Matti Karppanen: Domherrar i en enbuske

MAI 2024

Till Serlachius konstsamling anskaffades på våren 2024 en målning som beskriver domherrar i en enbuske, och i vars bakgrund finns berättelsen om bergsrådet som fallit i en vak och hans vän som räddade honom. 

Anton Reinhold Salmberg (1871 Åbo–1924 Mänttä) fungerade i början av 1900-talet som kontorschef vid G.A. Serlachius-bolaget i Mänttä. Salmberg och den fem år yngre Gösta Serlachius (1876–1942) blev vänner och gjorde tillsammans bla. jakt- och fiskeutflykter.

Det berättas att Serlachius under en vintrig utflykt föll ner i en vak ur vilken Salmberg lyckades rädda honom och föra hem honom. Båda männen blev sjuka och Salmberg som själv också blev våt av det kalla vattnet fick dessutom reumatism i nervsystemet. 

Enligt berättelsen erbjöd Gösta Serlachius som tack sin livräddare ett hus i Mänttä, men trots Serlachius många försök avböjde denne absolut gåvan. Emellertid ville Serlachius på något sätt tacka sin räddare, och till slut kom man överens om att Salmberg som tack skulle få denna målning av Matti Karppanen som beskriver domherrar i en enbuske och som hörde till Serlachius konstsamling. 

Verket gick i arv i Salmbergs släkt och hamnade i Sverige. På våren 2024 ville man på släktens inrådan återföra målningen till Mänttä som den kom ifrån. Innan man kan visa målningen på utställningen rengör museets konservator målningsytan och verket ramas in. 

Salmbergs och Serlachius brevväxling finns bevarad i museets arkiv. Det finns hundratals brev speciellt från åren 1905–1913 då Salmberg som förvaltare i Mänttä skötte om ärendena som gällde Isoniemi gård som ägdes av Gösta Serlachius. Även om man i brevväxlingen inte finner någon bekräftelse på vakberättelsens korrekthet verkar den emellertid alldeles trovärdig. 

Matti Karppanen (1873–1953) var en konstmålare som målade fågelmotiv och konserverade fåglar, och som verkade som Ferdinand von Wrights elev och assistent. För många kan Karppanens handstil vara bekant också från skolornas undervisningsplanscher i papp. Han illustrerade tavlorna 1–20 i den inhemska djurbildsamlingen som utkom under åren 1909–1914. I Gösta Serlachius konststiftelses samling finns inga andra verk målade av Karppanen. 

Laura Kuurne 
Samlings- och utställningschef 

Matti Karppanen: Domherrar i en enbuske, 1903, olja på duk, 30 x 43 cm, Gösta Serlachius konststiftelse. Bild: Sampo Linkoneva.