Tips inför besöket

Besök i coronatider

Vi strävar efter att göra ert besök så tryggt som möjligt. Vår personal leder kunder till andra utrymmen vid behov.

Vi påminner om god handhygien. Städningen har effektiverats, och på flera punkter på olika håll i museerna erbjuds handdesinficeringsmedel.

Vi önskar också att våra kunder för sin del ser till att hålla ett tryggt avstånd till andra. Vi även rekommenderar att ansiktsmask används under museibesöket. 

I Serlachiumuseer lånas ut cyklar och roddbåtar för turister

Låna en cykel eller roddbåt

Du kan låna roliga Jopo-cyklar på båda våra museer genom att intyga din identitet. På cykel tar du dig behändigt den ca tre kilometer långa vägen mellan Serlachiusmuseerna. På samma gång bekantar du dig även med Mänttäs övriga turistmål. Cykeln får inte överlåtas åt en annan person. En lånad cykel returneras till någondera av våra museer under deras öppethållningstid.

På konstmuseet Gösta kan du även låna en roddbåt genom att intyga din identitet. Njut av en somrig båtfärd på Melasjärvi och returnera båten under Serlachiusmuseet Göstas öppethållningstid.

Filmuförevisningar i Serlachiusmuseer ger mera information.

Filmförevisningar

Kivijärvi-salen i Serlachiusmuseet Gösta
Dokumentärfilmen Paviljongen – en byggnad till konst föreställer byggnadsarbetet av Göstas paviljong. Filmens längd är 53 minuter. Finsk / engelsk text. 
En blick in i Serlachius konstsamling berättar om konststiftelsen samt dess nyckelverk.
Filmens längd är 15 minuter. Filmen har engelsk text. Produktion: DLC-media

Museet Gustafs auditorium
Serlachius historia för på ett humoristiskt sätt tittarna genom skogsbolaget G.A. Serlachius olika skeden. Filmens längd är 30 minuter. Förevisningsspråken är finska, svenska och engelska.

Alla förevisningar är avgiftsfria. Filmerna visas inte om salen är reserverad för en privat tillställning eller för något annat evenemang.

Mobilguidningar

Mobilguidningarna erbjuder rikligt med intressant information som belyser bakgrunden och fördjupar museibesöket. I guidningarna berättas på finska eller på engelska om Serlachiusmuseernas historia, arkitektur, utställningar, centrala verk samt om patronerna i släkten Serlachius.

Med din smarttelefon kan du avläsa den QR-kod det vill säga kod för optisk avläsning som finns på museets infotavla, på utställningen eller i samband med en skulptur som finns på utsidan. Du kan också bekanta dig med guidningarna i Serlachiusmuseerna genom länken nedan.

Under ditt museibesök kan du vid båda våra museers biljettkassor låna en tablettdator med vars hjälp du kan bekanta dig med mobilguidningarna.

Serlachius-museon parkkialue / Serlachius Museum parking area / Serlachiusmuseet Göstas parkeringsplats

Parkering

Båda Serlachiusmuseerna har särskilda parkeringsområden. Invaplatserna är belägna i närheten av museernas ingångar.

Laddningspunkten för elbilar är belägen på konstmuseet Göstas parkeringsområde. Vid laddningspunkten finns tre 22 kW laddningsstationer med Type 2 -kabel och en 22 kW laddningsstation med Type 2 -uttag. Laddningspunkten står till fritt förfogande för kunderna och kräver ingen identifiering.

Hinderfrihet

Konstmuseet Göstas paviljong är hinderfri, och herrgården är huvudsakligen hinderfri. I Serlachiusmuseet Göstas paviljong finns induktionsöglor i huvudaulan, Kivijärvi-salen, utställningsutrymmena och restaurangen. Induktionsöglor finns även i museet Gustafs salar, auditorium samt Gustafs lilla café. Inomhusutrymmen är rullstolanpåssade och utställningarna har planerats för att vara multisensoriska. Gustafs ingång för rörelsehindrade är belägen i sidan mitt emot Serlachius-residensets ljusa trähus.

Vid behov kan besökare låna fritt rullstolar, barnvagnar, hopfällbara stolar och andra hjälpmedel på båda museerna. Be personalen om råd.

Keldjur, fotografering och väskor

In i Serlachiusmuseerna får man inte ta några keldjur. Enda undantaget är ledarhundar.

Fotografering är tillåten i båda Serlachiusmuseerna utan blixt för privat bruk.

Ytterkläder och stora väskor, även stora handväskor lämnas i garderobsutrymmena. I museerna finns trånga utställningsutrymmen där en handväska kan snudda vid konstverken. För kundernas bruk finns i båda museerna låsbara skåp för det här syftet.

En tips inför besöket: uppleva naturen hos Serlachiusmuseer med att låna en roddbåt

Gör och upplev 

I Serlachiusmuseerna finns det tillräckligt att se och uppleva rentav för hela dagen. Reservera tid för att njuta förutom av utställningarna och de verksamhetspunkter som hänför sig till dem, också av Göstas park och den omgivande naturen. Låna en cykel eller en roddbåt och tillbringa en dag mitt i naturen eller genom att bekanta dig med Mänttäs turistsevärdheter. Eller gör en picknickutflykt till Seralchiusmuseet Göstas parkområde eller klippor i ön Taavetinsaari. 

Tips för logi 

I Mänttä-Vilppula finns det tillräckligt att se rentav för flera dagar. Reservera tid och bekanta dig med det som konststaden erbjuder i lugn och ro. Det erbjuds mångsidig logi, från Mänttä Klubb i patronanda till ArtHotel Honkahovi eller från det trivsamma Hotell Alexander i centrum till ödemarkshotellet Koivulahden Rapukartano (Koivulahti Kräftgård).