Serlachius Konstbastu

Serlachius Konstbastu

I Serlachius Gårds strandlandskap finns Konstbastun, som erbjuder upplevelser inte bara för bastubadandets utan också för konstens, designens och arkitekturens vänner. Vi hyr ut vår Konstbastu åt grupper för många slags tillställningar. Serlachius Konstbastu har vunnit Årets turisminnovationspris 2022 på Finnish Travel Gala.

Konstbastu för kvällstillställningar, möten och familjefester

Du kan i din grupps konstbastubesök inkludera en kort guidning där bastuns arkitektur, konst och design förevisas. Vid er grupps bastuupplevelse har ni till ert förfogande Konstbastuns handdukar och sittskydd designade av konstnär Satu Rautiainen. För en tilläggsavgift erbjuds också badrockar.

Man njuter av baden i det stämningsfyllda runda basturummet. En dusch kan man ta i duschen som finns i anslutning till omklädningsrummen eller i uteduschen omgiven av Tuula Lehtinens mosaikverk som är öppen sommar som vinter. Det breda terrassområdet erbjuder en bubbelbassäng, men man kan också doppa sig i Melasjärvi som ligger alldeles intill. Mellan bastubadandet smakar det med läskedrycker och bastusnacks vid det magnifika stenbordet på terrassen. En väsentlig del av bastuupplevelsen är grillmaten. På platsen lagas fiskefångsten som sedan kommer direkt ur rökugnen eller nötfilé på grillen. Naturligtvis finns det också vegetariska alternativ och veganalternativ.

Art Sauna, Serlachius museums, Mänttä, finland, photo by Sampo Linkoneva

Bastuns utrymmen

  • Två skilda omklädningsrum och duschutrymmen, vart och ett med tre duschar
  • Ett runt basturum för 20 badande
  • En konstnärlig utedusch som betjänar sommar som vinter
  • En virvelpool för ca sju personer
  • På terrassen under den bara himlen vid det magnifika stenbordet äter 24 personer
  • I vardagsrummet under ekvalven ryms vid bordet 24 personer i gången
  • Mötesteknik 

Den allmänna bastuturen

Den allmänna bastuturen organiseras varje tisdag kl. 12–18. När du kommer för att bada i den allmänna turen, ta med dig din egen handduk och baddräkt. Badet betalas på platsen vid bastun eller i Serlachius Gårds biljettkassa. Med rekreationssedlarna går det att betala vid Serlachius Gårds biljettkassa.

Bada bastu kan 15 personer per timme göra och bastuturen räcker två timmar. Till ditt förfogande står omklädningsrummen, duscharna, wc:na, avsvalkningsgården, terrass- och bryggområdena, virvelpoolen, och om du så önskar kan du också simma i sjön Melasjärvi. På platsen finns läskedrycksförsäljning. Förboka din bastutur!

Finländsk och internationell konst och design

För Konstbastuns arkitektur svarar samma trio som planerade konstmuseets utvidgningsdel: Héctor Mendoza, Mara Partida och Boris Bežan. Som finländsk arkitektkompanjon i projektet verkar Pekka Pakkanen.

I bastuns inom- och utomhusutrymmen finns konst till exempel av Laura Könönen, Anni Rapinoja och Jussi Goman. Inredningen bjuder på många designpärlor, som soffan designad av Patricia Urquiola, Antrei Hartikainens skänk Bastone och Òscar Tusquets Gaulino-stolar.

Konstbastu på sommaren

Med hjälp av en kort introduktionsfilm kan du lära känna Konstbastun, dess trivsamma miljö och tjänster.

Turisminnovationspris 2022

Serlachius Konstbastu har vunnit Årets turisminnovationspris 2022 på Finnish Travel Gala.


Boka en bastuupplevelse för din grupp! tfn +358 (0)3 488 6801 eller myynti@serlachius.fi

Vänligen notera ett tillträde till Konstbastus område är tillåten bara på beställning eller under allmänna bastuturen. Vänligen ta inte hundar till bastus område.