1.12. klo 16.15 FM Kersti Tainio

Vanha taide ja sen keräily – Väitöskirjatutkija, FM Kersti Tainio

1.12.klo 16.15 Neuvostoliitosta ostettua taidetta Serlachiuksen kokoelmassa: provenienssitutkimus, restituutio ja romahtanut imperiumi

Neuvostoliitto myi 1930-luvun taitteessa huomattavia määriä kulttuuriomaisuutta länteen, myös Gösta Serlachiuksen kokoelmaan. Provenienssi eli taideteosten omistajahistoria on perinteisesti liitetty teosten aitouden selvittämiseen. Tänä päivänä se kytkeytyy myös kysymyksiin kulttuuriperinnön omistajuudesta ja siihen liittyvistä eettisistä ongelmista. Vallankumoukset ovat kuitenkin monimutkaisia historiallisia konflikteja, mikä tekee myös niihin liittyvästä kulttuuriomaisuudesta kiistanalaisen ja monitulkintaisen asian. Venäjän vallankumous on tästä erinomainen esimerkki: Miten suhtautua kulttuuriperintöön, jolla on side jo romahtaneeseen valtioon? Mitä ajatella sosialismin nimissä tehdyistä ratkaisuista postsosialistisessa maailmassa?

FM Kersti Tainio on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelmassa. Hänen Venäjän hyökkäyssodan vuoksi keskeytyneen väitöskirjansa työnimi on “Haunting Heritage: Traces of the Russian Revolution in Finnish Museum Collections,1917–1936.”

Kesto:
1 h. Luennon jälkeen on varattu noin puoli tuntia aikaa keskustelulle ja kysymyksille aiheesta.

Hinta:
10 €/hlö
Luennon voi ostaa tapahtuman alkamiseen saakka.
Museokortti ei käy verkkoluennon maksuvälineenä.

HUOMIOITHAN SEURAAVAT ASIAT:

  • Verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys
  • Luennolle voi liittyä joko Teams-sovelluksen tai verkkoselaimen kautta.
  • Tietokoneessa Teams toimii varmimmin uusimmilla Edge-, Chrome- tai Safari-selaimilla, ja mobiililaitteissa ainoastaan Teams-sovelluksella.
  • Serlachius-museoiden tietosuoja
  • Verkkoluennon tallentaminen on kielletty.

TARKEMMAT OSALLISTUMISOHJEET JA TEAMS-LINKKI LÄHETETÄÄN VAHVISTUKSEN YHTEYDESSÄ SÄHKÖPOSTIIN. KATSO ERITYISESTI JÄLKIMMÄINEN PDF-LIITE (“TICKET”).

Osakuva teoksesta: Jan van Ravesteyn, Hollantilaisen hovimiehen muotokuva, 1600-luku, öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Yehia EweisLoading…

Loading…

Myyntipalvelu
p. (03) 4886801
myynti@serlachius.fi