Onnitteluadressi Gösta Serlachiukselle, 1916

HUHTIKUU 2016

Huhtikuun 26. päivänä 1916 Gösta Serlachius täytti 40 vuotta. Serlachius-museoiden kokoelmassa on hänelle osoitettu onnitteluadressi sadan vuoden takaa.

”Arvoisa Johtajamme Tirehtöri Gösta Serlachius
Täyttäessänne tänään 40 vuotta, tahtovat myöskin G.A.Serlachius Aktiebolagin työnjohtajat kunnioittavimmin yhtyä niihin moniin, jotka tänään Teitä erikoisemmin muistavat. Tämän adressin kautta pyydämme saada lausua sydämmellisimmät onnittelumme päivän johdosta.

Meillä on sitäkin suurempi syy siihen, kun Te aina olette esiintynyt suoruudella ja jakamattomalla oikeudella menettelyssänne, saavuttaen myöskin meidän täydellisen kunnioituksemme. Sentähden on harras toivomme, että Teille olisi suotu vielä pitkälti ruumiin ja hengen voimia, edelleenkin toimimaan samalla innolla ja antaumuksella suuressa kutsumuksessanne kotimaisen teollisuuden ja tekijäin hyväksi ja että meillä olisi edelleenkin onni saada juuri Teidän johdollanne kantaa vähäiset kortemme yhteiseen kekoon.
Kauan, kauan eläköön Gösta Serlachius! Mäntässä 26 p. Huhtikuuta 1916”

Juhlavan adressin oli omakätisesti allekirjoittanut 22 työnjohtajaa, jotka edustivat yhtiön eri osastoja Mäntässä. Onnitteluteksti on nykypäivän näkökulmasta korukieltä, sävyltään suorastaan nöyristelevä, mutta sata vuotta sitten sellainen puhuttelutapa oli ainakin kirjoitetussa kielessä varsin tavallinen – etenkin, kun kyseessä oli patriarkaalisen yhteisön hierarkiassa tehtaanjohtajaa alemmalla portaalla olevien esittämä tervehdys. Onnittelu on kirjoitettu suomeksi. Tuohon aikaan ja vuosikymmeniä myöhemminkin Mäntän tehtaan ylin johto oli ruotsinkielistä, mutta työntekijät pääsääntöisesti suomenkielisiä.

Adressi on maalattu käsin lyijykynällä tehdyn luonnostelun päälle. Sen ensimmäinen sivu on koristeltu vihreän, sinisen ja kullan sävyisillä ornamenteilla. Väriaineet toki muuttuvat ajan saatossa, joten aivan alkuperäisen veroisia värejä emme näe. Kasviaiheisiin on yhdistetty paperiteollisuutta edustamaan hammasratas ja paperiarkki, jossa on kullanväriset kirjaimet G.A.S. Paperiarkin päällä istuu tumma, jykevänokkainen lintu, arvatenkin viittauksena G. A. Serlachius –yhtiön kotkaan.

Tekstin ensimmäinen kirjain, anfangi, on kuuden rivin korkuisena omassa punaisessa kehyksessään. Sivun vasemmassa alakulmassa on kuvattu kukkia ja lehviä pursuava malja, josta kohoaa sydän. Maljan juurella ovat kirjaimet G ja S ja sen alla on laskostettua kangasta muistuttava kuva-alue, jossa on luku 40. Ensimmäisen sivun oikeassa yläkulmassa on tuntemattomaksi jääneen tekijän puumerkki CV.

Adressin kannen ruskea nahka on koristeltu kullanvärisellä liljanauhalla, joka kehystää paperiarkkeja. Sen taitteessa on silkkinauha tupsuineen. Tervehdyksessä on siis samat elementit kuin vastaavissa massatuotteissa nykypäivänä. Uniikit käsinmaalatut adressit olivat ainakin niin sanotuissa paremmissa piireissä melko yleisiä juhlavia tervehdyksiä 1900-luvun alkupuolella.

Milla Sinivuori-Hakanen
tutkija

Onnitteluadressi Gösta Serlachiukselle, 1916, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.
Onnitteluadressi Gösta Serlachiukselle, 1916, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö.