Taidelinna

TAIDELINNA 2024 LAAJENI KOKO PIRKANMAALLE

Taidelinna on Serlachius-museoiden ja Serlachius-residenssin organisoima lasten ja nuorten monitaiteinen kansainvälinen kulttuuriprojekti.

Taidelinna 2024 -projektiin kutsutaan tällä kertaa mukaan Pirkanmaan 5.-luokkalaisia sekä alakoulun erityisryhmiä, joille tiedotettiin hausta koulujen rehtoreiden kautta syksyllä 2023. Hakuajan päätyttyä mukaan valittiin viisi luokkaa: Virtain yhtenäiskoulun pienryhmä, Kotalan koulun 5.-luokka, Vatialan koulun 4.–5.K-luokka, Liuksialan koulun 5A sekä Vilppulankosken koulun 5A-luokka.

Projektin teemana on tällä kertaa Ötökät! Taiteilijat Kirsimaria Törönen sekä itävaltalainen Anita Gratzer toteuttavat luokille kuvataiteen työpajoja. Koululaiset pääsevät myös vierailulle Serlachius-museoihin sekä syksyllä 2024 järjestettävään päätapahtumaan, jolloin koululaisten toteuttamista taideteoksista avataan upea näyttely Serlachius-residenssin galleriassa. Tapahtumassa nähdään ja koetaan myös monitaiteista ohjelmaa alueen eri kulttuuriosaajien esittämänä, ötökkäteemalla tietenkin! Projektin rahoittaa Serlachius-museot ja Operaatio Pirkanmaa. Lisätietoja antaa museopedagogi Maarit Lampinen, maarit.lampinen@serlachius.fi.

Työpajoissa syntyy ötököitä

Taidelinnan työpajoissa tammi-helmikuussa 2024 aiheena ovat ötökät! Vilppulankosken koulun 5A-luokka teki ötökkänaamioita 12.1. ja Vatialan koulun 5A-luokka 19.1. ohjaajien avustamina.

Kovetettujen juuttikankaisten muottien päälle oppilaat valmistivat paperimassasta hyönteisiä, monsterita ja supersankarihahmoja muistuttavia naamioita. Työpajan päätteeksi vuorossa oli tutustumista Serlachiuksen näyttelyihin.

Liuksialan koulun oppilas muovaa paperimassasta naamiota. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva



Aikaisemmat Taidelinna-projektit

Taidelinna 2022 – Metsän rytmi

Vuonna 2022 Taidelinna-projekti yhdisti koululaisia ja paikkakunnan kulttuurintekijöitä teemalla Metsän rytmi. Mukana olivat Koskelan alakoulun ensimmäiset luokat, Savosenmäen koulun erityisluokat sekä Merikanto-opiston musiikin ja tanssin opiskelijoita. Eri taiteen alojen kautta lapset pohtivat yhteistä teemaa toteuttaen esityksiä ja taidetta Serlachius-residenssin gallerian näyttelyyn ja sen tapahtumapäivään. 

Lapset osallistuivat myös näyttelyn tiedotukseen ja rakentamiseen yhdessä kokeneiden ammattilaisten kanssa. Työpajoja vetivät taiteilija Anita Hannunen, Serlachius-museot, kulttuurikeskus PiiPoo sekä oppilaiden omien opetusryhmien opettajat. Upea Metsän rytmi -näyttely oli avoinna viikon, ja sen tapahtumapäivässä saatiin nauttia monitaiteisista, yhteisellä teemalla toteutetuista taidonnäytteistä. 

Taidelinna 2020 – Maisemien kuvasto

Taidelinnan ensimmäinen pienimuotoinen pilotointi tapahtui vuonna 2020, jolloin paikallisen Koskelan alakoulun 1.–2.-luokkalaiset toteuttivat Maisemien kuvasto -nimisen taidenäyttelyn Serlachius-residenssin galleriaan.

Oppilaat osallistuivat aktiivisesti projektin joka vaiheeseen aina suunnittelusta viimeistelyyn. Itse teokset valmistuivat residenssissä pidetyssä työpajassa. Näyttelyn avajaisissa esiintyi myös paikallisen musiikkiopiston taidokkaita nuoria soittajia. 

Veeti Zhao: Meri.
Veeti Zhao: Meri
Tslatan Tsareva, Metsä.

Tslatan Tsareva: Metsä