Helene Schjerfbeck, Laiturilla, 1879, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva
Helene Schjerfbeck, Laiturilla, 1879, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva

Helene Schjerfbeckin maalaus Laiturilla täydentää nyt Serlachiuksen kokoelmaa

Serlachius-museo Göstan kartanossa voi kesällä tutustua Helene Schjerfbeckin varhaiseen teokseen Laiturilla vuodelta 1879. Yksityisomistuksessa tähän asti ollutta maalausta on nähty julkisessa näyttelyssä ani harvoin – ehkä vain kerran aiemmin. 

Helene Schjerfbeck (1862–1946) maalasi Laiturilla-teoksen vain 17-vuotiaana mahdollisesti Sjundbyn kartanossa Siuntiossa, jossa hän vietti pitkiä aikoja sukulaistensa luona. Nuo vierailut olivat nuorelle Helenelle hyvin tärkeitä, ja hän muisteli myöhemmin niitä lämpimästi monissa kirjeissään.

Laiturilla-maalaus on valmistunut samana vuonna, jolloin Helene valmistui Adolf von Beckerin taidekoulusta ja osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä. Hän oli aloittanut taideopinnot Taideyhdistyksen piirustuskoulussa syksyllä 1873 vain yksitoistavuotiaana. Valmistuttuaan sieltä neljä vuotta myöhemmin hän siirtyi opiskelemaan Adolf von Beckerin yksityiseen taidekouluun, jossa tutustui ranskalaiseen ulkoilmamaalaukseen.

Rakkaus saaristoon heijastuu maalauksesta

Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhousen mukaan Laiturilla-teos sopii hyvin nuoren, saaristoa rakastaneen taiteilijan aiheeksi. Lonkkansa lapsena vioittanut Helene nautti vesillä liikkumisesta ja toimi jopa serkkunsa purjeveneessä gastina. Liikuntarajoite ei haitannut häntä vesillä lainkaan niin paljon kuin maissa.

Maalauksessa nuori nainen nostaa laiturilla lippua merkiksi liikennöivälle höyrylaivalle tai veneelle, jotta se pysähtyisi ottamaan matkustajat kyytiin. Vanhempi nainen odottaa laiturin penkillä hieman etukumarassa istuen. Naisen asento on tuttu useista Schjerfbeckin myöhemmistä, modernistisista teoksista.

”Maalaus kertoo sosiaalisen yläluokan elämästä tuolta ajalta ja näyttää sen, miten innostunut Helene oli jo nuorena muodista ja sen ilmaisuvoimasta. Teoksessa on myös vähän liikuttavaa tyttömäisyyttä, nuoren naisen unelmia eleganssista, vaikka vanhuus muistuttaa olemassaolollaan elämän kehästä”, Schjerfbeckin tuotantoon ja elämään syvällisesti perehtynyt taidehistorioitsija kertoo.

Nuoren taiteilijan leijonankynnet näkyvät

Leena Ahtola-Moorhouse näkee teoksessa Adolf von Beckerin taidekoulun vaikutuksen. Nuori taiteilija on päässyt ehkä tutustumaan tanskalaisen kultakauden taiteilijoiden maalauksiin, joissa maisema ja henkilöt kietoutuvat samalla tavalla tunnelmallisesti yhteen. 

Myös maalauskerrosten oivaltava käyttö kertoo von Beckerin opeista. Vanhemman naisen tumman asun värivivahteet on tuotu hienosti esiin. ”Sommittelu meren selkää vasten on jo itsessään rohkea ja vaativa. Schjerfbeck oli dramaattinen nuoresta pitäen.”

Ahtola-Moorhousen mukaan nuori Schjerfbeck näyttää maalauksessa leijonankyntensä. Hän on käyttänyt rohkeasti kontrasteja ja tuo osaavasti esiin värien intensiteetin. Hän kuvaa onnistuneesti myös nuoruuden ja vanhuuden eroja.

”Köyryselkäinen vanha nainen istumassa tummassa puvussa vierellään hehkeä nuori nainen pystypäisenä hohtavan vihreässä puvussa keltainen olkihattu päässään. Vanha odottaa paikallaan, nuori vetää lipun salkoon ja on aktiivinen”, hän kuvailee.

Arvokas lisä Serlachiuksen Schjerfbeck-kokoelmaan

Laiturilla-maalaus on ollut saman suvun omistuksessa vuosikymmenien ajan. Se on jäänyt tuntemattomaksi suurelle yleisölle, sillä se on ollut julkisesti esillä kenties vain Helsingin Taidehallissa 1954 järjestetyssä Helene Schjerfbeckin muistonäyttelyssä. 

Maalaus on mainittu näyttelyn katalogissa sekä H. Ahtelan vuonna 1953 julkaisemassa teoksessa Helene Schjerfbeck, jossa se mainitaan nimellä Flaggan hissas, c. 1880. Teoksesta on olemassa myös pienikokoinen musteella ja vesiväreillä paperille tehty luonnos, joka on yksityisomistuksessa.

Serlachius-museoiden johtajan Pauli Sivosen mukaan maalaus täydentää hyvin taidesäätiön Schjerfbeck-kokoelmaa, jota on kartutettu viime vuosina useilla merkittävillä teoksilla. Jo vuorineuvos Gösta Serlachius osti aikanaan teoksia suoraan taiteilijalta. Schjerfbeck-kokoelma on saanut kuitenkin painavuutta erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Vaikka teos ei kuulu Schjerfbeckin modernistisiin mestariteoksiin, se on hieno osoitus hänen kasvustaan taiteilijaksi, ja ansaitsi tulla liitetyksi kokoelmaan. Säätiöllä ei ole ennestään kovin monia Schjerfbeckin nuoruuden töitä”, Sivonen sanoo.

Susanna Yläjärvi
Tiedottaja