En liten minisemester

Kulturella damer och herrar växlar om till ledig tid 

Här tips för en två dagars sommarutflykt som innehåller konst och intressanta berättelser i fantastiska museer, god mat och dryck i betydelsefulla miljöer samt lite motion. Kom med eget färdmedel eller hoppa på en Serlachius-buss i Tammerfors, den tar dig nästan från dörr till dörr!

Serlachius-museo Gösta keväällä. Kuva: Sampo Linkoneva.

Den första dagen 

Serlachius Gård
Dagen börjar med att så att säga förflytta sig till en annan verklighet. Så fin är Serlachius Gårds miljö: högklassig arkitektur och mångfacetterad konst. 

Med Serlachius Art Express är du framme vid Serlachius Gårds entré kl. 12.20. Du kan lämna resebagaget i bussen för senare fortsätter du med samma buss till inkvarteringsplatsen. En bussbiljett tur-retur från Tammerfors kostar endast 30 €. Köp biljetter här.

Restaurang Gösta 
Mot hunger hjälper Serlachius Gårds restaurang vars mat hör till landets mest kvalitativa såväl när det gäller dess råvaror som dess smaker. Ännu kan det hända att det blir tid över för ett syreskutt i den närliggande skulpturparken och på ön. Sedan är det dags att säga farväl åt Serlachius Gård.

Om ni rör er med Serlachius Art Express så avgår den från Serlachius Gårds huvuddörr kl. 15.30. Bussen stannar vid Arthotel Honkahovi, Hotell Alexander och hotellet Mäntän Klubi, meddela chauffören om din destination. 

Logi och upplockande av cyklar
Nu finns det lite tid för att återhämta sig och sedan är det dags med en liten promenad. Med riktningen mot Serlachius Huvudkontor.

Vilket mål du än logerar dig in så har du en promenad på ungefär en kilometer eller lite över till Serlachius Huvudkontor dit det är värt att gå före kl. 18 och låna en cykel för kvällens eventuella utflykter. Cykelutlåningen ingår i Serlachius inträdesbiljetts pris. 

Arthotel Honkahovis bastu + pool och Vinstugan Vuorenmaja 
Kvällen förflyter glatt på Arthotel Honkahovi eller på Mäntänvuori. På lite mer än fyra kilometers avstånd från Honkahovi finns Vinstugan Vuorenmaja, friluftsstugan som Gösta lät bygga för folket, belägen mitt i Mäntänvuoris skog. Nu fungerar den som en stämningsfull vinstuga som erbjuder centraleuropeiska viner och tilltugg. Så, cykla ut till berget! Om du under nattens mörka timmar inte får sömn kan du alltid gå ut för att ha lite exotiskt publiv i Mänttä centrum

Den andra dagen 

Mänttä bildkonstveckor 
Kulturella damer och herrar vill inte missa detta. Från centrums logiplatser till utställningsplatsen Pekilo är det inte ens en kilometer att cykla. Mänttä Bildkonstveckor har öppet varje sommar (mitten av juni-augusti).

Shopping och landskap 
Efter bildkonstveckorna skulle man kunna sticka sig till exempel till Myllyranta några hundra meter från Pekilo. Beundra landskapen och kanske shoppa lite. Modeentusiastiska ladyer sticker sig in på Café & Shop Alexander. 

Mänttä kyrka, en unik sevärdhet 
Alvar Cawéns altartavla är inte av det helt vanligaste slaget. Ståtliga är också Hannes Auteres träskulpturer och Taito Ab:s design.

Serlachius Huvudkontor
Vi bekantar oss närmare med skogsbolagets nobla, före detta huvudkontor. I utställningsutrymmena som omfattar fyra våningar kan man få en inblick i såväl konstutställningar som historia.

Cyklarna lämnas nu till Serlachius Huvudkontor och vi promenerar tillbaka till inkvarteringsstället. Serlachius-bussen mot Tammerfors avgår vid halv sextiden. En härlig märklig utflykt har avslutats – adjö och vi ses igen! 

Boka på förhand: 

Bekanta dig med utställningarna, arkitekturen och historien på nätet via mobilguiderna på finska eller engelska

Köp biljetter på nätet

Restaurant Gösta

Boka bord för att vara säkra på att få plats i synnerhet under vår- och sommarsäsongen.

Logitips i Mänttä-Vilppula

Här hittar du områdets logitips.