Ilmaispäivä: taidesäätiö 90 vuotta

20.1.2024

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön 90-vuotisjuhlat avoimin ovin

Serlachius-museo Gösta lauantaina 20.1.2024 klo 11–18

Ilmaispäivä, säätiön historian julkistus, kakkukahvit ja maksuttomia erikoisopastuksia koko päivän!

Tervetuloa juhlimaan 90 vuoden ikään ehtinyttä Gösta Serlachiuksen taidesäätiötä Mänttään. Julkistamme ja juhlimme säätiön historiasta kertovaa, joulukuussa 2023 ilmestynyttä teosta Nimeään kantava. Taidesäätiön historia julkistetaan Göstan Kivijärvi-salissa klo 14. 

Osallistu juhlapäivän maksuttomiin erikoisopastuksiin! TV:stä tutun Karoliina Blackburnin käsikirjoittama ja tähdittämä draamaopastus Kohtauksia vuorineuvoksen elämästä ei jätä ketään kylmäksi. Serlachius-museoiden suunnittelija Tarja Haikara opastaa Kartanon klassikot -kokoelmanäyttelyyn juhlavuoden teemalla. Varaa paikkasi ennakkoon verkkosivuiltamme – mukaan saa toki liittyä ilmoittautumattakin, jos vapaita paikkoja on.

Huomaa myös ravintola Göstan Taidesäätiö 90 vuotta -teemamenu! Keittiö on avoinna klo 11–16.30. Varaa pöytä p. 040 708 5572.

AVOIMET OVET – OHJELMA 20.1.2024

Klo 12 Kohtauksia vuorineuvoksen elämästä -draamaopastus
Klo 13 Taidesäätiö 90 vuotta -teemaopastus kartanossa (VARATTU LOPPUUN)
Klo 14 Nimeään kantava – taidesäätiön historiateoksen julkaisu Kivijärvi-salissa 
Klo 15 Kohtauksia vuorineuvoksen elämästä -draamaopastus (VARATTU LOPPUUN)
Klo 16 Taidesäätiö 90 vuotta -teemaopastus kartanossa (VARATTU LOPPUUN)

Kakkukahvit tarjolla klo 11–18 kaikille museokävijöille, tervetuloa!

Karoliina Blackburn ja Tommi Raitolehto Kohtauksia vuorineuovoksen elämästä -draamaopastuksessa.

Kohtauksia vuorineuvoksen elämästä -draamaopastus

Opastus vie katsojat taidemuseon kartanossa Gösta Serlachiuksen elämään. Näyttelyopastusta rytmittävät vuorineuvoksesta kertovat dramatisoidut kohtaukset. Rooleissa nähdään näyttelijät Tommi Raitolehto ja Karoliina Blackburn.

Opastukset kello 12 ja 15.

Opas Serlachius-museoissa

Taidesäätiö 90 vuotta -teemaopastus

Säätiön 90-vuotisopastuksessa kerrotaan monipuolisesti museotoiminnan historiasta. Samalla nostetaan esiin säätiön ja Serlachius-sukupolvien merkitystä taiteen kerääjinä. Kierroksen aikana nähdään kokoelman helmiä, jotka avaavat näkymiä myös museoammatillisen työn kehittymiseen Serlachius-museoissa.

Opastukset klo 13 ja 16.

90-vuotisjuhlamenu ravintola Göstassa

Neljän ruokalajin pöytiin tarjoiltu juhlamenu ammentaa Serlachiuksen ruokaperinteestä: ruokalajit ovat saaneet innoituksensa mauista, joita tarjoiltiin suvun keittiöissä ja nautittiin yhtiön tilaisuuksissa.

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö 90 vuotta -juhlamenu on tarjolla ravintola Göstassa perjantaista sunnuntaihin 19.–21.1. Ravintola on auki klo 11–17 (keittiö 16.30 asti).

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön historia Nimeään kantava. Kuva: Sampo Linkoneva

Taidesäätiön historia Nimeään kantava

Gösta Serlachiuksen taidesäätiön historia on taiteen hankinnan, hoitamisen, esillä pidon ja museotoiminnan historiaa. Se on myös osakekauppoja, kiinteistöjen hoitoa ja taloudenpitoa. Toiminnassa näkyivät vahvasti G. A. Serlachius Oy ja toimintaympäristö Mänttä sekä jo varhain myös yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Historiateoksen on kirjoittanut Serlachiuksen tutkija Helena Hänninen.