Serlachius-seminaari

11.4.2024

Nykytaide katsoo taakseen – Serlachius-seminaari 11.–12.4.2024

Taidehistorialliseen tutkimukseen keskittyvä Serlachius-seminaari Nykytaide katsoo taakseen järjestetään Mäntässä 11.–12.4. Seminaari koostuu kahdesta keynote-puheenvuorosta ja kymmenestä lyhyemmästä esitelmästä. Keynote-puhujina toimivat modernin taiteen ja nykytaiteen professori Matthew Biro Michiganin yliopistosta sekä taidehistorioitsija, Helsingin yliopiston dosentti Hanna Johansson.

Vuoden 2024 Serlachius-seminaarin teemana on Miten nykytaide katsoo historiaa? Nykytaiteesta ajatellaan usein, että sen tulisi olla ajankohtaista ja kurkottaa myös tulevaan. Taaksepäin katsominen aiheuttaa monesti kielteisiä assosiaatioita. Kuitenkin kaikki nykytaide on sidoksissa taiteen traditioon, ja monet taiteilijat viittaavatkin tuotannossaan taiteen historiaan. Hyvin usein nykytaide myös käsittelee historiaa laajoina kokonaisuuksina tai yksittäisiin tapahtumiin fokusoiden. Nykytaide tarjoaa tuoretta perspektiiviä historian, myös lähihistorian, ongelmakohtien uudelleenarviointiin.

Serlachius-seminaari tuo yhteen asiantuntijoita ja toimii foorumina ajankohtaiselle taidehistorialliselle tutkimukselle edistäen kotimaista taiteentutkimusta ja tiedon saavutettavuutta myös yliopistokaupunkien ulkopuolella. Akateemisten tutkijoiden ohella seminaari palvelee museoammattilaisia, taiteilijoita, alan opiskelijoita ja kaikkia taiteesta kiinnostuneita. Seminaari järjestetään jälleen yhteistyössä suomalaisten yliopistojen taidehistorian tieteenalojen ja Taidehistorian seuran kanssa.

Serlachius-seminaarin keynote-puhujat

Ohjelma ja esiintyjät

Seminaarin keynote-puhujat ovat professori Matthew Biro Michiganin yliopistosta sekä taidehistorioitsija, Helsingin yliopiston dosentti Hanna Johansson.

Muut esiintyjät ovat Ville Hakanen, Heta Kaisto, Pilvi Kalhama, Salla Myllylä, Mariia Niskavaara, Sanna Ojanne, Oscar Ortiz-Nieminen, Leena Maija Rossi, Inkeri Suutari, Laura Vainikka ja Jenni Vauhkonen.

Serlachius-seminaari 2022

Seminaariliput ja ateriavaraukset

Seminaariin myydän yhden ja kahden päivän lippuja joko aterioilla tai ilman. Osta lippu myös vapaavalintaiselle seminaari-illalliselle Ravintola Göstaan!

Majoitus ja kuljetukset

Serlachius-seminaariin järjestetään bussikuljetukset Helsingistä, Turusta, Tampereelta ja Jyväskylästä. Bussiliput varataan seminaarilipun yhteydessä. Huomaathan, että kuljetus on maksuton yliopistojen henkilökunnalle, opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille.

Seminaarilippu ei sisällä majoitusta, ja osallistujat varaavat majoituksensa itse. Seminaarin osallistujille on varattu tarjoushintainen kiintiö Hotelli Keurusselkään, johon on Serlachiukselta maksuton bussikuljetus. Hotelli Keurusselässä järjestetään torstai-iltana myös seminaarin vapaamuotoiset jatkokeskustelut.

Edellisen Serlachius-seminaarin julkaisu

Taidehistoria menee metsään! Lastuja Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta on on koottu edellisen, vuonna 2022 järjestetyn Serlachius-seminaarin pohjalta. Taidehistoriaa ja taidehistorian tutkimusta käsittelevä julkaisu on vertaisarvoitu.

Seminaarilipun hankkineet voivat ostaa julkaisun Serlachiuksen verkkokaupasta kampanjahintaan 28 € (alekoodi: Taidehistoria28e). Tarjous on voimassa myös museokaupassa seminaarin aikana. Kirjan normaalihinta on 34 €.

Serlachius-seminaari Taidehistoria menee metsään! järjestetiin huhtikuussa 2022. Kuva: Sampo Linkoneva

Taidehistoria menee metsään! – Serlachius-seminaari 2022

Ensimmäisen Serlachius-seminaarin teemana oli Taidehistoria menee metsään! Se järjestettiin Serlachiuksella huhtikuussa 2022. Keynote-puhujina olivat tohtori David de Witt Rembrandthuisista Amsterdamista sekä Helsingin yliopiston taidehistorian professori Ville Lukkarinen.

Seminaari kokosi yhteen taidehistorian tutkijoita, museoammattilaisia ja opiskelijoita toimien foorumina ajankohtaiselle taidehistorialliselle keskustelulle. Ensimmäinen seminaari keskittyi pitkälti Serlachiuksen kokoelmista kumpuaviin aiheisiin: vanhaan eurooppalaiseen mutta myös uudempaan taiteeseen.


Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Seminaarissa kuvataan ja materiaalia voidaan käyttää Serlachiuksen viestinnässä sekä markkinoinnissa.