Savunharmaa eminenssi

R. Erik Serlachiuksen elämä ja aika

Hänen elämänsä vaikutti ennalta viitoitetulta. Vuonna 1901 Mäntässä syntynyt Ralph Erik Serlachius oli metsäteollisuussuvun vesa, G. A. Serlachius -konsernin omistaja-johtajan ja tunnetun kuvataiteiden suosijan Gösta Serlachiuksen vanhin poika. Lapsesta saakka isä valmensi poikaansa tuotantoprosessit ja markkinointitekniikat hallitsevaksi yritysjohtajaksi. Syntymässä perijäksi voidellun tie ei ollut helppo kulkea, mutta R. Erik osoitti olevansa isänsä veroinen, näkemyksellinen industrialisti, joka vei määrätietoisesti yrityksensä maailmanmarkkinoille.

R. Erik Serlachiuksesta tuli Urho Kekkosen presidenttikausien poliittinen taustavaikuttaja ja vientiteollisuuden huipulla istuvan vuorineuvospiirin keskeinen, väsymättömältä tuntuva moottori. Politiikan taustavaikuttajana Serlachius ajoi asioita mieluiten metsästys- ja kalareissujen yksityisissä keskusteluissa, illallispöydissä ja kabineteissa.

R. Erik Serlachiuksen elämäkerta avaa näkymän vauraan teollisuussuvun elämään, jossa aineellinen yltäkylläisyys ei kyennyt suojaamaan ihmiselämän arvaamattomuuksilta ja murhenäytelmiltä. Serlachiuksen itsevarmuutta uhoavan pinnan alla oli ristiriitojen mies, kansanomainen kosmopoliitti, sujuvasti viittä kieltä puhunut maailmankansalainen, joka kuitenkin tunsi olonsa kotoisaksi vain synnyinseudullaan Mäntässä. R. Erik Serlachius oli teollisuuspatruunoiden suvun viimeinen, joka persoonallisuutensa voimalla kykeni vielä hetken ylläpitämään jo mennyttä maailmaa. Hänen kuoltuaan kaikki tuli Mäntässä ja Suomessa muuttumaan. Mutta ei ennen.

Kirjoittaja: Oula Silvennoinen
Graafinen suunnittelu: Matti Berg
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Siltala
329 sivua
Livonia Print, Latvia 2020
Serlachius-museoiden julkaisuja 72
ISBN 978-952-234-715-2