Ravintoloisija Henry Tikkanen. Kuva: Ateljee Mäntyniemi
Ravintoloisija Henry Tikkanen arvostaa sesongin mukaisia, puhtaita raaka-aineita. Kuva: Ateljee Mäntyniemi

Ravintola Göstan makuelämyksiä jo kymmenen vuotta

Ravintola Gösta on tarjonnut Serlachiuksen asiakkaille jo kymmenen vuoden ajan konstailemattomia makuelämyksiä. Palkittu ravintoloitsija Henry Tikkanen tietää, että samalla vierailulla voi helliä kaikkia aisteja, jolloin elämys jättää pysyvän muiston.

Kymmenen vuotta sitten 2014 Ravintola Göstassa elettiin kiireisiä aikoja. Serlachius Kartanon laajennusosa oli valmistunut, ja ravintolan kesä oli käytännössä varattu lähes täyteen. Uutuuttaan hohtavassa ravintolassa purettiin astioita ja harjoiteltiin reseptejä sekä varaus- ja kassajärjestelmiä. Samalla tutustuttiin uuteen taloon ja työtovereihin. 

Ravintolan konseptia ja tiloja oli alettu suunnitella jo pari vuotta ennen museolaajennuksen valmistumista. Henry Tikkanen hahmotteli yhteistyössä Serlachiuksen kehitysjohtajan Päivi Viherkosken kanssa museoravintolaa, joka palvelisi niin ryhmämatkailijoita, yksittäisiä kävijöitä kuin yritysasiakkaitakin.

”Siitä oli paljon apua, sillä museoympäristö ja paikkakunta olivat minulle täysin uudet. Konsepti osui kuitenkin hyvin kohdalleen. Sain museolta selkeät vastaukset kaikkiin kysymyksiini”, hän kiittää.

Myös Autereentuvan kesäkahvila päätettiin liittää osaksi Ravintola Göstan toimintaa. Se tarjoaa vilkkaan kesäsesongin aikaan kävijöille kahvilatuotteita ja kevyttä salaattilounasta idyllisten hirsiseiniensä suojissa. Samalla se purkaa vilkkaan kesäkauden ruuhkaa ravintolassa.

Ravintola Gösta Päivän kalansaalis. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva
Ravintola Göstan tarjoama Päivän kalansaalis on asiakkaiden suosikki vuodesta toiseen. Kuva: Sampo Linkoneva
Ravintola Gösta, jälkiruoka-annos. Kuva: Serlachius, Sampo Linkoneva
Ravintola Göstan jälkiruoka-annoksissa viettelevät maut yhdistyvät herkulliseen ulkonäköön. Kuva: Sampo Linkoneva

Lähiruokaa aina kun mahdollista

Henry Tikkanen on Vuoden Kokki vuosimallia 2001. Hän on työskennellyt maamme tunnetuimmissa ravintoloissa, muun muassa Hotelli Kämpissä, Kalastajatorpassa ja G. W. Sundmansilla. Hänen ammattitaitoaan arvostetaan edelleen kokkikilpailujen tuomaristoissa.

Ravintoloitsijana Tikkanen arvostaa puhtaita, konstailemattomia makuja. Hän käyttää mieluiten paikallisia, laadukkaita ja sesongin mukaisia raaka-aineita. Lautaselta löytyykin hyvin usein lähiruokaa: muun muassa riistaa, kalaa, sieniä ja marjoja. 

”Tuottajaverkoston luominen vie aikaa ja vaatii jatkuvaa työtä, kun osa jää pois ja tilalle pitää hakea uusia. Esimerkiksi tuoreen kotimaisen kalan saaminen ei ole aivan niin helppoa kuin voisi ajatella. Eläköityvien kalastajien tilalle ei löydy kovin helposti uusia”, Tikkanen kertoo.

Ravintola tunnetaankin aivan erityisesti vaihtuvasta Päivän kalasaaliistaan, jota asiakkaat kiittävät vuodesta toiseen. Ravintola Göstalle on myönnetty kansainvälisen Paistinkääntäjien Chaȋne des Rȏtisseurs -kilpi tunnustuksena menestyksekkäästä työstä ravintola-alalla.

Asiakkaan elämys tärkeintä

Serlachiuksen tarjoama kokonaiselämys hämmästyttää kävijöitä kerta toisensa jälkeen. Keskeltä metsiä löytyvä taiteen, historian, suomalaisen järviluonnon, arkkitehtuurin ja ruokaelämyksen yhdistelmä jättää harvan vieraan kylmäksi.

Ravintola Göstan ja Serlachiuksen oman organisaation välinen yhteistyö on tiivistä ja myös välttämätöntä, sillä ryhmävaraukset ravintolaan tulevat yleensä museon myyntipalvelun kautta. Henry Tikkasen mukaan hyvin toimiva yhteistyö näkyy asiakkaalle lähinnä siten, että kaikki sovitut asiat toteutuvat jouheasti.

”Taidesauna on tuonut vielä uuden, ainutlaatuisen lisänsä kokonaisuuteen. Se on paljon enemmän kuin pelkkä sauna, se on myös kokous- tai juhlatila. Saunalla on järjestetty jo useammat perhejuhlat ja varauksia tulee koko ajan lisää”, Henry Tikkanen kertoo.

Taidesaunan tarjoilukonsepti on rakennettu tulen äärelle. Kun sää sallii, asiakkaat pääsevät seuraamaan kokin työskentelyä ja noutamaan ruokansa suoraan hiiligrillistä. Taidesaunalla järjestetty kokouspäivä, johon sisältyy näyttelyopastus, lounas museoravintolassa ja illanvietto aterioineen luontoa syleilevällä Taidesaunalla, on monille unohtumaton kokemus.

Seurue Ravintola Göstassa. Kuva: Sampo Linkoneva
Ravintolan maisemaikkunoiden äärellä nautittu ateria täydentää museovierailun. Kuva: Sampo Linkoneva

Mänttä Food Festival päättää kesäkauden 

Ravintolan juhlahetkiä ovat tapahtumat, joista Mänttä Food Festival on ollut mukana ensimmäisestä kesästä lähtien, tosin alkuvaiheessa eri nimellä. Tapahtumaan liittyvä teemaillallinen toteutetaan aina palkittujen keittiömestareiden toimesta ja siihen liittyy ohjelmallinen osuus. 

Tänä vuonna tapahtuman teemana on Akseli Gallen-Kallela ja mukana on viisi Vuoden Kokkia. Heistä jokainen on valinnut Serlachiuksen kokoelmista yhden Gallen-Kallelan teoksen ja suunnittelee oman annoksensa teoksen inspiroimana.

Elokuun viimeisenä päivänä järjestettävä ruokatapahtuma päättää Serlachiuksen kesäkauden. Toisin kuin voisi luulla, ravintolan keittiössä ei valmisteta eri ruokalajeja hermot kireällä tulenpalavassa kiireessä lähes sadan hengen vierasjoukolle. 

”Vuoden mittaan tehdään valmisteluja ja suunnitellaan ruokalajeja. Tapahtuman lähestyessä ravintolan oma henkilökunta tekee paljon ennakkovalmisteluja kokkien lähettämien ohjeiden pohjalta. Ilta on tietysti työntäyteinen rypistys, mutta aina yhtä hieno kokemus myös henkilökunnalle”, tapahtumaa isännöivä Henry Tikkanen korostaa.

Susanna Yläjärvi