Tiedote 24.1.2024

Nykytaide katsoo taakseen – Serlachius-seminaari 11.–12.4. Mäntässä

Taidehistorialliseen tutkimukseen keskittyvä Serlachius-seminaari järjestetään Mäntässä 11.–12.4.2024 teemalla Nykytaide katsoo taakseen. Seminaarin keynote-puhujina ovat professori Matthew Biro Michiganin yliopistosta sekä taidehistorian dosentti Hanna Johansson Helsingin yliopistosta. Lisäksi kuullaan kymmenen lyhyempää esitystä. Seminaariohjelma on nyt julkaistu ja seminaaripakettien myynti avattu.

Serlachius-seminaari tuo yhteen asiantuntijoita ja toimii foorumina ajankohtaiselle taidehistorialliselle tutkimukselle edistäen kotimaista taiteentutkimusta ja tiedon saavutettavuutta myös yliopistokaupunkien ulkopuolella. 

Akateemisten tutkijoiden ohella seminaari palvelee museoammattilaisia, taiteilijoita, alan opiskelijoita ja kaikkia taiteesta kiinnostuneita. Seminaari järjestetään yhteistyössä suomalaisten yliopistojen taidehistorian tieteenalojen ja Taidehistorian seuran kanssa.

Seminaarin esityksissä käsitellään eri näkökulmista nykytaiteen suhdetta taidehistoriaan. Vaikka nykytaide käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä, se on silti sidoksissa taiteen traditioon. Usein nykytaide käsittelee historiaa laajoina kokonaisuuksina tai yksittäisiin tapahtumiin fokusoiden. 

Kaksitoista esitystä kahdessa päivässä

Serlachius-seminaarissa kuullaan kahden päivän aikana kaikkiaan kaksitoista esitystä, joissa nykytaiteen ja taidehistorian suhdetta tarkastellaan eri näkökulmista. 

Matthew Biro työskentelee modernin taiteen ja nykytaiteen professorina Michiganin yliopiston taidehistorian laitoksella. Serlachius-seminaarissa hän luennoi aiheesta The Networked Dilemma. Surveillance and Anti-Surveillance in Contemporary Art.

Taidehistorioitsija, Helsingin yliopiston dosentti Hanna Johansson työskentelee nykytaiteen tutkimuksen professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen aiheensa seminaarin toisena päivänä on Metsän kuvan ekologia, ihminen ja jaettu aika.

Seminaarin muut esiintyvät ovat Ville Hakanen, Heta Kaisto, Pilvi Kalhama, Salla Myllylä, Mariia Niskavaara, Sanna Ojanne, Oscar Ortiz-Nieminen, Leena-Maija Rossi, Inkeri Suutari, Laura Vainikka ja Jenni Vauhkonen.

Seminaaripaketit myynnissä

Seminaaripakettien myynti on avattu Serlachiuksen verkkosivuilla. Tarjolla on kahden ja yhden päivän paketteja, joihin sisältyy osallistumismaksun lisäksi lounaat ja kahvit. Early bird -hintaiset seminaaripaketit ovat myynnissä 28.2. saakka.

Halutessaan paketteihin voi liittää linja-autokuljetuksen Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja Jyväskylästä. Jos ei halua mitään oheispalveluja, mukaan pääsee myös maksamalla seminaarin osallistumismaksun. Opiskelijoille tarjotaan seminaaripaketteja edulliseen opiskelijahintaan. 

Seminaarilippu ei sisällä majoitusta, vaan osallistujat varaavat sen itse. Seminaarin osallistujille on varattu tarjoushintainen kiintiö Hotelli Keurusselkään, johon on Serlachiukselta maksuton bussikuljetus.

Seminaarin ohjelma, esiintyjät ja seminaaripaketit: https://serlachius.fi/tapahtumat/serlachius-seminaari/

Lisätiedot:
Seminaarin ohjelma ja sisällöt: amanuenssi Tomi Moisio, Serlachius-museot, tomi.moisio@serlachius.fi
Seminaaripaketit: Serlachius, myyntipalvelu, Marketta Linkoneva, p. 03 488 6801 tai myynti@serlachius.fi

Kuvassa yllä: professorit Matthew Biro ja Hanna Johansson

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä