Serlachius-kuvataideleiri

23.7.2024

Serlachius-kuvataideleiri | Metsä henkii – Taiteen metsäiset juuret kansanperinteestä nykypäivään

23.–28.7. Mänttä

Tampereen kesäyliopiston keramiikka-kuvanveistoleirin teemana on metsä. Leirin opettajana toimii Mäntässä asuva kuvanveistäjä ja keramiikkataiteilija Tiia Matikainen, joka on työskennellyt keramiikan parissa pian kolmekymmentä vuotta.

Leirillä kaivaudutaan taiteen metsäisiin juuriin tutustumalla suomalaisen metsäkansan uskomuksiin, romantiikan ajan metsäkaipuun kuvauksiin ja symbolistien metsän syvyyksiä kuvaaviin sisäisiin maailmoihin. Samalla pohditaan, kuinka metsäiset juuret ilmenevät nykytaiteessa. Leirillä toteutetaan metsäaiheiset keraamiset veistokset erilaisia saven käsinrakennustekniikoita käyttäen.

Ohjelmaan sisältyvät opastetut kierrokset Mäntän kesänäyttelyissä, Serlachiuksen näyttelyissä, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Serlachius Taidesaunassa. Lisäksi tutustutaan nykykeramiikkataiteeseen ja Serlachiuksen taidekokoelmassa oleviin teoksiin.

Opetus on henkilökohtaista ja pyrkii huomioimaan yksilöllisiä toiveita ja tavoitteita. Kurssilla opitaan kolmiuloitteista hahmottamista sekä oman idean ja ilmaisun toteuttamista keramiikan keinoin. Osallistuminen ei vaadi aiempaa osaamista saven ja keramiikan työstötekniikoista.

Tiia Matikainen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteen maisteri, jonka teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kurssilla työskennellään pääsääntöisesti hänen työhuoneellaan, josta löytyvät tarvittavat materiaalit, keramiikkauunit ja dreija.

Leirin hinta on 420 euroa. Hinta sisältää opetuksen, lounaat ja vierailukäynnit opastuksineen sekä materiaalipaketin. Majoituksesta ja muista ruokailukustannuksista osallistujat vastaavat itse.

Ilmoittautuminen 23.6.2024 mennessä.