ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia. “Olemme esimerkiksi muuttaneet teosten mittasuhteita ja kokoluokkaa dialogissa tilan kanssa. Joidenkin teosten koot eivät vastaa todellisuutta, ja ne saavatkin siten täysin uuden olemuksen.” 

Aura Seikkula kertoo Itse Toisena -näyttelyn luovan tilan toisen kaipuulle. ”Koronapandemia teki toisten kohtaamisesta harvinaista. Sosiaalisuus ja sen mahdollisuus muuttuivat. Erkanemisesta tuli erakoitumista, sattumanvaraisuudesta saavuttamatonta. Näyttely pohtiikin, mitä kaipaamme, mihin palaamme, kuka on kanssamme.”

Näyttely tutuksi opastuksen kautta

Serlachius-museoissa on tehty virtuaalinäyttelyyn liveopastuksia, jotka toteutetaan verkossa Teamsin kautta. Opas kuljettaa kävijöitä virtuaalisessa galleriassa ja kertoo samalla teoksista ja kuraattorin valinnoista. Opastuksen voi ostaa Serlachius-museoiden verkkokaupasta: https://serlachius.fi/osta-verkosta/

Opastuksia järjestetään alkavana syksynä seuraavasti: 25.8., 6.9., 4.10. ja 10.11. Opastukset alkavat aina klo 18 ja kestävät noin 40 minuuttia.

Serlachius osallistuu museoiden hyvinvointivaikutuksia mittaavaan tutkimukseen

31.5.2022

Serlachius-museot, Suomen museoliitto sekä seitsemän muuta museota ja tiedekeskusta Suomesta tutkivat yhdessä museo- ja tiedekeskuskäyntien koettua arvoa. Serlachius-museoissa kerätään kesällä 2022 yhteystietoja niiltä museokävijöiltä, jotka haluavat vastata myöhemmin tehtävään kyselyyn. 

Tutkimuksen tekee kansainvälisesti arvostettu alan yhdysvaltalainen tutkija, professori John Falk yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Tutkimuksella testataan Falkin tuoreessa kirjassaan esittämää tulkintaa, että ihmiset käyvät museoissa kohentaakseen hyvinvointiaan monin eri tavoin. Tutkimuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2022 aikana.

Kävijöitä pyydetään vastaamaan tutkimuskysymyksiin vasta noin kuukauden kuluttua käynnistään. Tavoitteena on käynnin laaja-alaisen ja pitkäkestoisen vaikuttavuuden selvittäminen. Kyselyyn vastatessa vierailukokemus on jo asettunut osaksi vastaajan kokemusmaailmaa ja muistoja.

Valtakunnalinen tutkimus tehdään erilaisten museoiden yleisöjen parissa. Serlachius-museoiden lisäksi mukana ovat HAM Helsingin taidemuseo, nykytaiteen museo Kiasma. Kulttuurihistoriallisista museoista mukana ovat Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo sekä Museokeskus Vapriikki Tampereelta. Tiedekeskuksista mukana on Heureka. Museo- ja tiedekeskus Luuppi Oulusta kattaa toimipisteillään taiteen, tieteen ja kulttuurihistorian. 

Tutkimuksen tavoitteena on tarkentaa mukana olevien organisaatioiden tietoa ja ymmärrystä asiakkaistaan. Tutkimus tuottaa myös lisää tietoa vaikuttavuuden tutkimuksen mahdollisuuksista museoissa ja tiedekeskuksissa

Suomalaisten museoiden ryhmä on laajalla kyselytutkimuksellaan edelläkävijä maailmassa. John Falkin kirja The Value of Museums. Enhancing Societal Well-Being (2022) on herättänyt kansainvälisesti vilkasta keskustelua museoalalla. Falk pyrkii menetelmällään mittaamaan ihmisten kokeman museokäyntien hyvinvointiarvon myös rahassa.

Taidesaunan löylyhuone tarjoaa tilat noin kahdellekymmenelle saunojalle.

Serlachius-museoiden uusi Taidesauna tarjoaa matkan kaikille aisteille

30.5.2022

Serlachius-museo Göstan yhteyteen järven rantaan valmistunut Taidesauna yhdistää suomalaisen saunakulttuurin osaksi taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin muodostamaa elämystä. Taidesauna täydentää avautuessaan 18.6. Serlachius-museoiden palveluja kokemuksella, joka on tarjolla niin ryhmille kuin yksittäisille kävijöillekin 

Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen saunarakennus kätkee sisälleen sekä taidetta että designia. Saunan on suunnitellut sama arkkitehtikolmikko, joka suunnitteli myös vuonna 2014 avatun Göstan paviljongin: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. Suomalaisena arkkitehtikumppanina projektissa on toiminut Pekka Pakkanen.

Saunan arkkitehtuurin lähtökohtana on horisontaalinen linja, jonka alapuoli on kiveä, yläpuoli puuta. Sauna kätkeytyy paviljongin takana Melasjärven rantaan laskeutuvaan rinteeseen ja sulautuu maisemaan kohoten maastosta vähäeleisesti. Viherkatto liittää rakennuksen ympäristöönsä.

Saunan sisätiloja leimaa taiteen, maiseman ja arkkitehtuurin vuoropuhelu. Graniitti- ja puupinnat vuorottelevat rytmikkäästi: oleskelutilan sisäkaton kaarevat linjat pehmentävät suoraviivaisia kivipintoja. Tilojen sijoittelu johdattaa saunakävijän matkalle valon, luonnon ja taiteen syleilyyn. Matkan päässä odottaa pyöreä löylyhuone, jonne käydään vilvoittelupihan kautta.

“Uusi taidesauna jatkaa tunnelmaa, jonka aistii jo Serlachius-museo Göstassa. Siellä elämys ei rajoitu vain taiteen katsomiseen, vaan museokävijöitä ympäröi tuokioiden virta, jossa maisema, taide ja arkkitehtuuri sulautuvat toisiinsa. Saunassa tämä kokemus saa uuden, vieläkin hienovireisemmän ja kotoisamman ulottuvuuden”, arkkitehdit luonnehtivat.

Suomalainen arkkitehtikumppani Pekka Pakkanen sanoo, että rakennuksen tunnelmaa määrittävät määrätietoiset avaukset maisemaan ja laadukkaat, aikaa kestävät rakennusmateriaalit sekä poikkeuksellisen huolellinen yksityiskohtien viimeistely.

”Maisemapuistoon tarkasti upotettu rakennuskokonaisuus nousee rinteestä uritettuina betonimuureina ja avautuu järven suuntaan kevyinä tammiosina. Talotekniikan, haastavan ilmastomme edellyttämien räystäs- ja liitosrakenteiden sekä materiaalien jatkoksien näkymättömiksi saattaminen on haastanut niin suunnitteluryhmän kuin rakentajienkin taidot äärimmilleen”, hän kertoo.

Suomalaista nykytaidetta ja kansainvälistä designia

Saunassa nähdään paljon kotimaista nykytaidetta. Esimerkiksi Satu Rautiaisen suurikokoinen teos Lintujen juomapaikka (2022) koristaa eteistilan seinää. Teoksen aihe toistuu myös Rautiaisen suunnittelemissa saunapyyhkeissä ja laudeliinoissa. Tuula Lehtisen mosaiikkiteos Syli (2022) koristaa puolipyöreää ulkosuihkua, joka on käytössä ympäri vuoden. Muita taiteilijoita ovat Jussi Goman, Anne Koskinen, Laura Könönen, Anni Rapinoja ja Noora Schroderus. 

Saunan sisustuksessa on yhdistetty suomalaista ja kansainvälistä suunnittelua. Sisustuksessa nähdään huonekaluja kotimaisilta ja kansainvälisiltä huippusuunnittelijoilta, kuten Òscar Tusquets, Patricia Urquiola, Jasper Morrison ja Faye Toogood. 

Suomalaisista suunnittelijoista saunassa ovat edustettuina muun muassa Alvar Aalto, Eero Aarnio ja Lisa Johansson-Pape. Kotimaisesta designista esille voi nostaa esimerkiksi puuseppämestari Antrei Hartikaisen Taidesaunaan varta vasten suunnitteleman löylykiulun ja -kauhan.

Sauna täydentää Serlachiuksen palvelutarjontaa

Taidesauna tarjoaa ainutlaatuisen lisän niin Serlachiuksen omaan palvelutarjontaan kuin koko suomalaiseen saunakulttuuriin, josta on viime vuosina tullut kansainvälisesti tärkeä matkailutuote. Saunaa vuokrataan ryhmille virkistys-, kokous- ja juhlakäyttöön. Sen löylyistä pääsevät nauttimaan myös yksittäiset saunan ystävät ennalta sovittuina yleisöpäivinä. 

Saunan tarjoiluista vastaa Serlachius-museoiden kumppani ravintola Gösta, jossa on ravintoloitsija Henry Tikkasen johdolla kehitetty erilaisia ateriavaihtoehtoja kevyistä saunasnackeista menuihin, jotka valmistuvat usein paikan päällä grillissä tai savu-uunissa. 

Taidesaunan varauksia hoitaa Serlachius-museoiden myyntipalvelu: myynti@serlachius.fi, p. 03 488 6801. Saunan yleisövuorot kesällä 2022 ovat maanantaisin 27.6.–1.8.

Trish Morrisseyn Autofiktiot -näyttelyyn liittyvä kirja ilmestyi

23.5.2022

Autofiktiot on ensimmäinen mittava katsaus irlantilaistaiteilija Trish Morrisseyn (s. 1967) tuotantoon 2000-luvun alusta nykypäivään. Morrissey esiintyy itse kaikissa teoksissaan, sekä valokuvissa että elokuvissa, ja saattaa esittää useampaa kuin yhtä roolia. Varhaisemmissa, uraauurtavissa valokuvissaan hän kartoittaa perhealbumin visuaalisia koodeja, uudemmissa hän paneutuu historiassa vähälle huomiolle jääneiden naisten elämään.

Taiteilijan oma tarina punoutuu muiden tarinoihin, ja hän käyttää omaa kehoaan sekä tarinoiden lavastamiseen että henkilökohtaisen pohdiskelun välineenä. Autofiktiot tarkastelee tätä kahtalaisuutta hänen tuotannossaan. Teoksista muodostuu kertomus naisten kokemuksista nuoruudesta keski-ikään ja sen ylikin.

Trish Morrissey on syntynyt Dublinissa ja asuu nykyään Isossa-Britanniassa, jonne hän muutti 1990-luvun alussa. Hän on osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin ja hänen teoksiaan on muun muassa Viktoria ja Albert -museossa Lontoossa, Serlachiuksen taidekokoelmassa Mäntässä ja muissa merkittävissä kokoelmissa. Autofiktiot on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa.

Kirjan kirjoittajat ovat Pauli Sivonen, Kate Best, Lucy Soutter, Trish Morrissey, Josephine Lanyon. Suomen- ja englanninkielisessä kirjassa on 176 sivua. Kirjaa myydään Serlachiuksen museokaupoissa ja verkkokaupassa: https://kauppa.serlachius.fi