Kuinka valmistetaan paperia?

Näin valmistat paperia

Kuinka valmistetaan paperia? Serlachius-museoiden ohjeet paperin valmistamiseen. Joitakin paperinvalmistuksen työvaiheita voi tehdä monella tavalla. Valitse itsellesi sopiva työmenetelmä näiden ohjeiden avulla.

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Ota tukeva ote paperiviirasta, johon on kiinnitetty kehys.

Varaa työhön nämä tarvikkeet:

Paperiviira kehyksineen (askartelukaupasta), paperisilppua, vesiallas, lämmintä vettä, sieni, sanomalehteä tai imukykyistä kangasta.

Uusiopaperin valmistukseen sopii erittäin hyvin esimerkiksi käytetty kopiopaperi. Revi paperi postimerkin kokoisiksi paloiksi.

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Upota viira syvälle paperimassan sekaan ja nosta se vaaka-asennossa ylös sieltä.

Valmista paperimassa

Laita tehosekoittimeen paperisilppua ilmavasti noin astian puoleen väliin asti. Lisää päälle vettä kolme neljäsosaa astian vetoisuudesta. Veden lämpötilalla ei ole väliä, mutta lämmintä vettä on mukavampi käsitellä.

Käynnistä tehosekoitin ja tee tasaista massaa. Massaan voi jättää näkyviin tekstistä kirjaimia ja tavuja.

Kaada paperimassa altaaseen. Tee tehosekoittimella lisää massaa ja lisää altaaseen lopuksi tarvittaessa vettä. Sekoita massaa kevyesti kädellä, jotta kuidut asettuvat tasaisesti veteen. Paksusta massasta tulee paksua paperia, ohuesta massasta ohutta.

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Irrota kehys viirasta, kerros paperimassaa jää viiralle.

Varaa arkeille kuivausalusta

Aseta altaan viereen sanomalehteä, huopaa tai muuta imukykyistä tasaiseksi kuivausalustaksi. Kuivan huovan päällä voit kuivata useamman paperiarkin, jos käytät huovan päällä ohutta kangasta. Kankaan avulla siirrät ja kumoat paperiarkin muualle kuivumaan. 

Vaihtoehtoisesti voit jättää arkin kuivumaan suoraan huovan päälle, mutta silloin kastele huopa etukäteen. Näin paperi irtoaa siitä helpommin.

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Kumoa viira imukykyiselle alustalle.

Aloita paperin valmistus viiralla

Kokoa viira (viiran verkkopuoli päällepäin, viiran päälle irtokehys) ja purista osat napakasti yhteen.

Ota massaa altaasta kaapaisemalla viiralla altaan takaosasta itseesi päin pohjaa myöten. Nosta viira vaakatasossa varovasti ylös. Viiraverkon päälle jää tasaisesti paperimassaa. Valuta liika vesi pois.

Nosta irtokehys viiran päältä pois. 

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Painele ylimääräinen kosteus pois viiralta sienellä.

Painele arkki kuivaksi

Kumoa viira kuivausalustalle toista reunusta tukena käyttäen. Kun painat kumottua viiraa alustaa vasten, ylimääräinen vesi nousee verkon päälle. Painele vesi pois pyyhkeeseen tai sieneen imeyttäen. Nosta viira varovasti pois toinen reuna edellä. Paperiarkki jää alustalle.

Vaihtoehtoisesti voit kumota viiran märälle huovalle, poistaa viiran ja painella paperiarkin päältä ylimääräisen kosteuden imuliinaan tai prässätä arkin. Varo kuitenkin hankausta, ettei arkki rikkoonnu.

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Irrota paperiarkki varovaisesti viirasta.

Käytä koko massa arkkeihin

Siirrä ja kumoa arkki kankaan avulla muulle tasaiselle alustalle kuivumaan. 

Vaihtoehtoisesti jätä arkki sanomalehden tai kastellun huovan päälle kuivumaan, tai voit nostaa arkin huopa-alustoineen narulle kuivumaan. 

Jatka arkkien nostelua altaasta, kunnes massa on liian ohutta. Lopettaessasi kaada altaan vesi siivilän läpi pois, ettei massaa joudu viemäriin. 

Paperin valmistus viiralla Serlachius-museot
Siirrä arkki kankaan avulla kuivumaan.

Tee persoonallisia paperiarkkeja

Paperiarkkien kuivuttua irrota ne varovasti käsin alustasta. Kuivumisaikaan vaikuttaa paperin paksuus ja käytetty kuivatusmenetelmä.

Persoonallisia papereista saat käyttämällä erilaisia värejä ja koristeita. Koristeita voi sekoittaa paperimassan joukkoon tai asetella märän arkin päälle. Värillinen kopiopaperi ja värikkäät post it -laput tarrat poistettuina ovat myös hyviä materiaaleja. 

Paperin valmistamista.
Näin olet valmistanut paperia!

Hei nyt olet valmis paperimestari!

Nyt tiedät kuinka valmistetaan paperia. Harjoitus tekee mestarin. Kokemuksen kautta oppii muun muassa paperin ja veden oikean suhteen ja paperimassan raaka-aineen vaikutukset lopputulokseen. Esimerkiksi pelkkä sanomalehti lyhytkuituisena ei tuota yhtä kestävää lopputulosta kuin runsaasti kopiopaperia sisältävä massa.