Herrgårdens klassiker

Den uppdaterade samlingsupphängningen

Konstmuseet Gösta 6.4.2019—

Herrgårdens klassiker presenterar verk ur Gösta Serlachius konststiftelses samlingar. I den senaste samlingsupphängningen i konstmuseet Göstas herrgård presenteras några av konststiftelses vackraste klassiker samt senaste förvärven.

Samlingsupphängningen i konstmuseet Göstas herrgård visar verk ägda av Serlachius konststiftelse ur Finlands guldålder, klassiker ur den gamla europeiska konsten samt verk av tidig finländsk modernism. Med finns också några exempel på Serlachius nutidskonstanskaffningar. 

När vi förnyade upphängningen har vi tagit fram Anselm Kiefers verk med Kalevala- motiv Väinämöinen Ilmarinen (2018) som anskaffats av konststiftelsen samt Hugo Simbergs Kransbärare (1905), som är ett förarbete till Tammerfors domkyrkas fresko. 

I den eleganta upphängningen har vi velat respektera den gamla herrgårdens anda. I herrgårdens salar har porträtt såväl som stilleben och landskapskonst fått sina egna väggar. I upphängningen finns många verk också av bland andra Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Ellen Thesleff och Emil Wikström. 

På sommaren 2021 kommer man i papperssalongen att se pappersbottnade verk som sällan beskådas, bland annat av Akseli-Gallen Kallela och Anders Zorn. Av Gallen-Kallela finns en helhet med Kalevala-motiv. Med finns bland annat Kullervo drar ut i strid (1897), Joukahainens hämnd (1897) samt Väinämöinens avfärd (1895). Av Anders Zorn kan man se känsliga etsningar som har varit utställda kanske endast en gång tidigare. Också innehållet i papperssalongens låduppsättningar har förnyats så det lönar sig att också titta in i dem. 

Samlingsupphängningens kurator är Veikko Halmetoja.  

Ljud-berättelser

Här får du tillägsingormation om Serlachius konstsamling och några nyckelverk på engelska.

Anselm Kiefer

Information på engelska om det senaste förvärvet som kompletterar utställningen Herrgårdens klassiker.

Hugo Simberg

Gösta Serlachius konststiftelse införskaffade på hösten 2019 till sina samlingar Hugo Simbergs (1873–1917) målning Kransbärare (1905)