Möjlig kärlek

Eija-Liisa Ahtilan hybriditeos

Konstmuseet Gösta 3.2.2018—6.1.2019

Eija-Liisa Ahtilas Möjlig kärlek är en skulpturell videoinstallation.

Eija-Liisa Ahtilas Möjlig kärlek är ett hybridkonstverk som baserar sig på led-moduler, och som utforskar sambandet mellan materien och illusionen om det visuella, och sambandet mellan tanken och den fysiska beröringen.

När besökaren stiger in i utställningssalen möter hen en kvinnokropp som svävar i rymden och som långsamt närmar sig och försöker nå betraktaren. Gestalten representerar modern, ”den första andra”, som vi samtidigt alla har haft det starkaste bandet till. I verket rör man sig vid korsningspunkterna mellan den mänskliga materialiteten och maternaliteten. Samtidigt leder Ahtila, som är intresserad av djurens och människornas parallella världar, oss till att fundera över om ett fenomen som motsvarar en mors kärlek också kan uppstå i förhållandet mellan olika arter.

Kärlekens möjlighet är en kommission av Serlachiusmuseerna som visas för första gången i Mänttä och som sedan åker ut på en bred världsturné.

Uppträdande: Jenny & Matleena Kuusniemi
Manuskript och regi: Eija-Liisa Ahtila
Foto: Jussi Eerola – Editioni: Heikki Kotsalo – Flygefekt: Reijo Kontio – 3D: Jari Hakala – Ljud: Olli Pärnänen – Musik: Ville Ahonen – Djurskötare: Roger Farr
Komission: Serlachiusmuseer
Bidrag: Avek, Sydneyn biennale, Frame, Kordelins stiftelse, Museum M, Finlands Filmstiftelse, Finlands Kultturifonden
Courtesy Marian Goodman Gallery, New York, Paris, London
Produktion: Ilppo Pohjola
© 2018 – Crystal Eye www.crystaleye.fi

Foto: Eija-Liisa Ahtila, Möjlig kärlek, 2018.