Santeri Tuori, Sky #26, 2015, viisiosainen pigmenttivedos.
Santeri Tuori, Sky #26, 2015, viisiosainen pigmenttivedos.

Tiedote 5.3.2021

Santeri Tuori tutkii ajan ulottuvuuksia näyttelyssään Serlachius-museoissa

Aika on läsnä Santeri Tuorin teoksissa, kuvaapa hän luontoa tai ihmisiä. Tuori tunnetaan erityisesti valokuvaa ja videokuvaa yhdistelevistä teoksistaan, jotka hän rakentaa pala palalta ja kerros kerrokselta. Hänen näyttelynsä Posing Time avautuu Serlachius-museo Göstassa 27.3.2021.

Santeri Tuori (s. 1970) on ensimmäisiä niin sanotun Helsinki Schoolin valokuvataiteilijoita, jotka nousivat kansainväliseen tietoisuuteen 1990-luvulla. Hänen teoksiaan on sen jälkeen nähty näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Posing Time on osittain retrospektiivinen, mutta se sisältää myös kolme uutta, tätä näyttelyä varten tehtyä teosta. Lisäksi mukana on sarja viime vuonna valmistuneita lummeteoksia, jotka nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. 

Näyttelytilan seinän täyttää viisitoista metriä leveä Waterfall #2 (2021), videoprojisointi jäätiköiden sulamisvesistä Islannissa. Vesiputous hallitsee näyttelytilaa massiivisena luonnonvoimana. Veden liike on hidastettua, jolloin yksittäiset vesipisaratkin erottuvat. Aika saa teoksessa uuden perspektiivin: jäätiköiden aika on aivan toisenlainen kuin se aika, jonka me koemme.

Keskellä näyttelytilaa on vapaasti seisova, noin neljä metriä korkea teos Forest #45 (2021). Kaksipuoleinen videoinstallaatio on toiselta puolen positiivi, toiselta negatiivi. Videolla puu liikkuu hitaasti yhtyen välillä valokuvaan ja taas eroten siitä. Teos vaikuttaa olevan maagisesti elossa, ja siitä syntyy illuusio läpinäkyvyydestä. 

Panoraamakuva Sky #26 (2015) muodostuu viidestä 2,5 metriä korkeasta valokuvasta. Se näyttää vellovalta mereltä tai vuoristolta. Tuori kertoo halunneensa kuvata taivasta irrallaan horisontista. Pitkän ajan kuluessa otetuista kuvista rakentuu yksi kuva, joka on kuin tiivistynyttä aikaa.

Muotokuvien pakeneva yksilöllisyys 

Luontokuvien lisäksi näyttely sisältää teoksen Posing Time, sarjan liikkuvia muotokuvia, jotka antavat samalla nimen koko näyttelylle. Tuori kuvasi malleja Berliinissä vuonna 2000. He istuivat yksin huoneessa poseeraten tunnin filmikameralle, kun taiteilija otti viereisestä huoneesta kuvan joka toinen sekunti. Kuvattavilla ja taiteilijalla ei ollut keskenään mitään kontaktia, vain kamera, joka tallensi tapahtuman. Kertyneestä kuvamateriaalista taiteilija koosti videosarjan, jossa yksittäiset muotokuvat toistuvat kolmen kuvan sekuntinopeudella.

Oikeustieteen opinnot suorittanut Tuori leikittelee teoksessa valokuvan todistusvoimalla. Hän tutkii katsomista ja katseen kohteena olemista sekä kontrollia ja sen menettämistä. Samalla mallien yksilöllisyys pakenee muotokuvan jatkuvasti liikkuessa. 

Näyttelyn kuraattori on Tarja Talvitie. Äänimaiseman teokseen Waterfall #2 on toteuttanut Mikko Hynninen.

Posing Time -näyttely on avoinna Serlachius-museo Göstassa 27.3.2021–6.3.2022.

Yhteydenotot:
Tiedottaja Susanna Yläjärvi, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä

Serlachius-museot sosiaalisessa mediassa:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums
https://youtube.com/serlachiusmuseot