Serlachius-kuvataideleiri

25.7.2023

Hannes Autere – Hahmot veistotaiteessa

25–30.7.2023 Mänttä

Hannes Autere (1888–1967) oli Saarijärveltä kotoisin oleva kuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten lempeän humoristisista, maalaiskansan elämää kuvaavista reliefeistään ja pienoisveistoksistaan. Veistosten materiaalina oli useimmiten puu, mutta hänen tuotannostaan löytyy myös tina-, pronssi-, keramiikka- ja muovailumassatöitä.

Autereen yhteistyö vuorineuvos Gösta Serlachiuksen kanssa alkoi vuonna 1927. Autere toteutti Serlachiuksen Mänttään rakennuttamiin rakennuksiin ja niiden sisustukseen lukuisia koristeveistoksia, reliefejä sekä muita tilaustöitä. Merkittävimmät näistä ovat Mäntän kirkossa, Serlachius-museo Göstan kartanossa ja Autereen tuvassa, jossa kuvanveistäjä asui ollessaan Serlachiuksella palkattuna taiteilijana töissä.

Kurssilla tutustutaan Hannes Autereen taiteeseen ja savisiin veistosluonnoksiin, joita löytyy Serlachiuksen taidekokoelmasta ja julkisista rakennuksista. Autereen veistosten kautta käsittellään laajemmin hahmoja veistotaiteessa, tutustutaan museon nykytaidekokoelmassa oleviin veistoksiin sekä nykykeramiikkataiteeseen.

Opetus on henkilökohtaista ja pyrkii huomioimaan yksilöllisiä toiveita ja tavoitteita. Kurssilla opitaan kolmiuloitteista hahmottamista sekä oman idean ja ilmaisun toteuttamista keramiikan keinoin. Osallistuminen ei vaadi aiempaa osaamista saven ja keramiikan työstötekniikoista. Leirillä vieraillaan opastetuilla kierroksilla taidekaupunki Mäntän kesänäyttelyissä, Serlachius-museoissa ja Mäntän kuvataideviikoilla.

Opettajana leirillä toimii kuvanveistäjä ja keramiikkataiteilija Tiia Matikainen, joka on työskennellyt keramiikan parissa kohta 30 vuotta. Hän on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Taiteen maisteri, joka opiskeli keramiikkaa myös Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiassa sekä Prahan Taideteollisessa korkeakoulussa. Matikainen muutti Mänttään kesällä 2022. Kurssilla työskennellään pääsääntöisesti hänen työhuoneellaan, josta löytyvät tarvittavat materiaalit, keramiikkauunit ja dreija.

Leirin hinta on 380 euroa. Hinta sisältää opetuksen, lounaat ja vierailukäynnit opastuksineen. Majoituksesta ja muista ruokailukustannuksista osallistujat vastaavat itse.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen löytyvät oheisesta linkistä Tampereen Kesäyliopiston sivuilta. Ilmoittautuminen päättyy 25.6.2023. Katso myös muut Serlachius-kuvataideleirit.