Virtuaaliohjelmat kouluille

Virtuaaliohjelmat kouluille

Serlachius-museoiden virtuaaliohjelmissa pääset tekemään omaa taidetta virtuaalityöpajassa ja kokoamaan yhdessä oman luokan kanssa teoksista näyttelyn Serlachiuksen virtuaaligalleriaan sekä tutkimaan virtuaalisesti kotimaisen ja ulkomaisen taiteen mestariteoksia.

Näkymä Serlachius-museoiden virtuaaligalleriaan, jossa on koululaisten virtuaalityöpajassa tuottamia teoksia esillä.

Vaihdetaan maisemaa – virtuaalityöpaja

Vaihdetaan maisemaa on kaksiosainen ohjelmakokonaisuus, jossa perehdytään museoidemme maisema-aiheisiin kokoelmateoksiin ja maiseman kuvaamisen eri tapoihin. Teamsin välityksellä toteutettava työpaja sisältää museon ohjaajan osuuden sekä oppilaiden toiminnallisen työskentelyn. Taidetarvikkeiksi riittävät tavalliset koulun tarvikkeet. Teams-tapaamisen jälkeen oppilaat lähettävät teoksistaan kuvan sekä pienen kuvailutekstin tekstiviestinä museon ohjaajalle, joka kokoaa töistä taidenäyttelyn virtuaaliseen galleriaan.

Virtuaaligalleriassa järjestetään näyttelyn avajaiset, joihin luokka osallistuu etäyhteydellä. Avajaisissa keskustellaan teoksista yhdessä. Sen jälkeen näyttely on avoinna 2 viikkoa, ja läheiset voivat käydä tutustumassa siihen jaetun linkin kautta. 

Kesto: Työpaja 90 min., virtuaalinäyttely 45 min.
Hinta: 2 €/oppilas, minimimaksu ryhmältä 40 €.
Opettaja oppilasryhmän kanssa maksutta.
Soveltuvuus: 9–12-vuotiaille.
Ryhmän koko: Maksimikoko 25 oppilasta
Opetussuunnitelma:
 L1, L2, L4
Paikka: virtuaalisesti luokkahuoneessa

Giovanni Antonio Fasolo, 18-vuotiaan venetsialaisen ylhäisönaisen muotokuva, 1570-luvun alku, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi
Giovanni Antonio Fasolo, 18-vuotiaan venetsialaisen ylhäisönaisen muotokuva, osakuva teoksesta, 1570-luvun alku, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Teemu Källi.

Virtuaaliopastus: Vanhaa eurooppalaista taidetta 1400-luvulta 1700-luvulle

Avaamme oppaan johdolla ikkunan menneeseen maailmaan ja tutustumme Serlachiuksen kokoelman satoja vuosia vanhoihin mestariteoksiin. Mukaan on poimittu kokoelman upeita helmiä.

Tutkimme yhdessä lähemmin teosten yksityiskohtia ja niiden kätkemiä viestejä. Tutustumme myös siihen, mitä uudet tutkimusmenetelmät, kuten hyperspektrikuvat, voivat paljastaa maalikerrosten alta. Esillä on teoksia 1400-luvulta aina 1700-luvulle saakka, mm. asetelmia, muotokuvia, historia-aiheita ja maisemia.  

Opas ei kierrä näyttelysaleissa, vaan johdattaa vanhojen mestariteosten ääreen kuvien avulla. Virtuaaliopastus tapahtuu etänä ja suorana Teamsin välityksellä (kyseessä ei ole tallenne). Opas vastaa myös kysymyksiin virtuaaliopastuksen päätteeksi. 

Kesto: 1 tunti
Hinta: 1 €/oppilas, minimimaksu ryhmältä 20 €.
Opettaja oppilasryhmän kanssa maksutta.
Soveltuvuus: yli 15-vuotiaille
Opetussuunnitelma: L2, L4
Paikka: virtuaalisesti luokkahuoneessa
 

Fanny Churberg, Kaski, aihe Uudeltamaalta, harjoitelma, 1872, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen.
Fanny Churberg, Kaski, aihe Uudeltamaalta, harjoitelma, 1872, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen.

Virtuaaliopastus: Kultakauden naistaiteilijoita Serlachiuksen kokoelmasta

Tämä mielenkiintoinen virtuaaliopastus avaa näkökulman Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman naistaiteilijoihin, heidän tuotantoonsa ja elämäänsä Suomen taiteen kultakaudella. Poimimme lähempään tarkasteluun kiehtovia teoksia muun muassa Helene Schjerfbeckiltä, Olga Gummerus-Ehrströmiltä ja Ellen Thesleffiltä. Samalla syvennymme siihen, millaista oli olla taiteilija reilu sata vuotta sitten.

Opas ei kierrä näyttelysaleissa, vaan johdattaa taiteen ääreen kuvien avulla. Virtuaaliopastus tapahtuu etänä ja suorana Teamsin välityksellä (kyseessä ei ole tallenne). Opas vastaa myös kysymyksiin virtuaaliopastuksen päätteeksi. 

Kesto: 1 tunti
Hinta: 1 €/oppilas, minimimaksu ryhmältä 20 €.
Opettaja oppilasryhmän kanssa maksutta.
Soveltuvuus: yli 15-vuotiaille
Opetussuunnitelma: L2, L4
Paikka: virtuaalisesti luokkahuoneessa

Lisätiedot ja yhteydenotot: Päivi Nieppola, yleisötyön päällikkö, paivi.nieppola@serlachius.fi tai Serlachius-museoiden myyntipalvelu puh. +358 (0)3 488 6801.