Ruth Serlachiuksen omistama Louis Vuittonin valmistama matka-arkku

TAMMIKUU 2014

Serlachius-museoiden esinekokoelman aarteisiin kuuluu oranssi matka-arkku, jonka valmistaja on ranskalainen perheyritys Louis Vuitton. Matka-arkun malli ”Vuittonite Orange 1900” viittaa arkkua päällystävään, likaa ja kosteutta hylkivään kankaaseen, jota käytettiin Vuittonin matka-arkuissa 1900-luvun alusta 1920-luvulle saakka. Oranssilla vuittonitella päällystetyt matka-arkut ovat nykyisin melko harvinaisia ja siksi keräilijöiden arvostamia.

Louis Vuittonin yritysarkistosta saadun tiedon mukaan Serlachius-museoiden matka-arkun ensimmäinen omistaja oli Gotha [sic!] Serlachius. Todellisuudessa matka-arkku on kuulunut alkujaan Ruth Serlachiukselle, josta tuli Gösta Serlachiuksen puoliso vuonna 1919. Samassa yhteydessä Ruthin nimikirjaimiksi vakiintuivat R ja S. Samat nimikirjaimet löytyvät matka-arkun kyljistä ja niiden perusteella se on mahdollista ajoittaa Vuittonite Orange 1900 -valmistushistorian loppupäähän.

Käsin maalattujen nimikirjainten ohella Ruth Serlachiuksen matka-arkku on täynnä hienoja, harkittuja yksityiskohtia. Arkun kulmat on päällystetty nahalla ja kyljissä on niin ikään nahasta valmistetut kantokahvat. Pohjassa on pienet, lähes huomaamattomat pyörät siirtelyä helpottamaan. Matka-arkku suljetaan lukolla ja kahdella salvalla, joissa kaikissa on valmistajan nimi joko kokonaisuudessaan tai monogrammi LV. Lukkoa tarkastelemalla selviää myös, että matka-arkut ovat numeroituja kappaleita ja ne on valmistettu Ranskassa. Vaalealla pellavalla vuorattu sisätila on jäsennelty tehokkaasti päällekkäin asettuvien säilytyskorien ja -laatikostojen avulla. Matka-arkku on saanut vuosien aikana kolhuja, mutta kaikesta päätellen se on säilyttänyt rouva Serlachiuksen matkapuvuston moitteettomassa kunnossa.

Louis Vuittonin valmistama matka-arkku kertoo ajasta, jolloin suuret matkat tehtiin höyrylaivalla. Näin teki matka-arkusta päätellen myös Ruth Serlachius. Matka-arkun kyljessä on nimilappu, jossa on Helsingissä toimineen Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön sinivalkoinen tunnus.

Suvi-Mari Eteläinen
Tutkija

Ruth Serlachiusen matka-arkku. Serlachius-museoiden kokoelmat.
Ruth Serlachiusen matka-arkku. Serlachius-museoiden kokoelmat.