Tehdas on ulkopuolella

Esther Shalev-Gerzin näyttely työstä ja sen muuttumisesta

Serlachius-museo Gustaf 1.4.2017—1.4.2018

Vilnassa syntynyt ja Pariisissa asuva Esther Shalev-Gerz (s. 1948) on hienovireinen käsitetaiteilija, joka tarkastelee valokuva- ja videoteoksissaan kulttuuristen identiteettien rakentumista sekä perinteisten ammattien asemaa globaalissa ja nopeasti digitalisoituvassa maailmassa.

Tehdas on ulkopuolella -näyttely sisältää neljä toisiinsa nivoutuvaa teoskokonaisuutta, joiden teemat nousevat esiin myös pienen suomalaisen teollisuuspaikkakunnan historiasta. Tehdas on rytmittänyt Mäntän jokapäiväistä elämää sukupolvien ajan. Samaan aikaan perinteisen teollisuuden jyrkkä rakennemuutos on koskettanut paikkakuntaa syvästi.

Sound Machine -teoksessa (2008) tekstiilitehtaan koneet ovat vaienneet ja työntekijät muistelevat meluisia työvuorojaan. The Last Click (2010–11) kertoo arvostetun kameratehtaan kaatumisesta ja esittelee tyhjentyneitä tehdasaleja. Describing Labor -teoksen (2012) aiheena on työn kuvaaminen taiteessa.

Keskieurooppalaisessa aarnimetsässä kuvattu videodiptyykki Dead Wood (2016) palauttaa mieleen ajan ennen puu- ja paperiteollisuuden syntyä. Runollinen teos on tutkimusretki metsän olemukseen neljän eri aloja edustavan henkilön kanssa. Näyttelyn kuraattori on Timo Valjakka.

Serlachius-museo Gustaf 1.4.2017–1.4.2018

Video

Esther Shalev-Gerz kertoo Serlachius-TV:n haastattelussa Tehdas on ulkopuolella -näyttelyssä olevista teoksistaan.

Julkaisu

Esther Shalev-Gerzin näyttelyyn Tehdas on ulkopuolella liittyvä katalogi.