Teokset puhuvat -kierros Serlachius-museot
Näyttelijät Tuukka Huttunen ja Karoliina Blackburn toteuttavat Teokset puhuvat -kierroksia Serlachius-museoissa.

Tiedote 16.4.2020

Taidetestaajat saapuvat jälleen syksyllä Serlachius-museoihin

Serlachius-museot on valittu yhdeksi Taidetestaajien kohteeksi lukuvuonna 2020–2021. Serlachiuksen vieraaksi saapuu noin 1 500 pirkanmaalaista 8.-luokkalaista Taidetestaajaa, jotka pääsevät kokemaan ammattinäyttelijöiden elämyksellisen Teokset puhuvat -kierroksen. 

Karoliina Blackburn ja Tuukka Huttunen ovat koostaneet Kartanon klassikot -kokoelmanäyttelystä kierroksen, joka on informatiivinen ja hauska johdatus elämään teosten takana. Kierros osoittaa, että taulut eivät ole vain tauluja. Niiden kautta avautuva kulttuurihistoria on armotonta, hullunkurista ja tunteikasta. Ääneen pääsevät kaksikon suosikit: taiteilijat, mallit, teokset ja historialliset käännekohdat. Esitys on tuotettu yhteistyössä Teatteri Siperian kanssa.

Varsinaista vierailua edeltävät ennakkotehtävät eli etkot ja retkeä seuraavat jatkot, joilla syvennetään vierailun antia. Varsinaisen taide-elämyksen lisäksi juuri etkot ja jatkot eli kulttuurilaitosten nuorille suunnattu yleisötyö oli tärkeässä roolissa, kun vierailukohteita valittiin.

Syksyllä alkavat 8.-luokkalaisten vierailut suuntaavat tällä kertaa alueellisiin kulttuurilaitoksiin, ja niitä järjestetään vain yksi luokkaa kohden. Taidekohteet valittiin avoimella haulla. Niitä tuottaa yhteensä 47 taidelaitosta, joista kuusi on Taidetestaajille aivan uusia.

Serlachius-museot oli mukana Taidetestaajien kolmivuotisessa hankkeessa ensimmäisenä lukuvuonna eli 2017–2018. Tuolloin museoissa kävi yhteensä 1 200 koululaista. Hanke päättyy nyt toukokuussa. Se on kuljettanut kolmessa vuodessa kaikkiaan 180 0000 koululaista opettajineen kulttuurin äärelle.

Hanke sai vuoden jatkoa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö lähti osarahoittamaan sitä. Puolet rahoituksesta tulee edelleen Suomen Kulttuurirahastolta ja Svenska kulturfondenilta, jotka ovat rahoittaneet hanketta alusta asti. Kokonaisbudjetti lukuvuodelle 2020–2021 on 2,8 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:
Päivi Nieppola, Serlachius-museoiden yleisötyön päällikkö, p. 050 465 2777, paivi.nieppola@serlachius.fi