ROR ABC -näyttely. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva
Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva

Tiedote 21.3.2024

Revolutions On Request – Vallankumouksia tilauksesta

ROR ABC Serlachiuksella 23.3.2024–23.3.2025

Tilasiko joku vallankumouksen? Kyllä! ROR is Back! Kaikkien aikojen paluu tälle planeetalle materialisoituu Serlachiuksella. Mukanaan ROR tuo salaperäiset aakkoset, joista rakentuu kokonainen uusi ROR-maailma – ROR ABC.

Onko ROR taidetta vai sirkushuveja? Onko sillä väliä? ROR ABC kokonaistaideteos, jonka ovat kuratoineet Petri Ala-Maunus, Jiri Geller ja Ilse Rossander. Näyttelyarkkitehtuurista on vastannut Alvar Gullichsen. 

ROR on kutsunut mukaan myös taiteilijat Riikka Hyvönen, Juho Juntunen, Nikolo Kerimov, Isto Kotavuopio, Sanna-Mari Liukkonen (1975–2020), Mr. Lordi, Painter Jude, Paula Pääkkönen, Pekko Vasantola, Vilunki 3000, Sheung Yiu ja Ro Zahir.

ROR-eetoksen keskeisiä teemoja ovat rock- ja pop-kulttuurin ilmiöt, humoristinen kritiikki taidemaailman kaanonien ja teknologian palvontaa kohtaan, psykedelia sekä perinteiset käsityötaidot yhdistettynä nykyaikaisiin tekniikoihin ja medioihin.

ROR määrittelee itse sen, mikä on taidetta: maaginen kipinä, tinkimättömyys, jumalainen hehku, enemmän kuin osiensa summa. ROR kutsuu, jos tekijän työssä on näitä ominaisuuksia. On samantekevää, miten ja kenen toimesta työ on tehty.

ROR ABC rakentuu Alvar Gullichsenin suunnitteleman Garden-lattiamaton päälle. Se kietoo kaiken yhteen kuin avaruusaluksen runko. Runsas näyttely sisältää maalauksia, veistoksia, installaatioita sekä käsin rakennetun, toimivan moottoripyörän. Pekko Vasantolan ja Sheung Yiun Utelias masiina toistaa näyttelyvieraiden kuvaa ja puhetta. Näyttelyn soundtrackin on luonut Vilunki 3000.

Jokainen teos on oleellinen osa näyttelyn kokonaisuutta. ROR on kuin bändi, jonka soundi syntyy yhdessä tekemällä. ROR on myös asenne, jonka mukaan taiteen pitää avautua ilman ylimääräisiä selityksiä: Keep it simple stupid! 

Paluu ilman nostalgiaa

ROR – Revolutions On Request – perustettiin vuonna 1998. Mukana oli aluksi vaihteleva määrä eri visuaalisen ja taideteollisen alan sekä musiikin edustajia. Heistä muodostui vähitellen pienempi, kokoonpanoltaan vaihteleva taiteilijaryhmä, jonka toiminta keskittyi lopulta nykytaiteeseen.

Läpimurtonsa ROR teki UTOPIA-näyttelyllä Kiasmassa vuonna 2001. Ryhmä esiintyi merkittävissä näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Näitä olivat mm. Manifesta 4, Royal College of Art, Mori Art Museum. Vuosina 2003–2004 ryhmä ylläpiti Helsingin Kalliossa ROR-galleriaa, johon se kuratoi omia ja kutsunäyttelyitä. RORin viimeinen julkinen esiintyminen oli 2008.

RORin paluussa Serlachiukselle ei ole kyse nostalgiasta, vaan ROR-eetos tuodaan tähän päivään. ROR ABC -näyttelyssä on mukana alkuperäisiä jäseniä, mutta mukaan on kutsuttu myös uusia tekijöitä, joiden on nähty edustavan ROR-asennetta. RORin omin sanoin: ROR ABC on Jännittävä, Viihdyttävä, Räjäyttävä, Ihan Törkeän Hauska! 

ROR ABC -erikoiskultaturbonumero

Näyttelyyn liittyy julkaisu, anarkistisessa ROR-hengessä luotu, häpeämättömän viihdyttävä julkaisu, joka mukailee 1980-luvun Suosikki-lehteä superturboextra-liitteineen. ROR ABC -suosikkilehti ilmestyy toukokuussa 2024 ja sisältää mm. Juho ”Gonzo” Juntusen taiteilijahaastattelut, sarjakuvaa, jättijulisteen, minifanipokkarin, tarraliitteen sekä taiteilijoiden ja teosten ”levyarvosteluja”.  Julkaisun ulkoasusta vastaa graafinen suunnittelija Jussi S. Karjalainen yhteistyössä ROR-kuraattoreiden kanssa, ja sen kustantaa Kustannusosakeyhtiö Parvs.

Tiedotteethttps://serlachius.fi/media/

Yhteydenotot:
Susanna Yläjärvi, Serlachius-museoiden tiedottaja, susanna.ylajarvi@serlachius.fi, p. 050 560 0156

Serlachius on avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen tie 2, MänttäSerlachius sosiaalisessa mediassa: FacebookInstagram, XYouTubeLinkedIn