Liuksialan koulun oppilaat muovaavat paperimassasta naamioita Taidelinna 2024 -työpajassa Serlachius-residensissä. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva
Liuksialan koulun oppilaat muovaavat paperimassasta naamioita Taidelinna 2024 -työpajassa Serlachius-residensissä. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva

Tiedote 22.1.2024

Lasten ja nuorten Taidelinna laajeni koko Pirkanmaalle

Serlachiuksen järjestämä lasten ja nuorten kulttuuriprojekti Taidelinna 2024 tavoittaa tänä vuonna entistä useampia oppilaita Pirkanmaalla. Taidelinna sisältää taiteilijavierailuja sekä taidetyöpajoja. Sen huipentaa oppilaiden töistä koottava näyttely ja monitaiteinen avajaistapahtuma ensi syksynä.

Taidelinnaan on tänä vuonna valittu viidesluokkalaisia koululaisia sekä alakoulun erityisryhmiä Mänttä-Vilppulasta, Kangasalta ja Virroilta. Taidelinnan työpajat toteutetaan joko Serlachius-residenssin galleriassa tai kouluilla. Kaikki oppilaat pääsevät myös vierailemaan Serlachiuksen näyttelyissä, joko työpajan yhteydessä tai näyttelyn avajaispäivänä.

Lasten ja nuorten kulttuuriprojekti on tänä vuonna entistä kansainvälisempi, ja mukana on tavallisten koululuokkien lisäksi erityisryhmiä, jotka valittiin syksyllä 2023 tapahtuneen haun pohjalta. Työpajoja ohjaavat taiteilijat Anita Gratzer Itävallasta ja Kirsimaria Törönen. Molemmilla on pitkä kokemus taidepedagogiikasta.

Perjantaina 12.1. Serlachius-residenssissä työskenteli Vilppulankosken koulun 5A-luokka. Oppilailla oli edessään juuttikankaasta kovetettu muotti, jonka päälle he muovailivat vihreästä paperimassasta erilaisia ötökkänaamioita. 

Ötökät ovatkin Taidelinnan tämän vuoden teemana. Anita Gratzer toivoi oppilaiden teosten saavan hyönteisten lisäksi vaikutteita afrikkalaisista naamioista, supersankareista tai monstereista. Paperimassa valikoitui materiaaliksi, sillä se sopi hyvin paperiteollisuudestaan tunnettuun Mänttään.

Naamioita muovaavat 5. luokan oppilaat kertoivat pitävänsä kuvataiteesta ja kokeilleensa koulussa monenlaisia tekniikoita. Valinnaisilla kuvataiteen oppitunneilla osa oli muovaillut savea, mutta paperimassa oli heille uusi tuttavuus. 

Oppilaat kertoivat, että Taidelinnan työpajapäivä oli mukavaa vaihtelua tavalliselle koulupäivälle. Välissä syötiin koululta ja museolta saatuja eväitä, ja ruokailun jälkeen jatkettiin naamioiden viimeistelyä. Päivän lopuksi tutustuttiin vielä uuteen ja vanhaan taiteeseen Serlachiuksen näyttelyissä.

Taidelinnan työpajat:
12.1. Vilppulankosken koulun työpaja Serlachius-residenssissä ja vierailu Serlachius-museossa.
15.1. Työpaja Vatialan koululla Kangasalla. 
19.1. Liuksialan koulun työpaja Serlachius-residenssissä ja vierailu Serlachius-museossa. 
22.1. Työpaja Vatialan koululla Kangasalla.
29.1 Työpaja Virtain yhtenäiskoululla.
5.2. Työpaja Virtain yhtenäiskoululla
16.2. Kotalan koulun työpaja Serlachius-residenssissä ja vierailu Serlachius-museossa.

Taidelinna 2024 -projektin rahoittaa Serlachius ja Operaatio Pirkanmaa. Aiemmat Taidelinna-projektit on toteutettu pienimuotoisemmin Mänttä-Vilppulassa. Vuoden 2020 teemana oli Maisemien kuvasto ja vuonna 2022 Metsän rytmi.

Katso lisää: https://serlachius.fi/suunnittele-vierailusi/koululaisohjelmat/taidelinna/

Lisätiedot: Maarit Lampinen, Serlachiuksen museopedagogi, maarit.lampinen@serlachius.fi, p. 040 579 8101

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18

kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:

Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä 
Serlachius-residenssin galleria, Kauppaneuvoksenkatu 3, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagram, XYouTubeLinkedIn

Serlachius-residenssi sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagram