Serlachius-kuvataideleiri

11.7.2024

Serlachius-kuvataideleiri | Myyttinen metsä – Suomalaisuuden alkulähteillä

11.–14.7.2024 Mänttä

Tampereen kesäyliopiston Serlachius-kuvataideleirin opettajana toimii kuvataiteilija Janne Laine, joka asuu ja työskentelee Mäntässä. Leirin taideopetus tapahtuu pääasiassa hänen studiossaan, yli satavuotiaassa entisessä koulurakennuksessa.

Suomi on Euroopan mittakaavassa hyvin metsäinen maa. Suomalaisen suhtautuminen metsään on aina ollut kaksijakoinen: metsä on ollut vuosisatoja toimeentulon lähde, mutta tunnetasolla suojapaikasta on aina ollut lyhyt matka metsänpelkoon.

Myyttiset uskomukset ja metsänhenget ovat nykyihmiselle jo melko vieraita, mutta omien lapsuudenkokemusten kautta on hyvä käydä kiinni omaan suomalaisuuden ytimeen. Rikas kansanperinteemme tarjoaa lukemattomia polkuja minuutemme alkulähteille.

Opetus on henkilökohtaista eikä osallistuminen ei vaadi aiempaa osaamista taidegrafiikan tekniikoista. Kurssilla perehdytään kuivaneulatekniikkaan sekä täydennetään ilmaisua tarvittaessa viivasyövytys- ja akvatintatekniikoilla. Kurssilla tehdään myös sävykokeiluja chine collé -tekniikalla. Leirin aikana piirtämisen ja luonnostelun lisäksi tehdään tarvittaessa croquis-hahmotelmia.

Leirin ohjelmaan sisältyy opastettu tutustuminen Serlachiuksen näyttelyihin. Lisäksi leiriläiset pääsevät tutkimaan taidegrafiikan helmiä arkistojen aarteista. Mäntän kuvataideviikkojen taideanti tulee tutuksi opastetulla kierroksella Pekilolla.

Kuvataiteilija Janne Laine on toiminut taiteen kentällä 30 vuotta ja hänen teoksiaan on ollut lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä lähes 50 maassa. Laine tunnetaan teknisestä osaamisestaan ja viimeistellystä jäljestään.

Leirin hinta on 310 €. Hinta sisältää opetuksen, lounaat ja vierailukäynnit opastuksineen. Majoituksesta ja muista ruokailukustannuksista osallistujat vastaavat itse. Leiri maksetaan verkkomaksulla ilmoittautumisen yhteydessä. 

Ilmoittautuminen 11.6.2024 mennessä.


Teoskuva: Lennart Segerstråle, Kelohonka, 1915, viivasyövytys ja akvatinta, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva