Niittyjä ja erämaita

Kokoelmanäyttely maisemaalauksen klassikoista

Serlachius-museo Gösta 26.11.2016—1.1.2019

Kultakauden maisemat koettiin kansaa yhdistäväksi tekijäksi, kun sata vuotta sitten luotiin itsenäistyvän Suomen isänmaankasvoja. Aikakaudet vaihtuvat, näkökulmat muuttuvat, mutta viime kädessä kyse on ihmisen ja luonnon suhteesta.

Länsimaisen maisemataiteen historia juontaa juurensa kauas menneeseen. Joenniemen kartanon alakerran viidessä salissa nähdään kokoelmateoksia 1600-luvun alankomaalaisilta maisemataiteilijoilta ja ranskalaisen ulkoilmarealismin klassikoilta sekä näkymiä niittyjemme ja metsiemme vuodenkierrosta.

Näyttelyssä etsiydytään järvisuomalaisen luonnon ja kansanihmisen keskinäisen harmonian ytimeen. Toisaalla taas nähdään riistamaiden villi eloonjäämistaistelu, joka on kaukana herraskaisten puistojen ja huviretkien maailmasta.

Näyttelyn taiteilijanimiä vanhan taiteen osalta ovat muun muassa Jan van de Cappelle, Jacob van Ruisdael ja Antoni van Verstralen sekä ranskalaistaiteilijoista esimerkiksi Claude Monet, Camille Pissarro ja Gustave Courbet.

Kotimaisten kultakauden mestareiden tuotannosta nähdään muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin, Ferdinand von Wrightin, Fanny Churbergin ja Ellen Thesleffin maalauksia sekä veistoksia Emil Wikströmiltä, Ville Vallgrenilta ja Jussi Mäntyseltä.

Näyttelyn on kuratoinut kokoelmapäällikkö Tarja Talvitie.

Serlachius-museo Gösta 26.11.2016–1.1.2019

Teos: Akseli Gallen-Kallela, Syksy (harjoitelma), 1903, tempera ja öljyväri kankaalle, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Kuva: Hannu Miettinen.

Mobiiliopaste

Täältä löydät runsaasti lisätietoa Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmateoksista.

Julkaisu

Kymmenen polkua kokoelmaan esittelee Serlachiuksen kokoelmateoksia. Kirjoittaja Tarja Talvitie.