På en dagsresa

Gör en dagsavstickare i konstens och historiens tecken, njut av fantastiska miljöer och underbara smaker. Härinvid finns två exempel. Det ena kan man förverkliga behändigt med allmänna färdmedel. I det andra, lite dyrare exemplet ingår guidade turer. 

En dag som ur en annan värld i konstens och historiens tecken 

Inkluderar transport från Tammerfors 

Här tips för hur du kan resa behändigt med buss från museernas dörr till dörr och njuta av Serlachius hela dukning: konstens underbara klassiker, nutidskonstens djärva synvinklar, arkitekturen, skulpturparken, historien som tar dig med på sina vingar, underbara sjölandskap och oförglömliga smakupplevelser. 

Sök fram en lämplig förbindelse från din avreseort och hoppa på en Serlachius-buss i Tammerfors. Till exempel från Helsingfors kan man komma med tåg till Tammerfors och sedan stiga direkt på en Serlachius-buss som befinner sig bredvid huvudjärnvägsstationens huvuddörr. 

Din dag avlöper såhär: 

10.50 Avgång från Tammerfors busstation eller 11.05 från Tammerfors järnvägsstation 
12.25 Bussen anländer till Mänttä och du stiger av vid Serlachius Gårds huvudentré. Nu är det dags att bekanta dig med konstutställningarna i herrgården och paviljongen, gå och äta i restaurang Gösta och om tiden räcker till njuta av parkens skulpturkonst. 15.20 Från Serlachius Gårds huvudentré förflyttar du dig till en Serlachius-buss som för dig till Serlachius Huvudkontor. Där bekantar du dig med den finländska industrihistorien och det före detta huvudkontorets ståtliga arkitektur. Våning efter våning har fullt av intressanta utställningar med olika sorters teman. Du kan be personalen om en förevisning av filmen Serlachius historia eller en kort introduktion till historien och utställningarna. Du kan också sticka dig in i den vackra Mänttä kyrka som är öppen under sommartid. 
17.30 Avgår Serlachius-bussen invid Serlachius Huvudkontors huvudentré mot Tammerfors där du är framme kl. 18.50. 

Längd: 8 timmar 
Pris: 40 €/person
Priset innehåller: returbiljett Tammerfors-Mänttä-Tammerfors, resa från Serlachius Gård till Serlachius Huvudkontor, inträdesbiljetter till Serlachius.
För ett tilläggspris: Guidade turer på museerna, ute i staden, i naturen
Tips: Du hittar på nätet gott om bakgrundsinformation på engelska eller på finska om museerna, områdets historia och arkitektur, se tarinasoitin.fi/serlachius.

Dagsutflykt i konstens, historiens och smakernas värld

Inkluderar museiguidning på Gustaf

Börja din utflyktsdag med Serlachius Huvudkontor. Du bekantar dig under ledning av en guide med det historiska pappersimperiets landmärke, G. A. Serlachius-bolagets före detta huvudkontor och dess utställningar, och du får bakgrundsinformation både om Serlachiuspatronerna samt -bolaget. Turen tar en timme. Efter guidningen lönar det sig att reservera ännu lite tid för att återvända till intressanta utställningsmål. 

Styr sedan dina steg till Serlachius Gård, konstmuseet. Nu är kanske rätta stunden för att vila och gå på lunch. Under vintertid ryms man vanligtvis i restaurangen utan bordsreservation, men på sommaren kan det vara rusning – det säkraste är att alltid reservera ett bord. 

I Serlachius Gård bekantar du dig med alla utställningar. Det utlovas alltså inhemska och europeiska klassikerverk samt nutidskonst. Det lönar sig ännu att gå och promenera i skulpturparken och på den lockande ön Taavetinsaari. Är månne öns strandvattenskulptur vid namn Kosto (Hämnd) synlig, eller är den under vattnet? Kanske det som en avslutning på utflykten smakar med något läskande eller kaffe? 

Pris: 80 €/grupp, 1–5-personer. Innehåller en timmes guidning på Serlachius Huvudkontor.
För en tilläggsavgift: guidning också på konstmuseet (80 €/grupp, 1–5-personer). 

Reservera guidningarna via Serlachius försäljningstjänst sales@serlachius.fi eller på tfn +358 (0)3 488 6801. Speciellt under vår- och sommartid lönar det sig att på förhand reservera bord på Restaurang Gösta ravintola@ravintolagosta.fi eller tfn +358 (0)40 708 5572.