Härliga platser

Göstas vinstuga

Gå under ditt konstmuseibesök inte miste om Göstas herrgårds pärla, vinstugan. I stugans dunkla atmosfär kan du beundra Irina Bäcksbackas målningar som hon skapade som bara 16-åring. Du kan här för gruppen boka också något smått att äta eller champagne-tasting i stugan. Bekanta dig med stugans och herrgårdens arkitektur (på finska eller engelska) på länken nedan.

Det gyllene lusthuset

Vid Serlachius Gård är det värt att sträcka på benen på ön intill parken, där det Gyllene Lusthuset ligger. Det byggdes för konstmuseet till Marita Liulias utställning Guldålder och fann ett nytt liv på ön. På sommaren är lusthuset en dunkel läshörna för alla besökare. Året om ordnar Restaurang Gösta där på beställning små kalas och erbjuder som inledning till restaurangmåltiden ett stämningsfyllt förrättsögonblick med tillhörande små promenader.

Kärleksstigen

Kärleksstigen är en skogsstig som följer sjöns strand, och längs vilken man kan ta sig den ca 2,5 kilometer långa vägen mellan museerna. Den har säkert erbjudit vackra kulisser för kärleksögonblick under många årtionden. När man från Serlachius Gård närmar sig Serlachius Huvudkontor har man vid sidan av stigen Tennispaviljongen och Arthotel Honkahovi, vid stigens slut efter åkern syns stadens båtbrygga, vid sidan av gatan fabriksväggen och vid parkdelen Mänttä kyrka.

Tennispaviljonki Mänttä-Vilppulassa

Tennispaviljongen

Mänttä Tennispaviljong och tennisplaner var en gång i tiden inte tillgängliga för gemene man. På sin tid fick endast skogsbolagets högre tjänstemän spela där. Den sympatiska paviljongen är ritad av Heimo Kautonen och blev färdig 1950. Sätt upp spelet och reservera planen på länken intill eller boka en tennislektion eller en programmässig tillställning där man spelar tennis på 1950-talsvis.

Alex Café och Shop betjänar kunder i Mänttä. Serlachiusmuseer.

Alex shop & kafé

Mitt i Mänttä verkar ett kafé vid sidan av vilket man kan göra trendiga inköp av kläder för kvinnor. Eller är det frågan om en shop vid sidan av vilken man kan sätta tänderna i sallader och burgare som är ekoprodukter och har närköttets smak. Ta reda på mer via länken här intill.

Mänttä kyrka

Mänttä kyrka som blev färdig 1928 avslöjar sin byggherres bomärke, skogsbolaget G. A. Serlachius logo, vid orgelläktarens rosettfönster. Kyrkans interiörer pryds av Hannes Auteres träreliefer och Taito Ab:s armaturer, i altartavlan har Alvar Cawén förevigat en fröken från Mänttä omgiven av Joenniemi gårds får. Kyrkan är öppen för grupper efter överenskommelse.

Serlachius-residensets galleri

Serlachius-residensets galleri

Serlachius-residensets galleri ligger bredvid Serlachius Huvudkontor i centrum av Mänttä. Byggnaden hyser arbetsutrymmen för konstnärer i Serlachius-residenset.

Pekilo kuvataideviikot Mänttä-Vilppulassa

Mänttä bildkonstveckor i Pekilo 

Mänttä bildkonstveckor är varje sommar ett obligatoriskt mål att besöka för vännen av nutidskonst. Finlands mest vidsträckta sommarutställning av nutidskonst visas i den gamla foderfabriken Pekilo. Årligen växlande kurator, intressant kringprogram. Mänttä bildkonstveckor har öppet varje sommar från mitten av juni till slutet av augusti.

Förutom Pekilo visas verk av konstnär som deltar i Mänttä Bildkonstveckor även på ön Taavetinsaari som befinner sig i närheten av Serlachius Gård. Läs mer om programmet:

Päivölä källargalleri Gellaria i Mänttä-Vilppula

Päivöläs Gellaria

På sommargalleriet visas konst i källaren som i tiderna hörde till huset som tillhörde överingenjör Warner Silfversparre, som från och med 1920-talet var inflytelserik inom G. A. Serlachius Ab. Huset förstördes i bombningen 20.1.1940.

Vinstugan Vuorenmaja serverar schweiziska drickor och delikatesser.

Mäntänvuori och Vinstugan Vuorenmaja 

Namnet på Mäntänvuori beskriver det knutpatriotiska behovet att vara stor: det är visserligen frågan om en rejäl upphöjning, men man behöver lite fantasi för att göra den till ett berg. På det här skyddsområdet kan man beundra den orörda skogen, klättra upp i utsiktstornet och besöka skogskyrkan. Vid bergets kam hägrar friluftsstugan som Gösta Serlachius lät bygga, som blev färdig 1928 och som nu hyser en stämningsfull vinstuga. Den erbjuder smaknjutningar i schweizisk stil, vintertid endast på beställning, sommartid varje kväll.

Myllyranta med sina Unique Boutiques i det tidigare lokstallet.

Myllyranta

I Myllyranta fungerade på sin tid skogsbolagets kvarn och intill den fanns lokstallarna. Nu kan man i de gamla lokstallarna vid stranden av Keurusselkä shoppa kläder, inrednings- och gåvoartiklar samt mat och förfriskningar.

Skulpturgård

På sin skulpturgård i Mänttä centrum visar konstnär Pirjetta Brander sina granit skulpturer som hon har skapat 2015–2019 i Indien. I framtiden utställningen kompletteras med verk av gästartister.