Tips inför besöket

Serlachius-museon parkkialue / Serlachius Museum parking area / Serlachiusmuseet Göstas parkeringsplats

Parkering

Båda Serlachiusmuseerna har särskilda parkeringsområden. Invaplatserna är belägna i närheten av museernas ingångar.

Laddningspunkter för elbilar är belägen på båda museers parkeringsområde. Konstmuseet Gösta har åtta laddningsstationer. Vid kortbetalning kan användas kontaktlös betalning eller man kan betala i nätet: lataus.leppakoski.fi

Det finns fyra snabbladdningspunkter (DC) varav tre har CCS-adaptrar och en CHAdeMo-adapter. Priset för laddning är 20 cent/min + startavgift 30 cent. Max laddkapacitet är 60 kW/laddpunkt vilket halveras när två bilar laddas samtidigt.

Det finns fyra laddstationer med typ 2-uttag. Laddning kräver kundens egen kabel. Priset för laddning är 25 cent/kWh + startavgift 30 cent. Kapaciteten är 22 kW.

Museet Gustaf har vid sin laddningspunkt två 22 kW laddningsstationer med typ 2- uttag. Priset för laddning är 25 cent/kWh + startavgift 30 cent.

Hyr stadscykel

Hoppa på ett tåg och redan under resan med hjälp av appen boka din Donkey Republic stadscykel och hämta den på Vilppula järnvägsstation. Trampa iväg för att njuta av Mänttä-Vilppula-upplevelser! 

Bike & Rail-tjänsten kombinerar cykelturism och järnvägstrafik och erbjuder möjlighet att njuta av hållbara och upplevelsefulla dagsutflykter i Tammerforsregionen. Sommaren 2023 testas Bike & Rail-trafiken i samarbete med Konststaden Mänttä-Vilppula, Serlachiusmuseerna och KaaKau som förvaltar Donkey Republics stadscyklar.

RABATTKOD! Med koden SERLACHIUS får du 50% rabatt på Bike & Rail cykeluthyrning. Rabattkoden kan användas en gång och är giltig till slutet av pilotperioden, till och med den 13 augusti 2023. Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar.

I Serlachiumuseer lånas ut cyklar och roddbåtar för turister

Låna en cykel eller roddbåt

Du kan låna roliga Jopo-cyklar på båda våra museer genom att intyga din identitet. På cykel tar du dig behändigt den ca tre kilometer långa vägen mellan Serlachiusmuseerna. På samma gång bekantar du dig även med Mänttäs övriga turistmål. Cykeln får inte överlåtas åt en annan person. En lånad cykel returneras till någondera av våra museer under deras öppethållningstid.

På konstmuseet Gösta kan du även låna en roddbåt genom att intyga din identitet. Njut av en somrig båtfärd på Melasjärvi och returnera båten under Serlachiusmuseet Göstas öppethållningstid.

Filmuförevisningar i Serlachiusmuseer ger mera information.

Filmförevisningar

Kivijärvi-salen i Serlachiusmuseet Gösta
En blick in i Serlachius konstsammling. Filmen har textats på engelska och finska. Filmens längd är cirka 15 minuter.
Produktion: DLC-media

Museet Gustafs auditorium
Serlachius historia för på ett humoristiskt sätt tittarna genom skogsbolaget G.A. Serlachius olika skeden. Filmens längd är 30 minuter. Förevisningsspråken är finska, svenska och engelska.

Alla förevisningar är avgiftsfria. Filmerna visas inte om salen är reserverad för en privat tillställning eller för något annat evenemang.

Mobilguidningar

Mobilguidningarna erbjuder rikligt med intressant information som belyser bakgrunden och fördjupar museibesöket. I guidningarna berättas på finska eller på engelska om Serlachiusmuseernas historia, arkitektur, utställningar, centrala verk samt om patronerna i släkten Serlachius.

Med din smarttelefon kan du avläsa den QR-kod det vill säga kod för optisk avläsning som finns på museets infotavla, på utställningen eller i samband med en skulptur som finns på utsidan. Du kan också bekanta dig med guidningarna i Serlachiusmuseerna genom länken nedan.

Under ditt museibesök kan du vid båda våra museers biljettkassor låna en tablettdator med vars hjälp du kan bekanta dig med mobilguidningarna.

Hinderfrihet

Konstmuseet Göstas paviljong är hinderfri, och herrgården är huvudsakligen hinderfri. I Serlachiusmuseet Göstas paviljong finns induktionsöglor i huvudaulan, Kivijärvi-salen, utställningsutrymmena och restaurangen. Induktionsöglor finns även i museet Gustafs salar, auditorium samt Gustafs lilla café. Inomhusutrymmen är rullstolanpåssade och utställningarna har planerats för att vara multisensoriska. Gustafs ingång för rörelsehindrade är belägen i sidan mitt emot Serlachius-residensets ljusa trähus.

Vid behov kan besökare låna fritt rullstolar, barnvagnar, hopfällbara stolar och andra hjälpmedel på båda museerna. Be personalen om råd.

Keldjur, fotografering och väskor

In i Serlachiusmuseerna får man inte ta några keldjur. Enda undantaget är ledarhundar.

Fotografering är tillåten i båda Serlachiusmuseerna utan blixt för privat bruk.

Ytterkläder och stora väskor, även stora handväskor lämnas i garderobsutrymmena. I museerna finns trånga utställningsutrymmen där en handväska kan snudda vid konstverken. För kundernas bruk finns i båda museerna låsbara skåp för det här syftet.

En tips inför besöket: uppleva naturen hos Serlachiusmuseer med att låna en roddbåt

Gör och upplev 

I Serlachiusmuseerna finns det tillräckligt att se och uppleva rentav för hela dagen. Reservera tid för att njuta förutom av utställningarna och de verksamhetspunkter som hänför sig till dem, också av Göstas park och den omgivande naturen. Låna en cykel eller en roddbåt och tillbringa en dag mitt i naturen eller genom att bekanta dig med Mänttäs turistsevärdheter. Eller gör en picknickutflykt till Seralchiusmuseet Göstas parkområde eller klippor i ön Taavetinsaari. 

Tips för logi 

I Mänttä-Vilppula finns det tillräckligt att se rentav för flera dagar. Reservera tid och bekanta dig med det som konststaden erbjuder i lugn och ro. Det erbjuds mångsidig logi, från Mänttä Klubb i patronanda till ArtHotel Honkahovi eller från det trivsamma Hotell Alexander i centrum till ödemarkshotellet Koivulahden Rapukartano (Koivulahti Kräftgård).