Tips inför besöket

Serlachius-museon parkkialue / Serlachius Museum parking area / Serlachiusmuseet Göstas parkeringsplats

Parkering

Både Serlachius Gård och Serlachius Huvudkontor har särskilda parkeringsområden. Invaplatserna är belägna i närheten av museernas ingångar.

Laddningspunkter för elbilar är belägen på båda museers parkeringsområde. Serlachius Gård har åtta laddningsstationer. Vid kortbetalning kan användas kontaktlös betalning eller man kan betala i nätet: lataus.leppakoski.fi

Det finns fyra snabbladdningspunkter (DC) varav tre har CCS-adaptrar och en CHAdeMo-adapter. Priset för laddning är 20 cent/min + startavgift 30 cent. Max laddkapacitet är 60 kW/laddpunkt vilket halveras när två bilar laddas samtidigt.

Det finns fyra laddstationer med typ 2-uttag. Laddning kräver kundens egen kabel. Priset för laddning är 25 cent/kWh + startavgift 30 cent. Kapaciteten är 22 kW.

Serlachius Huvudkontor har vid sin laddningspunkt två 22 kW laddningsstationer med typ 2- uttag. Priset för laddning är 25 cent/kWh + startavgift 30 cent.

I Serlachiumuseer lånas ut cyklar och roddbåtar för turister

Låna en cykel eller roddbåt

Du kan låna roliga Jopo-cyklar på båda våra museer genom att intyga din identitet. På cykel tar du dig behändigt den ca tre kilometer långa vägen mellan Serlachius Gård och Serlachius Huvudkontor. På samma gång bekantar du dig även med Mänttäs övriga turistmål. Cykeln får inte överlåtas åt en annan person. En lånad cykel returneras till någondera av våra museer under deras öppethållningstid.

På Serlachius Gård kan du även låna en roddbåt genom att intyga din identitet. Njut av en somrig båtfärd på Melasjärvi och returnera båten under Serlachius Gårds öppethållningstid.

Filmuförevisningar i Serlachiusmuseer ger mera information.

Filmförevisningar

Kivijärvi-salen på Serlachius Gård
En blick in i Serlachius konstsammling. Filmen har textats på engelska och finska. Filmens längd är cirka 15 minuter.
Produktion: DLC-media

Serlachius Huvudkontors auditorium
Serlachius historia för på ett humoristiskt sätt tittarna genom skogsbolaget G. A. Serlachius olika skeden. Filmens längd är 30 minuter. Förevisningsspråken är finska, svenska och engelska.

Alla förevisningar är avgiftsfria. Filmerna visas inte om salen är reserverad för en privat tillställning eller för något annat evenemang.

Mobilguidningar

Mobilguidningarna erbjuder rikligt med intressant information som belyser bakgrunden och fördjupar museibesöket. I guidningarna berättas på finska eller på engelska om Serlachius historia, arkitektur, utställningar, centrala verk samt om patronerna i släkten Serlachius.

Med din smarttelefon kan du avläsa den QR-kod det vill säga kod för optisk avläsning som finns på museets infotavla, på utställningen eller i samband med en skulptur som finns på utsidan. Du kan också bekanta dig med guidningarna i Serlachius genom länken nedan.

Under ditt museibesök kan du vid båda våra museers biljettkassor låna en tablettdator med vars hjälp du kan bekanta dig med mobilguidningarna.

Hinderfrihet

Serlachius Gårds paviljong är hinderfri, och herrgården är huvudsakligen hinderfri. I Serlachiusmuseet Göstas paviljong finns induktionsöglor i huvudaulan, Kivijärvi-salen, utställningsutrymmena och restaurangen. Induktionsöglor finns även i Huvudkontors salar, auditorium samt Huvudkontorets lilla café. Inomhusutrymmen är rullstolanpåssade och utställningarna har planerats för att vara multisensoriska. Serlachius Huvudkontors ingång för rörelsehindrade är belägen i sidan mitt emot Serlachius-residensets ljusa trähus.

Vid behov kan besökare låna fritt rullstolar, barnvagnar, hopfällbara stolar och andra hjälpmedel på båda museerna. Be personalen om råd.

Keldjur, fotografering och väskor

In i Serlachius får man inte ta några keldjur. Enda undantaget är ledarhundar.

Fotografering är tillåten både på Serlachius Gård och Serlachius Huvudkontor utan blixt för privat bruk.

Ytterkläder och stora väskor, även stora handväskor lämnas i garderobsutrymmena. I museerna finns trånga utställningsutrymmen där en handväska kan snudda vid konstverken. För kundernas bruk finns i båda museerna låsbara skåp för det här syftet.

En tips inför besöket: uppleva naturen hos Serlachiusmuseer med att låna en roddbåt

Gör och upplev 

I Serlachius finns det tillräckligt att se och uppleva rentav för hela dagen. Reservera tid för att njuta förutom av utställningarna och de verksamhetspunkter som hänför sig till dem, också av Serlachius Gårds park och den omgivande naturen. Låna en cykel eller en roddbåt och tillbringa en dag mitt i naturen eller genom att bekanta dig med Mänttäs turistsevärdheter. Eller gör en picknickutflykt till Seralchius Gårds parkområde eller klippor i ön Taavetinsaari. 

Tips för logi 

I Mänttä-Vilppula finns det tillräckligt att se rentav för flera dagar. Reservera tid och bekanta dig med det som konststaden erbjuder i lugn och ro. Det erbjuds mångsidig logi, från Mänttä Klubb i patronanda till ArtHotel Honkahovi eller från det trivsamma Hotell Alexander i centrum till ödemarkshotellet Koivulahden Rapukartano (Koivulahti Kräftgård).