Pikku lomaselle

Kulturellit daamit ja herrat vaihtavat vapaalle

Tässä vinkit kahden päivän kesäreissuun, joka sisältää taidetta ja kiinnostavia tarinoita upeissa museoissa, hyvää ruokaa ja juomaa merkillisissä miljöissä sekä pikkuisen liikuntaa. Tule omalla kulkupelillä tai hyppää Serlachius-bussiin Tampereella, se kuljettaa sinut melkeinpä ovelta ovelle!

Ensimmäinen päivä

Serlachius-museo Gösta
Päivä alkaa siirtymällä Serlachius-museo Göstaan, jossa pääset tutustumaan korkeatasoiseen arkkitehtuuriin ja monimuotoiseen taiteeseen. Serlachius Art Expressillä olet perillä Göstan etuovella klo 12.20. Edestakainen bussilippu Tampereelta maksaa vain 30 euroa. Osta bussiliput tästä.

Ravintola Gösta
Nälkään auttaa taidemuseon ravintola, jonka ruoka kuuluu maan tasokkaimpiin niin raaka-aineiltaan kuin mauiltaan. Vielä saattaa jäädä aikaa happihyppelylle viereisessä veistospuistossa ja saaressa. Sitten on aika sanoa Göstalle hyvästit. 

Jos liikutte Serlachius Art Expressillä, lähtee se Göstan pääovelta klo 15.30. Bussi pysähtyy Arthotel Honkahovissa, Hotelli Alexanderin kohdalla ja hotelli Mäntän Klubilla, kerro määränpääsi kuljettajalle. 

Majoittuminen ja polkupyörien nouto
Nyt on hetki aikaa virkistäytyä, ja taas olisi pieni kävely paikallaan. Suuntana on Serlachius-museo Gustaf. Majoitut missä kohteessa tahansa sinulla on noin kilometrin tai vajaan kävely Serlachius-museo Gustafille, josta kannattaa ennen klo 18 käydä lainaamassa polkupyörä mahdollisia illan retkiä varten. Polkupyörän laina sisältyy Serlachius-museoiden pääsylipun hintaan.

Arthotel Honkahovin sauna + palju ja Viinitupa Vuorenmaja
Ilta sujuu rattoisasti Arthotel Honkahovissa tai Mäntänvuoressa. Vajaan neljän kilometrin päässä Honkahovista sijaitsee Viinitupa Vuorenmaja, Gösta Serlachiuksen keskelle Mäntänvuoren metsää kansalle rakentama ulkoilumaja. Nyt se toimii tunnelmallisena viinitupana tarjoten keskieurooppalaisia viinejä ja purtavaa. Polkaise siis vuoreen! Jos yön pimeinä tunteina ei uni tule silmään, aina voi siirtyä viettämään eksoottista pubielämää Mäntän keskustaan.

Toinen päivä  

Mäntän kuvataideviikot
Hyppää pyörän selkään ja kiertele tutustumassa taidekaupungin moniin veistoksiin. Kuuluisat Mäntän kuvataideviikot entisessä tehdasrakennuksessa kutsuvat syventymään nykytaiteeseen (avoinna kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun).

Shoppailua ja maisemia
Pyörälenkin lomassa voisi piipahtaa Myllyrantaan, ihailla maisemia ja ehkäpä hiukan shoppailla. Muodista innostuneet ladyt piipahtavat Café & Shop Alexanderissa. 

Mäntän kirkko, ainutlaatuinen nähtävyys
Alvar Cawénin alttaritaulu ei ole aivan tavanomaisimmasta päästä. Upeita ovat myös Hannes Autereen puuveistokset ja Taito Oy:n design. Kesäisin kirkko on avoinna yleisölle, muina aikoina tiedustelut täältä.

Serlachius-museo Gustaf
Tutustutaan tarkemmin tuohon ylvääseen, entiseen metsäyhtiön pääkonttoriin. Neljän kerroksen näyttelytiloissa voi katsastaa niin taidenäyttelyitä kuin historiaakin. 

Polkupyörät jätetään nyt Gustafiin ja kävellään takaisin majoituspaikkaan. Serlachius-bussi kohti Tamperetta lähtee puoli kuuden aikaan. Ihana ja outo retki on päättynyt – näkemiin ja nähdään taas!

Varaa etukäteen: 

  • Majoitus:  Arthotel Honkahovi, Mäntän Klubi, Hotelli Alexander
  • Sauna ja palju: Arthotel Honkahovi
  • Bussi: myynti@serlachius.fi, p. 03 488 6801 tai verkosta
  • Polkupyörät: myynti@serlachius.fi, p. 03 488 6801. 
  • Ravintolat: ravintola Gösta p. 040 708 5572 ja Viinitupa Vuorenmaja p. 03-474 7457
  • Opastukset museoihin ja kirkkoon tai kivaa taidetekemistä esimerkiksi kolalla grafiikka tai omakuvien taiteilua 90 €/1–4 henkilön ryhmä. Nämäkin Serlachius-museoilta. 

Serlachius Art Express ja muut liput

Osta verkosta liput tai lippupaketit

Ravintola Gösta

Varaa pöytä ravintola Göstasta, niin varmistat paikkasi myös sesongin aikaan.

Majoitusvinkit

Täältä löydät majoitusvaihtoehtoja Mänttä-Vilppulasta ja lähiseudulta.

Lisätietoa museoista

Videotarina

Tutustu tästä taidemuseo Göstan historiaan, näyttelyihin ja arkkitehtuuriin.

Videotarina

Täältä löydät lisätietoa Gustaf-museon historiasta, arkkitehtuurista ja näyttelyistä.

“Gösta on epäilemättä mitalisijoilla Suomen taidemuseojen joukossa. Vaihtuvassa perusnäyttelyssä on tuttuja klassikkoja ja uudessa osassa on vaihtuvia näyttelyjä. Puitteet ovat hienot ja henkilökunta aktiivista. Hienoa, jotta tällaiseen taidemuseoon on rahoitus olemassa ja lipun hintakin voidaan pitää edullisena.” Timo4, TripAdvisor

“Kerrassaan hieno kokonaisuus! Kartano ja paviljonki täydensivät toisiaan loistavasti! Kartanon hienostuneisuus ja upeat vanhat taiteilijat ja uuden puolen upeat uuden ajan nimet tekivät syvän vaikutuksen. Olen jälleen kerran ylpeä suomalaisten taidetaidoista ja ilmaisukyvystä ennen ja nyt.” Kaisa Y, TripAdvisor