Osakuvat teoksista: Trish Morrissey, Bitzer, sarjasta The Failed Realist, 2011 | EGS, This Could Go on Forever. Kuva: Marko Rantanen. | Rachel Kneebone, Raft of the Medusa IX, 2015. Kuva: Stephen White | Reima Nevalainen, Point of no Return, 2016. Kuva: Jari Kuusenaho | Clare Woods, The English Smile, 2021 | Andy Freeberg, Andrea Rosen, 2009–2011.

Tiedote 27.10.2021

Kansainväliset naistaiteilijat näyttävästi esille Serlachius-museoissa 2022

Serlachius-museoissa nähdään vuonna 2022 peräti kolmen kansainvälisen naistaiteilijan näyttelyt. Valokuva- ja videotaiteilija Trish Morrissey, taidemaalari Clare Woods ja kuvanveistäjä Rachel Kneebone tarkastelevat ihmisyyttä monipuolisesti. Serlachius esittelee myös valokuvataiteilija Andy Freebergin sekä graffititaiteilija EGSin näyttelyt. Serlachiuksen taidesäätiön vuodesta 2010 alkaen kartuttamasta nykytaidekokoelmasta nähdään ensimmäistä kertaa laaja kokonaisuus.

Trish Morrissey: Autofiktiot 5.2.2022–8.1.2023

Näyttelyvuoden avaa Irlannista kotoisin oleva, Englannissa asuva taiteilija Trish Morrissey (s. 1967). Hänen laaja, retrospektiivinen näyttelynsä Trish Morrissey: Autofiktiot. Kaksikymmentä vuotta kuvakerrontaa nostaa esiin naisten kokemuksia ja unohdettuja tarinoita. 

Morrissey esittää todellisia ja fiktiivisiä hahmoja tuotannossaan, joka yhdistää performanssia, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Hänen lähtökohtanaan ovat usein arkistotutkimukset ja omaelämäkerrallinen aineisto. Näyttelyyn tulevan uuden teoskokonaisuuden innoittajina ovat Sissi ja Ruth Serlachiuksen tarinat. Gustaf-museon näyttelyn kuratoi Kate Best.

Clare Woods: Menneen ja tulevan välissä 26.3.2022–5.3.2023

Brittitaiteilija Clare Woods (s. 1972) maalaa varmoilla otteilla, intuitiota hyödyntäen. Hänen tyyliinsä kuuluu näyttävyys ja kauneus mutta myös rujo estetiikka. Viimeaikaisissa maalauksissaan Woods on kuvannut elämän haavoittuvuutta ja lyhytaikaisuutta kukkien sekä ihmiskehon muotojen kautta. Hänen kuvastoonsa on vaikuttanut myös koronapandemia, joka kutisti elämän kodin seinien sisälle.

Serlachius-museo Göstaan esille tuleva näyttely esittelee Woodsin tuotantoa viiden viime vuoden ajalta. Se on Woodsin ensimmäinen esiintyminen Suomessa. Näyttelyn kuraattori on Laura Kuurne.

Andy Freeberg: Where Art Thou? 26.3.–4.9.2022

Yhdysvalloista tuleva valokuvataiteilija Andy Freeberg aloitti uransa erityisesti henkilökuviin erikoistuneena fotojournalistina ja työskenteli monille merkittäville amerikkalaisille aikakauslehdille. Vuodesta 2007 hän on keskittynyt kuvataiteilijan uraansa.

Serlachius-museo Göstassa nähdään hänen taidemaailmaa käsitteleviä teossarjojaan viidentoista vuoden ajalta. Freeberg tutkii esimerkiksi venäläisiä museovartijoita, newyorkilaisten taidegallerioiden vastaanottotiskejä, taidemessuja ja kalifornialaisten uusrikkaiden asuntojen sisustamista taiteella. Näyttelyn on kuratoinut Pauli Sivonen.

Rachel Kneebone: Punoutua 14.5.–9.10.2022

Rachel Kneebone (s. 1973) valmistaa arvoitukselliset veistoksensa valkoisesta posliinista, materiaalista, joka reagoi herkästi valoon ja liikkeeseen. Se näyttää välillä raskaalta ja kiinteältä, välillä kevyeltä ja läpikuultavalta. Materiaalin ominaisuudet tukevat teoksia, joissa kokonaisuudesta esiin nousevat kehon osat moninkertaistuvat ja sekoittuvat toisiinsa ja tunnistamattomiin orgaanisiin muotoihin.

Kneebonen näyttelyn piti avautua Serlachius-museoissa jo 2020, mutta koronapandemian vuoksi sitä jouduttiin siirtämään. Serlachius-museo Göstaan tulevan näyttelyn on kuratoinut Timo Valjakka.

EGS: This Could Go on Forever 24.9.2022–5.3.2023

Graffitin parissa uransa aloittanut ja nykyisin muutakin taidetta tekevä EGS on vuosien varrella maalannut kolme kirjaintaan niin hylättyihin tehtaisiin kuin ydinsukellusvenesatamiin eri puolilla maailmaa. EGSin teoksissa yhdistyvät maantieteellinen ja historiallinen ulottuvuus. 

This Could Go on Forever  kertoo kolmen kirjaimen matkoista eri ympäristöissä ja toteutettuna eri materiaaleilla. Virolaisen teollisuusrakennuksen seinään spray-maalilla toteutettu teos dokumentoidaan ja sen pohjalta tehdään kolmiosainen lasiveistos Riihimäellä. Veistoksen pohjalta tehdään Virossa jälleen uusi maalaus, joka dokumentoidaan, ja niin edelleen. Teoskokonaisuus nähdään taidemuseo Göstassa.

Aamukahvit kaupungin katolla 5.11.2022–16.4.2023

Serlachiuksen nykytaidekokoelmaa on kartutettu aktiivisesti runsaan kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana yleistä keskustelukulttuuria on leimannut kärjistyminen ja polarisoituminen. Julistaako nykytaidekin uutisotsikoiden ajankohtaisia sisältöjä omasta kuplastaan käsin, vai pääseekö taiteen avulla itselle vieraiden näkökulmien ymmärtämisessä askeleen pintaa syvemmälle?

Aamukahvit kaupungin katolla herättää kysymyksen, onko kuvataidetta edes syytä valjastaa ilmaisemaan selkeitä kannanottoja: saako se kuvata myös sitä, mitä on hankala pukea sanoiksi? Serlachiuksen nykytaidekokoelmaan kuuluu lähes 470 teosta, joista taidemuseo Göstaan tulee esille noin 60. Näyttelyn kuratoi Laura Kuurne.

Lisätiedot:
Pauli Sivonen, Serlachius-museoiden johtaja, p. 050 566 1355, pauli.sivonen@serlachius.fi
Laura Kuurne, kokoelma- ja näyttelypäällikkö, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi

Kuvapyynnöt:
Susanna Yläjärvi, tiedottaja, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Kuvakollaasissa osakuvat teoksista:
Trish Morrissey, Bitzer, sarjasta The Failed Realist, 2011.
EGS, This Could Go on Forever. Kuva: Marko Rantanen.
Rachel Kneebone, Raft of the Medusa IX, 2015. Kuva: Stephen White.
Reima Nevalainen, Point of no Return, 2016. Kuva: Jari Kuusenaho.
Clare Woods, The English Smile, 2021.
Andy Freeberg, Andrea Rosen, 2009–2011.

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachius