Serlachius-museoiden Taidesauna. Kuva: Archmospheres Photography, Marc Goodwin
Kuva: Archmospheres Photography, Marc Goodwin

Tiedote 29.8.2022

Serlachiuksen Taidesauna ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi

Serlachius-museoiden Taidesauna Mäntässä on ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2022 saajaksi. Finlandia-voittajan valitsee palkittu elokuvaohjaaja Klaus Härö. Voittaja julkistetaan 3. lokakuuta.

Serlachius-museo Göstan yhteyteen alkukesällä 2022 valmistunut Taidesauna yhdistää suomalaisen saunakulttuurin osaksi taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin muodostamaa elämystä. Taidesaunan on suunnitellut kansainvälisesti tunnustettu ja palkittu arkkitehtikolmikko Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. He suunnittelivat myös Serlachius-museoiden vuonna 2014 avatun puurakenteisen paviljongin. 

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esittelyn mukaan betonirakenteinen sauna ei uhmaa suomalaista sauna-arkkitehtuuria. Sen sijaan Taidesauna kuljettaa arkaaiseen ja karuun suomalaiseen hirsisaunakulttuuriin tottuneet kävijät täysin odottamattomaan saunamaailmaan. 

”Lopputulos on elämyksellinen, tekijöidensä kulttuuritaustoista ammentava saunapolku, jonka varrelle on sijoitettu mittava määrä taidetta. Polku päättyy ulkotilan kautta kuljettavaan löylyhuoneeseen. Taidesauna liittyy selvästi uuteen saunakulttuuriin, jossa perinteisen hiljentymisen ja peseytymisen sijaan saunomisesta haetaan elämyksiä ja sosiaalista yhdessä olemista”, saunasta todetaan.

Taidesaunan lisäksi Finlandia-palkinnosta kisaavat Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus sekä Jätkäsaaren koulu Helsingissä. Finalistikohteet on valinnut vuosittain vaihtuva, Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) hallituksen nimittämä esiraati, jonka puheenjohtajana toimii professori Panu Lehtovuori. Hänen mukaansa kohteita yhdistäviä tekijöitä ovat sivistys sekä suunnittelun ja toteutuksen laadukkuus.

”Valitut kolme arkkitehtonista, maisemallista ja urbaania kohdetta muistuttavat toisaalta huippulaatuisten tieteen, koulutuksen ja oppimisen ympäristöjen merkityksestä ja toisaalta tuovat esiin sen, miten arkkitehtuuri luo abstrahoituvaan maailmaan lämpimiä hyvän elämän paikkoja.”

SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon nyt yhdeksättä kertaa. Lopullisen valinnan tekee perinteisesti yksi henkilö, joka edustaa jotain muuta alaa kuin arkkitehtuuria.

Serlachius-museoiden Taidesauna. Kuva: Archmospheres Photography, Marc Goodwin
Kuva: Archmospheres Photography, Marc Goodwin

Matka arkkitehtuurin, taiteen ja luonnon pariin

Serlachiuksen Taidesaunan arkkitehtuurin lähtökohtana on museoalueelle määritelty horisontaalinen linja, jonka alapuoli on kiveä, yläpuoli puuta. Sauna kätkeytyy museon takana järven rantaan laskeutuvaan rinteeseen ja sulautuu maisemaan kohoten maastosta vähäeleisesti. Viherkatto ja matala taustamuuri liittävät rakennuksen ympäristöönsä.

Saunan sisätiloja leimaa taiteen, maiseman ja arkkitehtuurin vuoropuhelu. Graniitti- ja puupinnat vuorottelevat rytmikkäästi, ja oleskelutilan sisäkaton kaarevat linjat pehmentävät suoraviivaisia kivipintoja. Rakennus johdattaa saunakävijän matkalle valon, luonnon ja taiteen syleilyyn. Matkan päässä odottaa pyöreä löylyhuone, jonne käydään vilvoittelupihan kautta.

Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan kertovat, että heille tarjottu tilaisuus suunnitella suomalainen sauna oli suuri haaste, joka sisälsi paljon vastuuta. Työskentelytavassaan he hakevat tasapainoa kokeilujen ja hyviksi havaittujen ratkaisujen välillä.  

”Saunatraditio on osa suomalaista kulttuuria ja elämäntapaa. Meidän piti oppia ymmärtämään sitä, jotta voisimme vastata siihen suunnittelussamme. Saunakulttuuri ja Suomea kohtaan tuntemamme ihailu olivat mielessämme ja tunsimme olevamme varsin onnekkaita voidessamme ottaa haasteen vastaan”, he kertovat.

Arkkitehdit pitävät Serlachius-museoita enemmän kuin pelkästään museona. Taiteen kokemus yltää siellä museon seinien ulkopuolelle. ”Göstan paviljonki rakennuksena on osa emotionaalista matkaa, joka koostuu eri elementeistä. Uusi Taidesauna on osa tätä matkaa, joka yhdistää luonnon ja taiteen entistä intiimimmässä ja läheisemmässä mittakaavassa ”, he luonnehtivat.

Serlachius-museoiden Taidesauna. Kuva: Archmospheres Photography, Marc Goodwin
Kuva: Archmospheres Photography, Marc Goodwin

Haaste suunnittelijoille ja rakentajille

Pääsuunnittelusta ja toteutussuunnittelusta projektissa vastannut arkkitehti Pekka Pakkanen sanoo, että meksikolaisten ja slovenialaisen arkkitehtien on ollut mahdollista tarkastella saunomisen prosessia ilman tradition tai konvention taakkaa. Rakennuksen tunnelmaa määrittävät määrätietoiset avaukset maisemaan ja laadukkaat, aikaa kestävät rakennusmateriaalit sekä poikkeuksellisen huolellinen yksityiskohtien viimeistely.

”Maisemapuistoon tarkasti upotettu rakennuskokonaisuus nousee rinteestä uritettuina betonimuureina ja avautuu järven suuntaan kevyinä tammiosina. Talotekniikan, haastavan ilmastomme edellyttämien räystäs- ja liitosrakenteiden sekä materiaalien jatkoksien näkymättömiksi saattaminen on haastanut niin suunnitteluryhmän kuin rakentajienkin taidot äärimmilleen”, hän kertoo.

Suomalaista nykytaidetta ja kansainvälistä designia

Saunassa nähdään kotimaista nykytaidetta teosten lisäksi myös käyttöesineissä. Satu Rautiaisen suurikokoinen tilausteos Lintujen juomapaikka (2022) koristaa eteistilan seinää. Teoksen aihe toistuu myös Rautiaisen suunnittelemissa saunan tekstiileissä. Tuula Lehtisen mosaiikkiteos Syli (2022) koristaa puolipyöreää ulkosuihkua, joka on käytössä ympäri vuoden. Muita taiteilijoita ovat Jussi Goman, Anne Koskinen, Laura Könönen, Anni Rapinoja ja Noora Schroderus. 

Saunan sisustuksessa nähdään huonekaluja kansainvälisiltä huippusuunnittelijoilta, kuten Òscar Tusquets, Patricia Urquiola, Jasper Morrison ja Faye Toogood. Suomalaisista suunnittelijoista saunassa ovat edustettuina muun muassa Alvar Aalto, Eero Aarnio ja Lisa Johansson-Pape ja Antrei Hartikainen

Sauna täydentää Serlachiuksen palvelutarjontaa

Taidesauna tarjoaa ainutlaatuisen lisän niin Serlachiuksen omaan palvelutarjontaan kuin koko suomalaiseen saunakulttuuriin, josta on viime vuosina tullut kansainvälisesti tärkeä matkailutuote. Saunaa vuokrataan ryhmille virkistys-, kokous- ja juhlakäyttöön. Sen löylyistä pääsevät nauttimaan myös yksittäiset saunan ystävät ennalta sovittuina yleisöpäivinä. 

Arkkitehdit
Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan (Mendoza-Partida Architectural Studio ja BAX Studio)

Toteutussuunnittelu
Pekka Pakkanen ja Anna Kontuniemi (Planetary Architecture)

Maisemasuunnittelu
Gretel Hemgård

Taidekokonaisuuden kuratointi
Laura Kuurne

Sisustussuunnittelu
Rafael Maynegre

Kokonaiskonsepti
Päivi Viherkoski

Taidesaunan teokset
Jussi Goman, Anne Koskinen, Laura Könönen, Tuula Lehtinen, Anni Rapinoja ja Satu Rautiainen, Noora Schroderus,

Suomalaisia designpoimintoja
Antrei Hartikainen, Irina Pått ja Satu Rautiainen

Lisätiedot

Arkkitehti Pekka Pakkanen, Planetary Architecture, p. 041 517 9460, pekka.pakkanen@planetary.fi.

Talousjohtaja Juha Roponen, Serlachius-museot, p. 050 355 5796, juha.roponen@serlachius.fi

Tiedotteet ja mediakuvat: https://serlachius.fi/media/

Arkkitehtuurikuvat: Archmospheres Photography, Marc Goodwin

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, MänttäS
erlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot