Nuoren tytön maailma

MAALISKUU 2022

”Elämäsi päämääränä on oppia olemaan onnellinen nainen. Siksipä onkin niin tärkeätä, että tunnet ruuumiisi ja ymmärrät tunne-elämääsi juuri nyt kun olet nuori.” 

Näin alkaa G. A. Serlachius Oy:n julkaisema kirjanen Nuoren tytön maailma, joka ilmestyi vuonna 1965. 25-sivuinen opas oli tehty yhteistyössä lääkintä- ja kasvatusviranomaisten kanssa, ja se oli muutamaa vuotta aiemmin perustetun Terveyskasvatuksen Keskus ry:n suosittelema. Kirjasen kohdeyleisö oli 10–13-vuotias tyttö, joka oli siirtymässä lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen kuukautisten alkamisen myötä. 

Nuoren tytön maailmaa oli vuoden 1965 alkupuolella painettu n. 260 000 kappaletta jaettavaksi kansakouluihin ja oppikouluihin. Kirjasen jakelusta vastasi virallisesti Kouluhallitus, käytännössä Serlachiuksen menekinedistämisosasto. Sen mukana seurasi Opettajalle tarkoitettu opas Nuoren tytön maailmaa varten, Serlachiuksen julkaisu sekin. Kirjasesta otettiin heti tuoreeltaan kaksi lisäpainosta, ja ruotsinkielinen versio ilmestyi 1966 nimellä Till en ung flicka. Serlachiuksen motiivi painatteen tekemiseen oli myynnin edistäminen. Yhtiö oli aloittanut Sellox-terveyssiteiden valmistamisen vuonna 1962, ja yhteistyö koululaitoksen kanssa tarjosi suoran kontaktin kokonaiseen ikäluokkaan uusia kuukautissuojien kuluttajia.

Nuoren tytön maailman tuntemattomaksi jäävän kirjoittajan teksti on kannustavaa, paikoin runollista ja pyrkii kuvailemaan ja ymmärtämään nuoren kokemia tunteita. Se korostaa luonnollisuutta ja tiedon merkitystä pyrkien eroon kuukautishäpeästä ja vääristä uskomuksista. Kirjasessa käydään läpi naisen anatomiaa ja kehon toimintaa kuukautisten aikana. Keskiössä ovat hyvään henkiseen ja fyysiseen terveyteen tähtäävät käytännön neuvot uudessa tilanteessa.

Liikuntaa pidetään hyvin tärkeänä, mutta ”Parasta on – – jättää pois sellaiset lajit, joissa voit hiostua tai kylmettyä.” Kylmettymistä opastetaan varomaan myös kylvystä noustessa. Neuvojen perusteella voi tehdä tulkintoja olemassa olevista peseytymiskäsityksistä: ”On täysin vaaratonta kylpeä tai käydä suihkussa kuukautisten aikana.” tai hiustenhoitouskomuksista: ”– – permanentti pysyy siinä (kuukautisten aikana) yhtä hyvin kuin muulloinkin.” Painatteen yllättävin viesti liittyy perhesuhteisiin: ”Sinä olet se tekijä, joka voi yhdistää hajoavan kodin, sillä sinun avullasi eripuraisten vanhempien on helpompi suhtautua toisiinsa.” – Mikä vastuu nuorelle tytölle!

Nykyaikaisen terveyssiteen esittelyssä korostetaan hygienisyyttä, imukykyä, mukavuutta sekä huomaamattomuutta, jota housujen ja kapeiden hameiden muoti edellytti. Siteen rakenne ja materiaalit esitellään perusteellisesti piirroksen kera. Serlachiuksen tuotetta ei mainita tekstissä nimeltä, mutta kirjasen takakannessa mainostetaan Selloxia.

Opettajalle tarkoitettu opas avaa kirjasen tavoitteita suoremmin ja vähemmän runollisesti. Sekin tähdentää myönteistä ja kokonaisvaltaista näkökulmaa nuoren tukemisessa ja kasvattamisessa, mutta tarttuu yllättäviin yksityiskohtiin kuten kotipermanentista varoittamiseen, ummetuksen haitallisuuteen tai tytön huoneen remontointiin maalaamalla. Kummassakaan vihkosessa ei varsinaisesti puhuta seksuaalisuudesta. Opettajan oppaassa mainitaan lyhyesti seurustelu ja ”ongelmapoikien” haitallinen vaikutus tytön maineelle. 

Nuoren tytön maailma kertoo 1960-luvulla vallinneista normeista: naisen tuli olla ymmärtäväinen ja huoliteltu. Hän meni naimisiin ja tuli äidiksi. Hänen tuli olla onnellinen, jotta muutkin olisivat. Sanomaa tukee värikäs kuvitus, joka esittää iloisia ja kauniita, aktiivisia tyttöjä. Vaikka nuo naiseuden raamit nykypäivän näkökulmasta tuntuvat ahtailta, opaskirjanen on lajissaan varsin rohkaiseva ja kehottaa olemaan ylpeä naiseudesta. Siitä puuttuu kuukautisiin liittyvä kärsimyskertomus, tavoittamattomissa olevan ihanneulkonäön tavoittelu ja elämänmittainen itsensä parantelu. ”Olla onnellinen nainen on kuin tanssi. Seuraat keveästi kuin unessa tanssittajaasi, joka on elämä itse.”

Milla Sinivuori-Hakanen
Vastaava tutkija

Lähteitä ja lisätietoja:

Tuotekohtainen markkinointisuunnitelu ja tutkimus, G. A. Serlachius Oy:n arkisto, Serlachius-museot, Mänttä.

Paperitehtaan toimintakertomukset, G. A. Serlachius Oy:n arkisto, Suomen elinkeinoelämän keskusarkisto, Mikkeli

Männistö, Tiina, Haluathan tulla todelliseksi naiseksi? Naisruumiin tuottaminen Suomessa ilmestyneissä nuoren naisen oppaissa 1890-1972. Turun yliopisto, historian laitos. Turku 2003.

Nuoren tytön maailma, kansi.
Nuoren tytön maailma, aukeama.
Nuoren tytön maailma, aukeama.