Matti Karppanen: Punatulkkuja katajapensaassa

TOUKOKUU 2024

Serlachiuksen taidekokoelmaan hankittiin keväällä 2024 punatulkkuja kuvaava maalaus, jonka taustalla on tarina avantoon pudonneesta vuorineuvoksesta ja tämän hengen pelastaneesta ystävästä.

Anton Reinhold Salmberg (1871 Turku – 1924 Mänttä) toimi 1900-luvun alkupuolella konttoripäällikkönä G. A. Serlachius -yhtiössä Mäntässä. Salmberg ja viisi vuotta nuorempi Gösta Serlachius (1976–1942) ystävystyivät ja tekivät yhdessä mm. metsästys- ja kalaretkiä. 

Kerrotaan, että eräällä talvisella reissulla Serlachius putosi avantoon, josta Salmberg sai hänet pelastettua ja tuotua kotiin. Molemmat miehet sairastuivat ja itsekin kylmään veteen kastuneelle Salmbergille puhkesi lisäksi hermoreuma.

Tarinan mukaan Gösta Serlachius tarjosi hengenpelastajalleen kiitokseksi taloa Mäntästä, mutta Serlachiuksen monista yrityksistä huolimatta hän kieltäytyi ehdottomasti tästä lahjasta. Serlachius halusi kuitenkin jotenkin palkita pelastajansa, ja lopulta sovittiin, että Salmberg sai kiitokseksi tämän Serlachiuksen taidekokoelmaan kuuluneen Matti Karppasen punatulkkuja esittävän maalauksen. 

Teos siirtyi perintönä Salmbergin suvussa ja päätyi Ruotsiin. Keväällä 2024 maalaus haluttiin suvun toimesta palauttaa Mänttään, mistä se oli lähtöisinkin. Ennen kuin maalaus saadaan esille näyttelyyn, museon konservaattori puhdistaa maalipinnan ja teos kehystetään.

Salmbergin ja Serlachiuksen välinen kirjeenvaihto on tallessa museon arkistossa. Kirjeitä on satoja, erityisesti vuosilta 1905–1913, jolloin Salmberg hoiti Mäntässä uskottuna miehenä Gösta Serlachiuksen omistaman Isoniemen tilan asioita. Vaikka kirjeenvaihdosta ei löydy vahvistusta avantotarinan todenperäisyydelle, vaikuttaa kertomus kuitenkin aivan uskottavalta.

Matti Karppanen (1873–1953) oli lintuaiheita maalannut taidemaalari ja lintujen täyttäjä, joka toimi Ferdinand von Wrightin oppilaana ja avustajana. Monelle Karppasen kädenjälki voi olla tuttu myös koulujen pahvisista opetustauluista. Hän kuvitti kotimaisen eläinkuvaston taulut 1–20, jotka ilmestyivät vuosina 1909–1914. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmassa ei ole muita Karppasen maalaamia teoksia. 

Laura Kuurne
Kokoelma- ja näyttelypäällikkö

Matti Karppanen: Punatulkkuja katajapensaassa, 1903, öljy kankaalle, 30 x 43 cm, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva
Matti Karppanen, Punatulkkuja katajapensaassa, 1903, öljy kankaalle, 30 x 43 cm, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Sampo Linkoneva