Viljami Heinonen: Jaktens tid

KESÄKUU 2024

Maalauksessa Jaktens tid (2023) tiikeri on hyökännyt hevosen kimppuun. Voimakkaan tunnepitoisessa maalauksessa rakennettu ympäristö on rehevöitynyt ja muuttunut villiksi. Onko luonto ottanut valta-aseman ihmiseltä?

Taidemaalari Viljami Heinonen (s. 1986) maalaa ekspressiivisin ottein. Hänen maalauksensa koostuvat monesti kollaasinomaisista elementeistä, joissa yhdistyvät esittävät ja ei-esittävät elementit. Heinosen maalausjälki on runsasta ja kerroksellista. Teoksessa tapahtuva voimakas liike ja vauhti tempaavat katsojan mukaansa todistamaan intensiivistä kohtausta.

Maalauksen tapahtumapaikka tuntuu olevan samaan aikaan sekä sisällä että ulkona. Missä oikein olemme? Viime vuosina Heinosen maalauksissa on nähty villieläinten valloittamia ihmisasumuksia, joissa eläimet oleskelevat tai kilpailevat keskinäisestä valta-asemastaan. Tässä maalauksessa ainoat merkit ihmisestä ovat näkyvillä graffitimaalauksina ja samalla ne kertovat ympäristön autioitumisesta. Ihmisen valta-aika näyttää olevan lopuillaan.

Kuvan keskiössä on raju kamppailu. Myös jokin toinen uhkaava vaara näyttää lähestyvän ikkunan takana. Teoksen katsominen herättää pelon ja turvattomuuden tunteita. Taiteilijan mukaan kuvassa näkyvää hyökkäystä voi ajatella myös viittauksena Ukrainan sodan siviilien hätään Venäjän hyökkäyksen uhreina. Toisaalta se voi viestiä ilmastokriisistä ja luonnon hätätilasta.

Hevosiin kohdistuvia hyökkäyksiä olemme nähneet ennenkin taidehistoriassa. Ranskalaisen, romantiikan ajan taiteilijan, Eugene Delacroixin (1798–1863) maalauksissa jaguaarit ovat hyökänneet hevosten kimppuun. Myös hänen maalauksensa huokuvat dramatiikkaa ja vahvoja tunteita. Taiteilijoiden teoksia yhdistää energinen liike. Heinonen ei ole romantikko, mutta viittauksen Delacroix’hin hän tunnustaa.

Jaktens tid -maalausta katsoessa ei taiteilijan työnteon vauhtia ja fyysisyyttä voi olla aistimatta. Kun Heinonen maalaa, hän heittäytyy tekemäänsä sataprosenttisesti. Taiteilijan nyrkkeilyharrastuksen vaikutuksen voi nähdä maalausprosessin taustalla. Maalaaminen on myös eräänlaista kamppailua itse teoksen kanssa. Lisäksi taustalla soiva hevimusiikki luo rytmiä käden liikkeelle.

Vaikka Heinosen teoksissa on kuvattu hätää ja ahdinkoa, on niissä monesti läsnä myös jotain inhimillistä ja lempeää. Maalauksen reunoja koristavat kukat voivat viestiä siitä, että jotain hyvää on vielä jäljellä. Heinosen teokset sisältävätkin usein ristiriidan: niissä yhdistyvät kauneus ja jokin rikkonainen.

Viljami Heinosta voi luonnehtia yhdeksi ikäpolvensa lahjakkaimmista maalareista. Teos Jaktens tid hankittiin Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaidekokoelmaan syksyllä 2023. 

Eeva Ilveskoski
Amanuenssi

Viljami Heinonen, Jaktens tid, 2023, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva
Viljami Heinonen, Jaktens tid, 2023, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva