Heini Riitahuhdan koristelema Sydämellisesti-astiasto on valmistunut ravintola Göstan käyttöön. Kuva: Sampo Linkoneva

Tiedote 29.9.2022

Heini Riitahuhta koristeli Serlachius-museoiden ravintola Göstan uuden kahviastiaston

Serlachius-museoissa toimivalle ravintola Göstalle on valmistunut keramiikkataiteilija ja muotoilija Heini Riitahuhdan koristelema uniikki kahviastiasto nimeltään Sydämellisesti. Riitahuhta piirsi hänelle ominaisella tarkkaviivaisella käsialalla runsaan ja värikylläisen kuvan, jossa on häivähdys nostalgiaa ja kiiltokuvien kuvitustyyliä. 

Riitahuhta kertoo saaneensa innoituksen kuvitukseen museon luonnonkauniista ympäristöstä ja Serlachiusten kartanon elämästä. 

”Serlachius-museoiden tunnelmassa minua inspiroi se, miten historia ja tämä päivä kietoutuvat yhteen. Historialliseen kartanoon ja sen kauniiseen puistoon yhdistyy moderni näyttelypaviljonki ravintoloineen. Halusin astioihin samakaltaista uuden ja vanhan vuoropuhelua. Astian muoto on pelkistetty ja moderni, koristeeseen toin historian havinaa”, Riitahuhta kertoo. 

Koriste kertoo kartanopuutarhasta ja vieraanvaraisuudesta

Koristeessa leikittelevät yksityiskohtaisesti työstetyt kukat, lintu ja mielikuvitukselliset kasvit. Keskellä on suuri sydän ja teksti Sydämellisesti. Siitä tuli astiastolle nimi. “Sydämeen liitetään monenlaista symboliikkaa. Toiveenani on, että astiat tuovat käyttäjille iloa ja lämpöä – sydämellisyyttä.”

Riitahuhtaa kiinnosti vuorineuvos Gösta Serlachiuksen (1876–1942) ja hänen puolisonsa Ruth Serlachiuksen (1882–1963) rakennuttaman Joenniemen kartanon historia ja siellä vietetty värikäs seuraelämä. Hän tutki vanhoja ruokakirjoja ja reseptejä sekä ruokalistoja, jotka olivat ajan tapaan koristeellisesti kuvitettuja ja joita on taltioituna myös Serlachius-museoiden arkistoihin. 

Joenniemen kartano oli maatila ja edustuskoti, jossa kestittiin monenlaisia vieraita aina valtionpäämiehistä alkaen. Kartanolla elettiin luonnonlähteisesti, ja vieraille tarjoiltiin paikallisia ja oman puutarhan antimia, mutta samalla nautittiin kansainvälisestä eleganssista. 

”Sain tietää, että vuorineuvokselle toimitettiin Pariisista saakka eksoottisia erikoisuuksia kuten viinejä ja hedelmiä. Koristeluun tekemäni satulintu voisi olla undulaatti, joka tuo tervehdyksen kaukaisista maista keskelle suomalaista metsämaisemaa”, Riitahuhta kertoo. 

”Uniikki nimikkoastiasto ja sen syntytarina tulevat varmasti herättämään asiakkaiden kiinnostuksen. Sydämellisesti-viesti kertoo, että jatkamme vieraiden kestitsemisen perinnettä ja teemme tätä suurella sydämellä”, Serlachius-museo Göstan ravintoloitsija Henry Tikkanen sanoo. 

Astiasto syntyi Serlachius-museoiden, Riitahuhdan, E. Ahlströmin ja saksalaisen Bauscherin posliinitehtaan yhteistyönä. Astiasto on tehtaan valikoimaan kuuluva valkoinen Purity. 

Astiastoon kuuluvaa kahvimukia voi ostaa Serlachiuksen verkkokaupasta: https://kauppa.serlachius.fi

Lisätiedot:
Johanna Liukko, suunnittelija, Serlachiuksen museokaupat, p. 040 162 5483, johanna.liukko@serlachius.fi

Aukioloajat:
Ravintola Gösta on avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–17.
Serlachius-museot ovat avoinna talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta ja ravintola Gösta, Joenniementie 47, Mänttä

Ravintola Gösta sosiaalisessa mediassa
https://facebook.com/gostaravintola
https://instagram.com/ravintolagosta

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot