Näkymä Devan Shimoyaman Fade Cut -näyttelyyn. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva
Näkymä Devan Shimoyaman Fade Cut -näyttelystä. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva

Tiedote 18.3.2024

Devan Shimoyama tuo parturi-installaationsa Serlachiukselle

Fade Cut 23.3.–18.8.2024

Yhdysvaltalaisen taiteilijan Devan Shimoyaman näyttely Fade Cut on värikäs parturitila, joka yhdistää hänen henkilökohtaiset kokemuksensa populaarikulttuurin kuvastoon ja taidehistorian vaikutteisiin. Serlachiuksella 23.3. avautuva näyttely on taiteilijan ensiesiintyminen Suomessa ja Pohjoismaissa.

Devan Shimoyaman (s. 1989) taide on runsasta ja leikittelevää. Hän yhdistää karnevalistisella otteella teoksissaan eri tekniikoita ja lisää niihin paljetteja, höyheniä ja strasseja. Hän tekee myös suurikokoisia installaatioita. 

Shimoyama tutkii taiteessaan seksuaalisuuteen, rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja. Hän käsittelee queer-identiteettiä liittäen mukaan viitteitä mytologiasta ja taidehistoriasta. Tähän kaikkeen hän kytkee ennakkoluulottomasti populaarikulttuurin ja mainosmaailman kuvastoa.

Parturi-installaatio kuvittaa taiteilijan omakohtaisia kokemuksia lapsuudesta. Niissä yhdistyvät muistot afroamerikkalaisesta parturista ja toisaalta perheen naisten huolellisesta koristautumisesta baptistiseurakunnan sunnuntaisia kirkonmenoja varten. 

Afroamerikkalaiset parturiliikkeet ovat olleet paikkoja, joissa mustat amerikkalaismiehet ovat voineet kokoontua vapaasti yhteen. Kulttuurin sisällä vähemmistöön kuuluva ei kuitenkaan ole välttämättä kokenut hypermaskuliinista ilmapiiriä omakseen. 

Fade Cut -installaatiossa taiteilija on muuntanut parturiliikkeen runsaaksi ja värikkääksi queer-fantasiaksi. Hänen parturinsa on turvallinen tila, jossa jokainen kävijä voi toteuttaa itseään vapaasti.

Parturi-sarjan teokset ovat pojista ja miehistä kertovia muotokuvia, jotka haastavat perinteisiä sukupuolirooleja. Taiteilijan oman lapsuuden ahdistavat muistot heijastuvat teoksissa näkyvien asiakkaiden kasvoilla olevista kyynelistä. Silti taiteilija kääntää kipeät kokemukset taiteessaan iloksi. 

Taiteilija Devan Shimoyama

Devan Shimoyama syntyi Philadelphiassa ja valmistui taiteiden maisteriksi Yalen yliopistosta 2011. Hän asuu ja työskentelee Pittsburghissa Yhdysvalloissa. Hän toimi opettajana ja apulaisprofessorina Carnegie Mellon yliopistossa vuosina 2014–2023.

Shimoyaman teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä eri puolilla Yhdysvaltoja sekä johtavilla taidemessuilla. Yhdysvaltain ulkopuolella hänen näyttelyitään on nähty aiemmin muun muassa Isossa-Britanniassa, Etelä-Afrikassa, Saksassa, Hollannissa ja Espanjassa. 

Fade Cut -näyttelyyn liittyvä julkaisu ilmestyy näyttelyn avautumisen aikaan. Julkaisussa kuraattorit Laura Kuurne ja Pauli Sivonen sekä taiteilija keskustelevat Shimoyaman taiteen teemoista. Suomeksi ja englanniksi ilmestyvän kirjan kustantaa Kustannusosakeyhtiö Parvs.

Yhteydenotot ja kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, susanna.ylajarvi@serlachius.fi, p. 050 560 0156

Serlachius on avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagramYouTube