Rodney Graham, Gallerian imurointi 1949, 2018, maalattuun alumiiniseen valokaappiin pohjustettu kromogeeninen valokuva. Courtesy Museum Voorlinden, Wassenaar. Kuva: Rodney Graham.
Rodney Graham, Gallerian imurointi 1949, 2018, maalattuun alumiiniseen valokaappiin pohjustettu kromogeeninen valokuva. Courtesy Museum Voorlinden, Wassenaar. Kuva: Rodney Graham.

Tiedote 2.10.2020

Rodney Graham leikittelee taiteilijan ja mallin rooleilla Serlachius-museoissa

Kanadalainen Rodney Graham on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt lukemattomissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Hänen näyttelynsä Taiteilijoita ja malleja avautuu Serlachius-museo Göstassa 24.10.2020. Kyseessä on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Vancouverissa asuva ja työskentelevä Rodney Graham (s. 1949) on poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija. Hänen tuotantoonsa kuuluu suurten valokuvateosten ohella maalauksia ja veistoksia sekä elokuvia, videoita sekä kirjallisia teoksia. Hän on myös muusikko ja nimeään kantavan yhtyeen johtaja. 

Graham tunnetaan parhaiten valeasuisista omakuvistaan, monumentaalisista valokuvateoksista, joissa hän omaksuu erilaisia kuvitteellisia rooleja. Hänen taidettaan leimaavat hienovireinen nostalgia, lempeä huumori ja runollinen ironia. Hän rakentaa poikkeuksellisen suurikokoiset valokuvateoksensa tietokoneen avulla sadoista erillisistä kuvista. Yksityiskohtia on paljon, ja jokaisella niistä on merkitystä. 

Rodney Graham tutkii teoksissaan länsimaisen kulttuurin kerrostumia: sekä arkipäivän elämää että kollektiivista muistia. Hän käyttää lähtökohtinaan laajalle ulottuvia viittauksia filosofiaan, psykoanalyysiin sekä eri aikakausien taiteeseen ja populaarikulttuuriin.

Taiteilijoita ja malleja tarkastelee nimensä mukaisesti erilaisia taiteilijana ja mallina olemisen tapoja. Monet näyttelyn teoksissa esiintyvistä hahmoista ovat luovien alojen ammattilaisia tai harrastajia ja samalla myös Grahamin malleja. Lisää ulottuvuutta tarjoaa se, että eri paikkoihin ja aikakausiin sijoittuvat hahmot ovat taiteilijan itsensä luomia ja esittämiä. 

Gallerian imurointi tiivistää näyttelyn teeman

Rodney Grahamin taiteen käsitteelliset kerrostumat näkyvät hyvin näyttelyn pääteoksessa Gallerian imurointi 1949 (2018). Teos on näkymä 1940-luvun New Yorkin eleganttiin taidegalleriaan. Taiteilija itse esittää galleristia kuvitteellisessa näyttelyssä, jonka maalaukset perustuvat hänen tekemiinsä muunnelmiin venäläistaiteilija Alexandr Rodtšenkon eräästä teoksesta. Vastaavia, Grahamin maalaamia abstrakteja teoksia löytyy myös museon näyttelytilasta.

Moniulotteisuus kiehtoo näyttelyn kuraattoria Timo Valjakkaa, jonka mukaan Graham esittää kiperiä kysymyksiä taiteen tekemisestä ja esittämisestä: ovatko näyttelyn maalaukset ja veistokset hänen itsensä tekemiä vai hänen valokuvissaan esiintyvien kuvitteellisten taiteilijoiden käsialaa? Ovatko ne itsenäisiä taideteoksia vai lavasteita? 

”Grahamin näkökulmasta tilanne on herkullinen. Se sallii hänen vaeltaa vapaasti 1900-luvun modernismin maisemassa, nostaa hattua sen lukuisille ismeille ja myös leikitellä niiden ominaispiirteillä. Teoksissa voi tunnistaa viittauksia yhtä lailla synteettiseen kubismiin, jokamiehen askarteluun ja abstraktiin ekspressionismiin, joka kerta kekseliäästi tulkittuina”, Valjakka kertoo. 

Näyttelyyn liittyy samanniminen katalogi, joka esittelee näyttelyn teokset ja kertoo Grahamin taiteesta. Julkaisun tekstit ovat englanniksi ja suomeksi. Kirjan on kustantanut Kustannusosakeyhtiö PARVS.

Lisätiedot:
Kuraattori Timo Valjakka, p. 040 548 4450, timo.valjakka@gmail.com

Kuvapyynnöt: 
Tiedottaja Susanna Yläjärvi, p. 050 560 0156, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Serlachius-museot ovat avoinna:
talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Käyntiosoitteet:
Serlachius-museo Gustaf: R. Erik Serlachiuksen katu 2, 35800 Mänttä
Serlachius-museo Gösta: Joenniementie 47, 35800 Mänttä

Seuraa meitä:
https://facebook.com/serlachius
https://twitter.com/serlachius
https://instagram.com/serlachiusmuseums