Vesikohtaamisia

28.7.2024

VESIKOHTAAMISIA – Vesi tieteessä ja taiteessa

Kivijärvi-sali, Serlachius Kartano 28.7. klo 10–18

Vesi on elämä ja vesistöt osa suomalaista sielunmaisemaa. Veteen liittyvä kulttuuriperintömme on rikasta – olemme vesikansaa. Kesäinen Vesikohtaamisia-päivä johdattaa meidät oman vesisuhteemme ja -vastuumme äärelle taiteen, tieteen ja tunteen kautta.

Vesikohtaamisia-päivä järjestetään Serlachiuksen, Mäntän Musiikkijuhlien, Nuorten Pianoakatemian ja Suomen vesistösäätiön ”Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä?” -hankkeen yhteistyönä. Monenvälisessä, monikulttuurisessa ja ylisukupolvisessa hankkeessa kulttuurintutkijat ja luonnontieteilijät tutkivat veteen liittyvää perinnetietoa ja sanontoja, joista taiteilijat inspiroituvat. Syntyneiden teosten tavoitteena on koskettaa ja kuljettaa ihmistä kohti vettä kunnioittavampaa elämää. Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö.

Päivän päänäyttämönä toimii Kivijärvi-sali, jossa vesi on esillä konserteissa, audiovisuaalisissa taideteoksissa, veden kulttuuriperintöön pureutuvassa keskusteluissa sekä fyysisinä teoksina. Päivän aikana järjestetään opastettu teemakierros, joka keskittyy veteen museokokoelman teoksissa. Lisäksi Suomen vesistösäätiön asiantuntijat ovat paikalla kertomassa, mitä kukin meistä voi tehdä, jotta vesiluontomme säilyisi rikkaana ja hyvinvoivana myös tuleville sukupolville.

Ohjelma Kivijärvi-salissa: 

12–12.30 Vedet-pianovartti, kantaesitys
Nuorten Pianoakatemian nuoria pianisteja sekä Mäntän Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Niklas Pokki esiintyy.

13–13.30 Veden vuosi: Tieteen ja taiteen välinen keskustelu veden kulttuuriperinnöstä 
Keskustelemassa kulttuurintutkija Tiina Seppä, professori Lauri Arvola, taidemaalari Sebastian Lindberg ja säveltäjä Cecilia Damström.

14–14.30 Vesi taiteessa
Opastettu kierros Serlachius Kartanon kokoelmiin.  

15–15.40 Vesisuhteessa-konsertti
Esiintyjät: Yeboyah, Hassan Maikal ja Yrjänä

17–17.55 Jäniksenä Varkaudessa -lyhytelokuva. Matleena Jänis.

Ohjelman ohessa salissa esitetään taiteilijoiden audiovisuaaliset teokset Mami Wata, Sun aalloilla ja Pohjavesi sekä Löyly ja Virta. Tilassa esillä myös maalauksia ja valokuvateos. 

Vesikohtaamisia-päivän Kivijärvi-salin ohjelma on kaikille avoin ja maksuton.

Vesisuhteessa-konsertissa esiintyvät:

Yeboyah

Hassan Maikal

Yrjänä

Puhdas vesi on ihmisoikeus ja rikas vesiluonto kansallisaarteemme, jota jokaisen tulisi rakastaa ja kohdella hellävaroen. Tule kuulemaan, nauttimaan ja keskustelemaan kanssamme!

Lisätietoja:
www.vesistosaatio.fi/vesivanhinvoitehista/
https://nuortenpianoakatemia.fi/fi/nykyiset-oppilaat

Teoskuva: Sebastian Lindberg, Smaragdikevät