Petri Eskelinen, Laumaeläin, 2019, puu, muovi, metalli, kumi, hydrauliikkaöljy. Kuva: Sampo Linkoneva.

Tiedote 2.6.2020

Toimintamuisti tutkii ihmisen, eläinten ja kasvien käyttäytymistä

Interaktiivisista puuveistoksistaan tunnettu Petri Eskelinen työskentelee teknisten kokeilujen kautta. Viime aikoina hän on tehnyt kokeita kasveilla tutkien niiden kykyä ajatella ja muistaa. Eskelisen näyttely Toimintamuisti rakennettiin valmiiksi jo maaliskuussa 2020 mutta päästiin avaamaan yleisölle vasta 1. kesäkuuta Serlachius-museo Göstassa.

Uusimmissa kokeiluissaan Petri Eskelinen on istuttanut teoksiaan varten ruusupapuja erilaisiin rakennettuihin pienoismaailmoihin ja tarkkaillut, miten kasvit niissä toimivat: selviytyvätkö ne labyrintista ja miten ne kamppailevat elintilasta?

Eskelisen kuukausia kestäneistä tutkimuksista syntyneet videoteokset luovat kiehtovan maailman, jossa kasvit näyttävät ratkaisevan ongelmia, taistelevan ja tanssivan keskenään. Näyttelyssä on mukana neljä kasviaiheista videoteosta sekä yksi elävä kasviteos. 

Näyttelyn kuratoinut Serlachius-museoiden pääkuraattori Laura Kuurne kertoo, että elävät kasvit kiinnostavat tällä hetkellä taiteilijoita ympäri maailmaa. Eskelisen kasveja koskevat tutkimukset ovat lähteneet liikkeelle hänen henkilökohtaisesta kiinnostuksestaan.

Toimintamuisti-näyttelyn liikkuvat veistokset Laumaeläin ja Halaamisen mekaniikka heräävät hetkeksi eloon katsojan käyttäessä niitä. Laumaeläin kertoo hetkellisten ryhmien muodostumisesta ja niiden hauraudesta, kun jopa yksitoista ihmistä kerrallaan istuu keinumaan sen istuimille. 

Halaamisen mekaniikka puolestaan toistaa käyttäjän käsien liikettä ja ottaa käyttäjänsä tiiviiseen halaukseen. Eskelisen mukaan hänen sähköttömät ja analogieset teoksensa ovat ajatuskokeita, joihin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. 

Toimintamuisti-näyttely sisältää myös piirustuksia, joiden teemat liittyvät niin ikään luontoon. Taiteilija on saattanut saada idean piirustukseensa mehiläsparvesta sen hakiessa parveilun aikana lentosuuntaansa, sekoittuneista hyönteisten pesistä tai aluskasvillisuuden kerroksista. Kauempaa piirustukset näyttävät massoilta, mutta mitä lähemmäs katsoja käy, sitä enemmän pieniä yksityiskohtia alkaa hahmottua.

www.petrieskelinen.net

Serlachius-museot ovat avoinna kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18.

Käyntiosoitteet: 
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, 35800 Mänttä
Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, 35800 Mänttä

Lisätiedot:
Petri Eskelinen, p. 040 550 2083, peskelinen@gmail.com
Laura Kuurne, p. 044 269 6677, laura.kuurne@serlachius.fi