Taidelinna

TAIDELINNA 2024 – Taidelinna laajenee ja kansainvälistyy

Taidelinna on Serlachius-museoiden ja Serlachius-residenssin organisoima lasten ja nuorten monitaiteinen kansainvälinen kulttuuriprojekti.

Taidelinna 2024 -projektiin kutsutaan tällä kertaa mukaan Pirkanmaan 5.-luokkalaisia sekä alakoulun erityisryhmiä, joille tiedotettiin hausta koulujen rehtoreiden kautta syksyllä 2023. Hakuajan päätyttyä mukaan valittiin viisi luokkaa: Virtain yhtenäiskoulun pienryhmä, Kotalan koulun 5.-luokka, Vatialan koulun 4.–5.K-luokka, Liuksialan koulun 5A sekä Vilppulankosken koulun 5A-luokka.

Projektin teemana on tällä kertaa Ötökät! Taiteilijat Kirsimaria Törönen sekä itävaltalainen Anita Gratzer toteuttavat luokille kuvataiteen työpajoja. Koululaiset pääsevät myös vierailulle Serlachius-museoihin sekä syksyllä 2024 järjestettävään päätapahtumaan, jolloin koululaisten toteuttamista taideteoksista avataan upea näyttely Serlachius-residenssin galleriassa. Tapahtumassa nähdään ja koetaan myös monitaiteista ohjelmaa alueen eri kulttuuriosaajien esittämänä, ötökkäteemalla tietenkin! Projektin rahoittaa Serlachius-museot ja Operaatio Pirkanmaa. Lisätietoja antaa museopedagogi Maarit Lampinen, maarit.lampinen@serlachius.fi.


Aikaisemmat Taidelinna-projektit

Taidelinna 2022 – Metsän rytmi

Vuonna 2022 Taidelinna-projekti yhdisti koululaisia ja paikkakunnan kulttuurintekijöitä teemalla Metsän rytmi. Mukana olivat Koskelan alakoulun ensimmäiset luokat, Savosenmäen koulun erityisluokat sekä Merikanto-opiston musiikin ja tanssin opiskelijoita. Eri taiteen alojen kautta lapset pohtivat yhteistä teemaa toteuttaen esityksiä ja taidetta Serlachius-residenssin gallerian näyttelyyn ja sen tapahtumapäivään. 

Lapset osallistuivat myös näyttelyn tiedotukseen ja rakentamiseen yhdessä kokeneiden ammattilaisten kanssa. Työpajoja vetivät taiteilija Anita Hannunen, Serlachius-museot, kulttuurikeskus PiiPoo sekä oppilaiden omien opetusryhmien opettajat. Upea Metsän rytmi -näyttely oli avoinna viikon, ja sen tapahtumapäivässä saatiin nauttia monitaiteisista, yhteisellä teemalla toteutetuista taidonnäytteistä. 

Taidelinna 2020 – Maisemien kuvasto

Taidelinnan ensimmäinen pienimuotoinen pilotointi tapahtui vuonna 2020, jolloin paikallisen Koskelan alakoulun 1.–2.-luokkalaiset toteuttivat Maisemien kuvasto -nimisen taidenäyttelyn Serlachius-residenssin galleriaan.

Oppilaat osallistuivat aktiivisesti projektin joka vaiheeseen aina suunnittelusta viimeistelyyn. Itse teokset valmistuivat residenssissä pidetyssä työpajassa. Näyttelyn avajaisissa esiintyi myös paikallisen musiikkiopiston taidokkaita nuoria soittajia. 

Veeti Zhao: Meri.
Veeti Zhao: Meri
Tslatan Tsareva, Metsä.

Tslatan Tsareva: Metsä